Bij voorbaat extra electrakabels leggen. Welke?

Door renovatie ben ik nu in de gelegenheid om, vooruitlopend op toekomstige energie-ontwikkelingen, op eenvoudige wijze wat extra electrakabels te leggen van de meterkast naar zolder waar nu de cv staat. Na de renovatie wordt dat weer een stuk lastiger, oa door veel bochtenwerk. Ik hoef nog niets aan te sluiten, maar dan liggen de kabels wél alvast. Stel dat het tzt een warmtepomp zou gaan worden, wat adviseren jullie om minimaal te leggen nu de gelegenheid er is? 3fasen kabel 5x2,5mm bv? Meer kabels? (nu zijn er alleen maar enkele gewone contactdoosjes (waarbij 1 geaard voor de cv). 3fasen aansluiting hebben we op dit moment ook nog helemaal niet maar dat zal er toch een keer van moeten komen incl een nieuwe groepenkast, ook voor de keuken. We hebben overigens wel al zonnepanelen, die kabel loopt elders door het huis.
 
5x2,5mm2 is een goede keuze. Je zou ook 1 of 2 loze 19mm buizen kunnen aanleggen, mits niet te bochtig. Kun je er laten doortrekken wat je nodig hebt. Denk ook aan extra leidingen voor al je witgoed, keuken apparatuur, buitenboel, data etc.
 
CV_ en Sxnder : 50 mm gaat niet lukken, net te dik voor enkele lastige doorgangen en ook bochten, twee 19mm 3/4 buizen kan eventueel wel. Maar later kabels doortrekken wordt weer heel lastig zo niet onmogelijk, zeker met stugge YMVK kabels, vanwege de paar haakse bochten. Nu het open ligt, kan ik wel gemakkelijk een paar kabels in bochten leggen. Ik leg ze dus liefst nu tevoren er goed in voor de toekomst.
Ik verwacht niet dat het om veel meer zal gaan dan een voorziening die in ieder geval een nieuw warmtesysteem kan voeden, wat dat dan ook moge zijn straks....Alle andere normale 'huishoudelijke' aansluitingen hoeven zeker niet naar zolder.
 
Stel dat het een warmtepomp word, waar komt dan de warmtepomp te staan?
Normaal staat het pompdeel buiten, en heb je aan een 3a5x1 stuurkabel voldoende naar het binnendeel en bij een monoblok naar een regelaar.
De kabel naar zolder is er dan niet, wel leudingwerk, en vaak wordt dan daar de sturing ook langs meegenomen.

De toekomst is koffiedik kijken, tenzij je echt een concreet plan hebt wbt bv materiaal en functie is elke kabel een gok.
 
Als je een heel bochtig tracé hebt kun je het ook halverwege bereikbaar houden bijvoorbeeld, achter een luikje. Dan kun je het in delen trekken.

Voor de bochten geen flexbuis dubbelvouwen, maar gewoon pijp buigen of bochten lijmen, pijpeindes afbramen en de radius zo groot mogelijk houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu