Welke kabels trekken?

Riel

  • #1
Beste mensen,

ik wil graag wat voorbereidend werk doen. Ik heb juist een nieuwe woning, en krijg een nieuwe keuken met een boel apparatuur.

Nu is er in de keuken maar één groep, en een éénfase groepenkast met 35A hoofdzekering. Voor een over (3,3kw), inductie (9kw), magnetron, koelkasten waterkokers etc etc natuurlijk te weinig.

Ik laat binnenkort 3x25A installeren. Daarbij wil ik al eens kijken hoe de kabels moeten komen. Ik heb 2 lege buizen gevonden die van meterkast naar keuken lopen en het is me ook nog gelukt er 5 draden door te trekken (beide :)).

Nu komt op één van deze de oven/kookplaat. Deze kan op 3fase kracht, dat lijkt me het beste en eenvoudigste.

De andere heb ik ook deze 5 kabels lopen (1 blauw, 3 bruin en geelgroen), maar kan ik hiervan 3 groepen maken?

Ik wilde één groep op de magnetron/afwasmachine etc, één groep naar de garage (een stopcontact in de keuken zit op garage aangesloten), en één als extra groep voor stopcontacten.

Mag ik dat zo aansluiten, of moet ik dan meer nul-draden leggen?

Een installateur komt mij in de meterkast de boel op orde brengen, maar ik wil de aansluitingen in de keuken klaar hebben ivm stucwerk ;)
 

Fiesiekus

  • #2
Riel schreef:
De andere heb ik ook deze 5 kabels lopen (1 blauw, 3 bruin en geelgroen), maar kan ik hiervan 3 groepen maken?
Neen, beslist niet. Elke groep moet een eigen buis naar de keuken hebben; met een unieke fase, nul en aarde.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Misschien kun je even een volledige lijst met apparaten en vermogens posten. De oven 3,3 kW en kookplaat 9 kw kunnen in ieder geval niet samen op één 16A kracht groep
(11 kw max). Die oven moet op een aparte groep. Magnetron/afwasmachine etc. lijkt me ook vrij veel. Verplicht moet elk apparaat van >3 kw op een aparte groep en stopcontacten in de keuken moeten over 2 groepen verdeeld worden.
Ik zou elk apparaat van >2,5 kw apart doen en zaken zoals koelkasten, afzuiging, verlichting etc samen met de stopcontacten over twee groepen verdelen. Als je toch kabels gaat trekken maakt 5 of 6 ook niet veel uit.
 

Riel

  • #4
Jep, had ook genoeg groepen, en kabels trekken daar aan toe... maar hoe wil ik buizen trekken?? :)

Leistung

Ofen 3,3 kw
Geschirrspüler 1,05 kw
Kochfeld 9,6 kw
Microwelle 1,3 kw

Meest gebruikte apparatuur

Senseo 1,2kw
Waterkoker 2,4kw
Broodrooster?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Magnetron en afwasmachine vallen wel mee dus. Verdeel deze en de stopcontacten dan over de bestaande keuken groep en de garagegroep.
De kookplaat kan via de bestaande buis op een krachtgroep en de oven wellicht via de andere bestaande buis op een normale groep. Mocht je toch nog meer willen kun je misschien via een eventeel aanwezige kruipruimte met installatie kabel of met draad in buizen groepen aanleggen.
 

Fiesiekus

  • #6
Dacht dat oven&plaat een combi was die in z'n geheel op 3-fase wordt aangesloten? Dan is die andere groep dus geheel vrij voor andere apparaten. Geen probleem.
 

Riel

  • #7
Dat is waar inderdaad.

Garagegroep bestaat niet echt: er zijn nu in huis 4 groepen.

Beg. grond, verdieping, keuken en wasmachine.

Garage is een deel van begane grond, en 2 stopcontacten komen via de muur de keuken in. Maar dan moeten we kijken of we bovenlangs nog wat buizen kunnen trekken. Er is geen kruipruimte.
 

Fiesiekus

  • #8
Als je de WCD's bij het aanrecht (bijv. voor Senseo en waterkoker) op 2 algemene groepen aansluit, is dat de oplossing.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Dan zou, samenvattend, je nieuwe driefase kast er als volgt uit kunnen zien:
4p HS met daarop:
4p ALS 1 met daarop: kracht groep tbv inductie (nieuw), keuken tbv oa afwas/waterkoker (bestaand), beg. grond (bestaand), oven (nieuw)
4p ALS 2 met daarop: wasmachine (bestaand), keuken/garage tbv oa magnetron/senseo (nieuw), verdieping (bestaand)
Gebruikmakend van de twee bestaande loze leidingen hoef je er dus maar één bij te trekken.
 

Fiesiekus

  • #10
1x 3-fase ALS en 2x 2-polige ALS geeft meer ruimte voor toekomstige uitbreiding.....
 

Black Knight

  • #11
Ik weet niet of het officieel mag, maar hier in huis zijn bij plaatsen van nieuwe keuken de oven en de (keramische) kookplaat samen aangesloten op een 3fasen 20A zekering, die in de oude keuken voor het fornuis diende. Deze is er tot hiertoe nog nooit uitgevlogen. Indien dit toegelaten is, kan de TS dit ook uitvoeren en de tweede buis + bestaande keukengroep gebruiken voor de stopcontacten (en indien mogelijk de overige keukenapparaten).

Hebben destijds ook een kabel via de garage en berging moeten bijtrekken wegens het feit dat de "oude" keuken enkel op de groep voor de gelijkvloers was aangesloten (vaatwasser, wasmachine, dampkap en frigo + alle stopcontacten op 1 groep :? ). Kabel bijgetrokken via de plinten en daarop de frigo, dampkap, vaatwasser + extra nieuwe stopcontacten aangesloten. Wasmachine is uit de keuken verdwenen :D
 

Fiesiekus

  • #12
Black Knight schreef:
...... de oven en de (keramische) kookplaat samen aangesloten op een 3fasen 20A zekering...
Wat is de waarde van je hoofdzekeringen?
 

Black Knight

  • #13
Vanwege het feit dat het huis deel uitmaakt van een landbouwbedrijf en we verder ook een vrij uitgebreide werkplaats hebben, zitten we met een 3fasen meter, die op 40A afgezekerd is. Ik moet hier wel bij vertellen dat ik in België woon. Dit kan wel enig verschil maken. Volgens de AREI mogen er hier op draad van 2,5 mm² 20A automaten gebruikt worden (wat hier dus ook in de verdeelkast toegepast is) . In Nederland is dit waarschijnlijk beperkt tot 16A (en in geval van de TS 3x25 A en selectiviteit ook)? 3-fasen 400 V op 16A kan al heel wat KW's hebben.
 

Fiesiekus

  • #14
In Nederland zullen de regels inderdaad anders zijn. Ben overigens benieuwd wat de Europese eenwording, i.h.b. het gelijktrekken van voorschriften en eisen, voor deze verschillen gaat betekenen.
Black Knight schreef:
3-fasen 400 V op 16A kan al heel wat KW's hebben.
19,2 kW.
 

Riel

  • #15
Er is mij in ieder geval duidelijk wat wel en niet mag.

De oven+inductie is één combinatie en wordt aangesloten op 400V 3-fase, die via een bestaande buis getrokken wordt.

Ik kom er inderdaad één buis bij aan het trekken. Ik hoop dat dat lukt, omdat er geen kruipruimte is. Gelukkig moet er nog gestuct worden, dus we gaan gewoon eens onderzoeken waar die bestaande buizen lopen en hopen dat we er zonder al te veel breekwerk een of twee buizen bij kunnen leggen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Ik ging ervanuit dat dit een situatie in Nederland betrof, alwaar in woonhuizen eindgroepen van tenhoogste 16 Ampere zijn toegestaan.
 

Toon

  • #17
Dat kan de TS ons vast vertellen.
 

Riel

  • #18
Dat is waar. Het is in nederland.

Even terzijde: ik heb in Duitsland een keuken gekocht. Daar gebruikt de oven en kookplaat een aansluiting waar men de draden in schuift/klemt. Deze aansluiting zit ingebouwd in een inbouwbakje in de muur, staat dan 400V op. Mogen deze in NL gebruikt worden? Ik meen van wel namelijk.
 

Fiesiekus

  • #19
Neen, je zult met een perilex-WCD en -stekker moeten werken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
In zou, als ik jou was, het aansluiten van deze kookplaat/oven combi even met je installateur bespreken. Die zal toch aan de hand van de specifieke aansluitmogelijkheden de aansluiting kunnen bepalen en eventueel uitvoeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu