Whirlpool vaatwasser ADG8542IX triggert aardlekschakelaar.

Franzel

  • #1
Gisteravond constateerde ik ineens dat de koelkast niet meer werkte. De oorzaak was snel gevonden, de bijbehorende aardlekschakelaar lag eruit.
Er zitten diverse apparaten in de keuken + de onlangs aangeschafte airco op deze aardlek. Aardlek weer ingeschakeld en de diverse aangesloten apparaten waren in ieder geval weer van spanning voorzien. De koelkast, oven (niet actief behoudens de klok) en de aircoverwarming werkten gewoon weer. De vaatwasser triggerde de aardlek na zo’n 2 min. Dit kón theoretisch ook een simpele overbelasting van de aardlek zijn omdat onlangs de airco geplaatstt was en ik de ‘verwarming’ aan het testen was. Vanochtend verder getest per apparaat en uiteindelijk bleek, zoals ik eigenlijk al verwachtte, de vaatwasser de schuldige. Water en stroom hè. Zo’n kleine 2 min nadat ik de vaatwasser had aangezet peerde de aardlekschakelaar er opnieuw uit. Dit is al helder.

Nu vroeg ik mij af of er iemand op dit forum is die wat tips heeft wáár ik dit met name moet zoeken. Pomp lijkt logisch, maar ik lees ook dat de bodemplaat voor problemen kan zorgen. Voordat ik diverse zaken onnodig ga demonteren waar geen probleem te verwachten is, ik heb namelijk geen servicedoc, zou het prettig zijn of er iemand kennis van met name deze machine heeft mij kan informeren m.b.t. de meest voorkomende issues met deze machine. Mijn leeftijd (68) + de bijbehorende souplesse dwingt mij om zo min mogelijk onnodige zaken te controleren en Whirlpool service benaderen is voor mij voorlopig nog even geen optie gezien het vrij beschikbare maandelijkse budget. Het betreft dus de Whirlpool ADG8542IX geleverd in 2013 dus ‘slechts’ 8 jaar ‘jong’. Ik hoop op tips die mij verder kunnen helpen.
 

DSR9500

  • #2
Verwarmingselement stuk.

Neem de aansluiting eens veilig los en test de machine zonder verwarming.

Misschien kun je het ook gelijk al meten met een ohm-meter. Eerst netstekker eruit !!
Element is iets van 20 ohm en moet naar behuizing oneindig hoog zijn.
 

Franzel

  • #3
Ik heb gisteren in het kader van ‘ik wil eerst al het water uit de vaatwasser hebben’, deze aangesloten op een ongeaarde WCD (ik ben mij ervan bewust dat dit niet heel verstandig is) en vervolgens de vaatwasser laten draaien (kort programma) om alles leeg te pompen. Dat werkte prima. Om de vaatwasser open te schroeven op een voor mij onbekende plaats om bij het verwarmingselement te komen is, a.g.v. het ontbreken van souplesse, op z’n zachtst gezegd lastig. Heb je een hint hoe ik het verwarmingselement het eenvoudigst kan bereiken? Voordat ik diverse platen onnodig ga verwijderen?
 

klusweb

  • #4
Je hebt dus een reparatiehandleiding nodig, of soepeler hulp.

Met een kapot verwarmingselement inschakelen zonder randaarde... het IS goedgegaan want je post hier nog, maar zorg in elk geval als je zoiets probeert, dat je geen metaal aanraakt, aan de hele vaatwasser niet...
 

Franzel

  • #5
Ik realiseer mij het gevaar en heb uiteraard alle voorzorgsmaatregels genomen om mijn test te overleven. :lol:
En een link naar een servicedoc zou helemaal te gek zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu