Welke draad/kabel voor 3 nieuwe groepen

Louisbanens

  • #1
Ik wil binnenshuis 3 nieuwe groepen aanleggen voor wasmachine, droger en vaatwasser. Ik wil hiervoor kabel/draad aanleggen. De maximale lengte is max 15m per kabel. De vraag is, neem ik hier YMVK/XMVK 1,5 of 2,5 m2 kabel voor? Of mag ik ook losse draden (1,5 of 2,5 mm2) trekken? Voordeel van de laatste is dat ik dan de eerste 10 meter de losse draden door 1 buis kan trekken. Graag advies.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
2,5 mm2.
Eén groep per buis, dus geen 9 draden door één buis!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
1,5 mm² komt niet in aanmerking, want dat is in Nederland uitsluitend toegestaan voor schakeldraden.
Het zal dus 2,5 mm² moeten worden.

Als je losse draden wilt trekken, dan mag dat, maar alleen indien de draden over het gehele traject in buis komen te lopen. Op geen enkel stukje mag de draad buiten de buis zitten, ook niet in bochten. YMVK/XMVK is wat dat betreft makkelijker te trekken en je mag dat wel óók in buis leggen over bijv rechte stukken. Dat moet je dan wel meteen bij installatie doen, niet eerst de buizen leggen en later de kabel erdoor trekken. Zeker wanneer er sprake is van kleine bochten of lange afstand kan het erg moeilijk worden zo'n kabel met mantel door een buis te krijgen. Tenzij je kiest voor dikkere buizen dan eigenlijk nodig, maar dat staat weer minder mooi.

Normaal gesproken moet kabel 3x2,5 mm² door een 5/8 buis kunnen, zeker op rechte stukken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kijk ook nog even of het niet mee één of zelfs twee kabels/groepen minder kan.
Een warmtepompdroger kan bijvoorbeeld op dezelfde groep als een wasmachine.
 
  • Like
Waarderingen: Louisbanens

Louisbanens

  • #5
Super dank, XMVK of YMVK?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
1.5qmm is toegestaan als het afzondelijke eindgroepen zijn en niet voor algemeen gebruik.
 
  • Like
Waarderingen: Louisbanens

Kaajee

  • #7
Met YMVK heb je het (grote) voordeel dat je ze ook gebundeld mag aanleggen. In principe hoef je deze (als dat makkelijker is) niet eens door een buis te trekken. Je mag dus 3 gebundelde YMVK kabels in 1 keer/gang trekken, bundelen met tie wraps oid. Dat is natuurlijk niet fraai als ze in het zicht liggen, dus die stukken wel eventueel in een buis of een kabelgoot.
Ik zou dan wel gewoon 2,5mm2 nemen. YMVK is wat stugger en ietsje dikker dan X, maar dat zou geen probleem moeten opleveren. Prijsverschil is ook niet heel groot, voordeel wel ;)
 

Louisbanens

  • #8
Toppie dankjewel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu