Storing Vaatwasser Whirlpool ADG 9416/1

RobertoB

  • #1
Beste Forumleden-

Ik heb al veel waardevolle tips gevonden op dit forum, maar ben helaas nog niet in staat geweest de storing helemaal te verhelpen. Ik zal proberen zo compleet mogelijk de storing en mijn stappen deze te verhelpen omschrijven en hoop een beroep te kunnen doen op jullie kennis.

Het gaat om een Whirlpool ADG 9416/1 met service nummer 854294101842. Het begon met een storing waarbij de led 4x knipperende. Dit blijkt op een afvoer/afpomp storing te duiden. Eerst de zeef in de bodem verwijderd en de afvoer voor de pomp gecontroleerd op vuil of blokkades, was helemaal schoon en vrij. Daarna het sifon waarop de afvoerslang aangesloten zit gecontroleerd en deze is ook schoon en vrij. UIteindelijk de machine laten afpompen met de afvoerslang los in een emmer en deze gaf een goede krachtige straal. Conclusie; Afvoerpomp werk goed. Daarna plint verwijderd om goed te zien en luisteren wat er gebeurd bij het starten van een was-cyclus. Bodemplaat was trouwens mooi kurkdroog. Als de cyclus start pomp de machine eerste netjes af, daarna neemt hij mooi water in en en hoor ik het labyrint vol pompen. Als hij dan de vlotter schakelaar bereikt en de circulatie-pomp wil aansturen ging het mis. De circulatiepomp maakte een wat brommend geluid maar slaat niet aan. Circulatiepomp vervangen en daarna loop de hele cyclus netjes door en is de vaat schoon (wel wat vochtig als ik het wat langer laat staan)...maar de cyclus eindigt met een onafgebroken aantal piepen. Vervolgens moet ik de machine uitzetten om deze weg te krijgen en als ik een nieuwe cyclus start eerst weer resetten door de startknop langer in te houden en dan gaat ie wel weer om weer te eindigen in een oneindig gepiep en toch weer 4x een led knipper (bodemplaat is trouwens nog steeds keurig droog).

Ik heb het forum goed doorzocht maar kan geen vergelijkbare situatie vinden. Hoop dat iemand kan helpen.

Roberto
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #2
    Geen vergelijkbare situatie te vinden?
    Dit was toch echt één van de meest voorkomende storingen.
    Reinig het zwarte rooster van de waterindicator die rechtsonder de zeef zit met heet water en een afwasborstel.
    Werkt dat niet dan zal hij vervangen moeten worden.
     

    RobertoB

    • #3
    Dankje S.olderbout.....ik voel me vereerd zomaar meteen antwoord van de forum-keizer zelf. Je wil niet weten hoeveel van jou reacties ik heb opgevolgd om mijn VW, die van mijn ouder en schoonouders een extra leven te geven.

    Weet je, dat was een van de eerste dingen die ik zocht die waterindicator. Maar het leek wel alsof die op de ADG9416 niet zat. Ik zag/voelde namelijk rechts naast het circulatie doorvoer gat wel de uitsparing maar deze leek af-fabriek gewoon dicht te zitten zonder waterindicator erop. Dan moet hij verder naar achter zitten, ik ga vanavond gelijk even bij de schoonouders langs om te checken. Als ik de officiële onderdelen tekening erop na sla via www.servis-whirlpool.cz dan moet hij er inderdaad wel op zitten.

    Dit is een handige site trouwens, alle onderdelen tekening zijn hier op te vragen op service nummer.

    Roberto
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #4
    In latere modellen is deze waterindicator vervangen voor een "digitale" die met infra rood licht kon zien of het water is afgepompt en zit op dezelfde plek.
    Optische waterindicator heet deze dan , als deze vies is krijg je hetzelfde effect.
    Vermoed dat je deze dan wel eruit moet halen om te poetsen.



    explodedview 5830
     

    RobertoB

    • #5
    Ik heb de vaatwasser gisteren uitgebouwd, op de buik gelegd en de bodemplaat verwijderd zodat ik goed kon bekijken waar de waterindicator nu zit. Nou ik begrijp er geen jota meer van, wat denk je GEEN waterindicator op de plek waar je hem zou verwachtten. Ik heb een foto bijgesloten met een pijl waar hij volgens de technische tekening zou moeten zitten. Iemand enig idee waar de hij anders zou kunnen zitten en als hij er niet op zit wat dan een andere reden van de storing zou kunnen zijn (programma niet af, oneindig piepen en de Led knippert 4x)?

    Alvast dank voor de hulp.
    IMG-2273.jpg
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #6
    Wat is het servicenummer begint met 85....
     

    RobertoB

    • #7
    Het is een Whirlpool ADG 9416/1 met service nummer 854294101842.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #8
    Was die circulatiepomp nieuw en wanneer is deze vervangen?
    Dit is een pomp die heel veel problemen had.
    Als hij dan de vlotter schakelaar bereikt en de circulatie-pomp wil aansturen ging het mis
    Wat bedoel je met vlotterschakelaar?
    Bromt de pomp weer als hij moet starten?
     

    RobertoB

    • #9
    Met de vlotterschakelaar bedoel ik het relais wat bovenin het waterlabyrint aan de zijkant van de machine zit die als die volgelopen is de circulatiepomp start. Deze noemde ik omdat de machine netjes eerst leegpompt, dan het labyrint vult, dan de circulatie-pomp aanstuurde, maar daar ging het mis want de circulatiepomp startte niet en bromde. Ik heb de meteen de circulatiepomp vervangen met een nieuw exemplaar.

    Na het vervangen van de circulatiepomp loop hij nu dus wel netjes door zijn wasprogramma maar stopt iets te vroeg met dus een oneindig gepiep en een led die 4x knippert.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #10
    Kan ik dat relais eens zien met een foto?
     

    RobertoB

    • #11
    Ik ga in de loop van de week weer even langs om hem weer uit te bouwen, zijkant eraf en dan maak ik een foto.
     

    RobertoB

    • #12
    Hallo S.oldeerbout,

    Het duurde even. Ik heb de machine weer uitgebouwd en open gehad. In onderstaande foto's is het labyrint en het relais goed te zien. Het labyrint het relais zien er netjes en schoon uit.

    Na het starten van het normale programma pompt de machine eerst netjes leeg, dan vult het labyrint (alleen de linkerkant vult tot ongeveer de helft) dan slaat de circulatiepomp aan en loopt het programma netjes door (15-20 minuten spoelen). Daarna pompt hij een tweede keer leeg, vult weer het labyrint tot de helft, en start weer de circulatiepomp netjes. Na weer 15-20 minuten spoelen gaat het mis bij de derde keer leegpompen, op dat moment gaat de machine de foutcode in met 4 piepjes/knippers.
    IMG_2288.jpg


    IMG_2294.jpg
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #13
    Dat is geen relais of vlotterschakelaar maar de flowmeter.
    Ik begin steeds meer te vermoeden dat er wat anders loos is met deze foutcode.
    Verwarmt toestel wel?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #14
    Als je zoekt bij whirlpool op bv ADG9416/13 kom je inderdaad geen waterindicator tegen.
    De foutcode moet dus iets anders betekenen bij dit toestel.
    In een servicemanual zou je dit kunnen terugvinden echter niet te vinden voor dit toestel.
     

    RobertoB

    • #15
    Hij verwarmd goed. En het is idd een model waar weinig over te vinden. Ik ga nog maar eens goed het internet afspeuren.
    Fijne avond.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu