Welke ALA's voor zonnepanelen en kookgroep? Of losse ALS+automaten?

Dit is mijn groepenkast, welke is aangesloten op 3x25A. Groep 3 is een kookgroep. Rechtsonder zit een aardlekautomaat voor de bijverwarming van de warmtepomp. De aardlekautomaat is een 4P 16A B-kar 30 mA, Schneider A9D87416.

meterkast.jpg


Het huis is net opgeleverd en ik wil wat aanpassingen doen. De kookgroep wil ik vervangen door een krachtgroep. Ook wil ik nog een krachtgroep toevoegen voor de zonnepanelen (ongeveer 7 kWp). Ik verwacht in de toekomst ook nog een laadpaal toe te voegen. Ik leg onder de oprit alvast kabels die geschikt zijn voor 2x 22kW, maar het is waarschijnlijker dat er binnen 5 jaar 1x 11kW komt.

In diverse topics wordt een 3P+N ALA aangewezen voor zonnepanelen. Dat zou kunnen met de Schneider R9D54716.

Klopt het dat ik ook de Schneider A9D87416 kan gebruiken voor de kookgroep en de zonnepanelen? Deze is 4P i.p.v. 3P+N, maar neemt minder ruimte in beslag en dan passen er 3 van deze ALA's naast elkaar. Omdat ik in de toekomst ook nog een laadpaal wil, lijkt mij die 100 euro extra om wat ruimte te besparen een goede investering.

datasheets:
https://download.schneider-electric.com/files?p_File_Name=A9D87416_DATASHEET_NL_nl-NL.pdf
https://download.schneider-electric.com/files?p_File_Name=R9D54716_DATASHEET_NL_nl-NL.pdf

Ik heb nog een tweede vraag. Ik heb nog niet onderzocht wat er precies nodig is in de groepenkast om in de toekomst laadpalen te plaatsen. Is er iets waar ik nu al rekening mee kan houden? Zou het bijvoorbeeld beter te zijn om een ALS met losse automaten te plaatsen?
 
Ik zou inderdaad gewoon dezelfde aardlekautomaten erbij plaatsen. Als je deze 3 naast elkaar plaatst kun je ze aansluiten door middel van een kamrail, dan hoef je verder niets aan de bedrading in de groepenkast aan te passen.

In plaats van aardlekautomaten zou je inderdaad kunnen kijken naar een aardlekschakelaar plus meerdere installatieautomaten, maar voor een autolader is dit niet toegestaan (deze moet achter een eigen aparte aardlekbeveiliging) en voor zonnepanelen zou ik er ook nooit voor kiezen. Ik zou dus mooi voor de aardlekautomaten kiezen.

Je kookgroep lijkt bedraad met 2x bruin en 2x blauw, dit ga je ook aanpassen?
 
Ik zou altijd aardlekautomaten gebruiken en geen gedeelde aardlek bij groepen voor buiten zoals warmtepomp, buitenverlichting, autolader, zonnepanelen, enz..

Verder moet je even goed op mA’s letten bij de zonnepaneel groep. Ik heb hetzelfde merk (aardlek)automaten en Schneider had alleen 0,3 of 0,03 mA, terwijl 0,1 mA nodig was voor mijn omvormers. Uiteindelijk zit er gewoon 0,3 in, want in grotere installaties is dat ook toegestaan.
 
Als ik een blauwe draad vervang door een bruine ben ik er volgens mij. Ik twijfel nog hoe ik de kookplaat ga aansluiten.

1. Alle vd draad vervangen door langere en dan direct op de kookplaat. Dat mag volgens mij officieel niet omdat VD draad altijd in een doos moet uitkomen.
2. Een kabel met perilex stekker kopen. Ik denk ergens gelezen te hebben dat dat officeel niet mag. Bovendien zijn de meeste stekkers 5 x 1.5 mm2.
3. Een grijze kabel met 5x 2.5 mm2 met lasklemmen aan de vd draad.

Wat is wijsheid?
 
UIt beide antwoorden begrijp ik dat meerdere aardlekautomaten de voorkeur geniet. Ook omdat een autolader sowieso een eigen aardlekautomaat moet hebben.

Ik heb zo snel kunnen vinden dat in ieder geval Growatt en SolarEdge 100 tot 300 mA adviseren voor hun zonnepanelen. Blij dat dit forum er is, want anders had ik 110 euro voor de verkeerde ALA uitgegeven. :)

Voor de zonnepanelen heb ik dan wellicht deze "Schneider Electric aardlekautomaat 3-polig+nul 16A B-kar 300mA (R9D64716)" nodig. Helaas gebruikt deze weer 5 plekken.
 
Ik had dus 2 van die 0,03 mA aardlekautomaten er in voor beide 3 fase omvormers, dus de PV installateur kwam met 2 andere aanzetten van 0,1 mA van een ander merk. Aangezien de groepenkast net een week oud was vond ik dat geen gezicht, dus snel 2 van 0,3 mA opgehaald zodat alles van hetzelfde merk is.

Nu zit er dus 2 x 0,3 mA in. Die andere 2 bewaar ik in de meterkast voor als er nog een autolader komt. En die tweede is dan reserve voor iets.
 
De groep voor de kookplaat gewoon afwerken op een Perilex contactdoos en de kookplaat aansluiten met een soepele leiding. Zo'n standaard aansluitsnoer van 5x1,5mm² voldoet, maar als je het liever hebt kun je natuurlijk ook los snoer 5x2,5mm² en adereindhulzen gebruiken. Neem dan wel een neopreen snoer of vmvl ofzo, geen installatiekabel.

Welke aardlekautomaat je kiest voor de zonnepanelen ligt geheel aan welke omvormer die je kiest. Er zijn ook omvormers waarbij 30mA wel prima is, er zijn ook omvormers waarvoor je een dure type B aardlekschakelaar zou moeten toepassen. Eigenlijk zou je dus eerst de omvormer moeten uitkiezen.

Ik zie dat Schneider geen B16 300mA exemplaar van deze aardlekautomaat heeft gek genoeg. Ze hebben wel een C16 300mA variant (A9D52416). Van andere merken kun je ook B16 300mA in 4 modules breed kopen maar dat wordt natuurlijk minder netjes en je kunt geen kamrail gebruiken.
 
Je schrijft dat het huis net is opgeleverd, ik zou die aanpassing door degene die de kast er heeft ingehangen laten uitvoeren. En niet zelf eraan gaan werken. Als het goed is heb je nu nog garantie, als je het zelf doet niet meer
 
Ik kan je ook uit eigen ervaring (van naaste familie) zeggen dat je dat helemaal zelf uit mag zoeken. De aannemer (groot of klein) heeft het huis overgedragen en wat je daarna aan wil passen mag je zelf regelen.

Zolang je op de juiste manier de aanpassingen doet, vervalt de garantie niet. Heb je er geen verstand van, dan is een vakman de enige juiste keuze.

Familie wilde 16 extra zonnepanelen op hun nieuwbouwwoning. Wat is er makkelijker en mooier dan dat de aannemer dat gelijk doet: zelfde panelen, 1 omvormer, groepenkast meteen aangepast. Daar kon na de sleuteloverdracht toch echt een andere installateur voor komen. Gevolg: andere panelen, 2 omvormers met extra freeswerk in de wanden voor kabelwerk, enz..
 

Gerelateerde klussen

Reacties
13
Weergaven
243
Elektrisch, verlichting en ventilatie
XanderH
Reacties
2
Weergaven
152

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu