Welke kabels bij dubbele wisselschakelaar ?

Qtekvanmij

  • #1
Ik wil in de garage bij me thuis 7 tl bakken aansluiten die ik op twee plaatsen kan aan- en uitzetten. 3 stuks op een ene helft van de schakelaar en 4 stuks op de andere van de dubbele wisselschakelaar. de 8 led lampjes in de overkapping wil ik met een dimmer doen de stopcontakten heb ik wel al allemaal met elkaar verbonden maar hoeveel mag je er aan een doorlussen alles is inbouw zowel de schakelaars als de stopkontakten maar nu weet ik niet welke kleuren en hoe ik ze moet trekken de stopcontakten gingen wel maar de dubbele wisselschakeling is wat anders. Wie kan me helpen met dubbele wisselschakelaar alvast bedankt gr ik
 

Lichtpunt

  • #2
Heb je al gesnuffeld in het eerste sticky?
Staat een mooie wissel/wissel schakeling bij?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Kun je op de tekening ook de leidingloop aangeven? Voor een dubbele wisselschakeling zijn een heleboel zwarte draden nodig. Is daarvoor nog wel ruimte in de leidingen? Normaal is het maximum 5 draden in een 16mm buis. 3 x 2,5mm2 + 2 x 1,5mm2.
 

Lichtpunt

  • #4
Beter is dan ook de twee wisselschakelaars te scheiden en 2 circuits te maken. Kom je ook niet in problemen met de vullingsgraad van de buisleiding.
In de tekening noem je ook 4 dubbele wisselschakelaars op. Hiermee worden wel 8 wisselschakelaars mee bedoeld!
Of bedoel 2 dubbele wisselschakelaars waarmee je 4 wisselschakelaars bedoeld.
Het laatste klinkt logischer omdat je 2 lichtlijnen hebt en 2 schakelplekken,
buiten de dimmerschakelaar van de led's.
 

Qtekvanmij

  • #5
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Schematisch ziet het er dan zo uit;Metalen armaturen moeten ook geaard worden. In dat geval ook een geel/groene aarddraad trekken naar de lampen. Als er teveel draden in een buis zouden komen kun je draadloos schakelen overwegen.
 

Qtekvanmij

  • #7
Met dat laatste schema kom ik al iets verder ik heb nog helemaal geen buizen aan gebracht dus kan ik ze wel met lasdozen door verbinden verdere tips zijn altijd welkom
alvast bedankt
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als je alles nog gaat inbouwen kun je zoals Lichtpunt ook omschruift, dubbele inbouwdozen aanbrengen met, waar nodig, dubbele leidingen naar de centraal(dozen). Of 19 mm buis gebruiken. Daar mogen ook meer draden doorheen. Als je lasdozen gebruikt zorg er dan wel voor dat deze bereikbaar blijven, dus niet wegstuken, achter het plafond timmeren etc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu