Whirlpool ADG 8542IX. Montage keukenpaneel lukt niet.

Pechvogel

  • #1
Ik ben vandaag enige tijd bezig geweest met de montage van mijn nieuwe vaatwasser in een bestaande keuken. Bij de montage van het bestaande keukenpaneel ging het fout.
M.i. lijn je de bovenzijde van het bedieningspaneel uit met de bovenzijde van de naastliggende lades / kasten. Echter, als ik dan het paneel monteer, met tussen het bedieningspaneel en het keukenpaneel enkele opvulstrips, dan kan de deur niet volledig open omdat de onderzijde van het keukenpaneel de onderzijde van de vaatwasser raakt of schampt. Ook is de onderzijde van het keukenpaneel niet echt fijn uitgelijnd met de naastliggende kastjes. De plint is overigens nog niet gemonteerd. Als ik de gehele vaatwasser 5mm laat zakken, dan kan ik het paneel in principe wel hoger monteren waardoor het paneel niet meer tegen de vaatwasser aankomt, maar dan heb ik een opening van 5 mm boven het bedieningspaneel, wat zeker niet fraai is.

Is er iemand die mij hierbij kan helpen want ik zie het blijkbaar niet meer na enige uren gehannes. Het keukenpaneel zit inmiddels vol met montagegaatjes.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Dit probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat het paneel hoger is dan de voorschrift en de vaatwasser niet geheel tegen het keukenblad aan staat.
Op zich helemaal niet erg mits je dan enig rekenwerk verricht en de vaatwasser op juiste hoogte zet met de kast ernaast vanaf de onderkant gezien.
Aftekenen gaat waarschijnlijk van bovenaf maar dan plus de ruimte die je bovenin hebt
Of het paneel van onder af aftekenen.
Een afteken-mal zit bij een nieuwe vaatwasser.
 

Pechvogel

  • #3
In de haast vergeten. Bedankt voor je snelle reactie. ;)

Met de voormalige vaatwasser had ik dat probleem ook al, maar dat heb ik destijds eenvoudiger kunnen oplossen door de originele bevestiging met haakjes en 4 schroeven die de betreffende haakjes moesten vastzetten, uiteindelijk te laten voor wat het was en vier lange schroeven te gebruiken. Dat was een matig tot slecht systeem.
Ik had uiteraard nu niet verwacht om tegen identieke problemen aan te lopen. Ik ga er eigenlijk nog steeds vanuit dat ik de bovenzijde zou moeten uitlijnen, vervolgens het aantal vulstrips daarop moet aanpassen, en dus meer strips ertussen, waardoor het paneel nóg lager komt en de deur sowieso tegen de onderzijde aankomt. Als ik de gehele vaatwasser zou laten zakken waardoor het paneel omhoog kán, dan past het paneel, maar dan moet ik weer iets verzinnen om de ruimte bovenaan op te vullen en is de bovenzijde van het bedieningspaneel niet in lijn met de kastjes.

De montagehandleiding is erg onduidelijk. Ik kan morgen eens proberen om deze te scannen en hier bij te voegen, incl. alle maten. Misschien wordt het dan duidelijk wat ik exact bedoel. Ik begrijp namelijk nog steeds niet waarom dit opnieuw niet of minimaal lastig werkt. :D
 

Pechvogel

  • #4
Nou, ik heb inmiddels het e.e.a. gescand en wat maten opgezocht / opgemeten. Helaas kan ik geen pdf invoegen.

Het keukenpaneel heeft een afmeting van 59 cm Hoog en een standaardbreedte van 60 cm (59.4)
Als ik alle afbeeldingen in het boekje bekijk, te beginnen op pagina 36, dan moet de bovenzijde van het bedieningspaneel gelijk komen met de bovenzijde van de lades. Vervolgens moet de hoogte van het bedieningspaneel incl. vulstrippen gelijk zijn aan de hoogte van een lade. Aangezien dit verschil 10 mm is, hoeft er slechts één strip van 10 mm tussen. Op zich allemaal heel logisch.
Echter. Als ik de vaatwasser in zijn geheel laat zakken dat ik 1 cm tussenruimte aan de bovenzijde heb, (zie foto) dan heb ik slechts een kleine 4 mm op te vullen tussen beide panelen, dan al loopt de onderzijde van het paneel licht tegen de vaatwasser aan. Hoe meer strips ik er dus tussen zet daarmee krijg ik de deur helemaal niet meer volledig open want daarmee wordt de noodzakelijke vrije ruimte enkel maar verkleind.
Ik heb zojuist even gemeten, en de benodigde vrije ruimte tussen onderzijde keukenpaneel en vaatwasser is nu krap 86 mm en de plaat schuurt nu licht want ik heb 87 mm nodig.

Mijn conclusie is dus. Dit kan nooit werken. of zie ik toch echt nog iets over het hoofd?

[/list]
 

Pechvogel

  • #5
S.oldeerbout schreef:
Dit probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat het paneel hoger is dan de voorschrift en de vaatwasser niet geheel tegen het keukenblad aan staat.
Wat is dan, volgens de voorschriften dan, de maximale hoogte van het paneel? Een paneel heeft toch altijd dezelfde hoogte als een onderkast? En dan uiteraard is daar de hoogte van de daarboven gemonteerde lade niet in meegerekend. Snappen doe ik het helaas nog steeds niet. :oops:
Dit is een Keller keuken en ik neem aan dat deze maten genormaliseerd zijn.
Het zal duidelijk zijn dat het probleem nog niet opgelost is. ;)
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Is er ergens een link naar die inbouwtekening?
 

Pechvogel

  • #7
Niet dat ik weet. Had jij meer details willen zien? En welke tekening bedoel jij precies?
Ik scan die dan eventueel wel in een hogere resolutie waardoor het makkelijker te vergroten is. Ik doe alles wat ik kan doen om dit op te lossen, dat begrijp jij wel. :D :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Eigenlijk alle 4 wel , ik kan namelijk niets lezen van maten of wat dan ook.
 

Pechvogel

  • #9
Het probleem is volgens mij dat de boardsoftware de afbeeldingen verkleint en PDF files kan ik niet toevoegen.
Ik scan ze morgen opnieuw en stuur dan wel een link waar ze alle vier te downloaden zijn.
Of je zou mij per pb een emailadres moeten doorgeven, dan mail ik ze naar je toe.
Dat wordt dan morgen.
 

Pechvogel

  • #10
Inmiddels is er het eea gebeurd. De monteur van de betreffende firma is op mijn verzoek aangewaaid en kwam vrij snel, zeker na de door mij verstrekte informatie dat dit nooit gaat passen. Het paneel blijft of tegen de onderzijde aanlopen of de montage van de vaatwasser raakt kant noch wal door een lelijke strip aan de bovenzijde. Dit paneel is domweg op geen enkele manier passend te maken is, behalve als ik de gehele vaatwasser ruim 1 cm laat zakken, waardoor er een cm ruimte aan de bovenzijde ontstaat wat dus geen gezicht is. Erg jammer dan dit noch bij Whirlpool noch bij de leverancier bekend is dat er situaties voor komen waarbij montage van een paneel met een hoogte van 590 mm niet (netjes) te realiseren is.

Whirlpool geeft zo'n beetje een reactie van "nou en, wij hebben toch geleverd wat er besteld is" en gelooft het allemaal wel, zich niet realiserend dat er aanzienlijk segment (paneel van 59 cm) blijkbaar niet te beleveren is. Gelukkig denkt de leverancier aanmerkelijk anders en neemt deze de huidige vaatwasser retour.
Begrijpen doe ik het nog steeds niet. Als ik nu een of andere vlooienmerk keuken zou hebben, dat kan ik mij er iets bij voorstellen. Ik mag toch aannemen dat Keller ook met genormaliseerde maten werkt. :oops: :oops:

Vandaag is mij zelfs verteld dat ik tegen identieke problemen aan ga lopen als ik een volledig geïntegreerde vaatwasser tegen het werkblad aan ga monteren. M.a.w. "Pas op als jij een andere vaatwasser gaat monteren".
Ter info. Mijn maximale inbouwhoogte voor een vaatwasser is 865 mm en de volledige paneelhoogte (paneel + voeg + ladepaneel) is 737 mm. En deze combinatie schijnt voor problemen te zorgen. :roll:

Wie het weet mag het zeggen. :cry:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Ik moet het nog allemaal doornemen en teruglezen.
Maar laat ik het zo zeggen.
Hoe lang je paneel ook is maakt geen donder uit , als je maar de boel goed uitrekent.
Dat wil zeggen als je de boel van onderaf zou op meten kan het paneel nooit aanlopen.
 

Pechvogel

  • #12
Ik begrijp nu eigenlijk pas hoe jij het bedoelt. Als ik een ruimte houd tussen de onderzijde van de vaatwasser en de onderzijde van het keukenpaneel < 87 mm, dan kan ik de deur altijd volledig openen.
Echter is dan de uitlijning van de bovenzijde van de lades niet meer gelijk met de bovenzijde van het bedieningspaneel plus dat er een opening ontstaat tussen de bovenzijde van de vaatwasser en de onderzijde van het werkblad. Om daar een strip te plaatsen is niet fraai. Ik, mijn vrouw zou het wel fraai afgewerkt willen zien. :D

Bij een volledig geïntegreerde speelt dit ook weet ik nu maar dan zie je het alleen als de deur geopend is. En dat is niet zo vaak. :wink:

Ik hoop dat jij er nog even op terug wilt komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu