Weerafhankelijke regeling (buitenvoeler) voldoet niet

Albert Motard

  • #1
Vorig jaar installeerde ik een Renova Bulex Thermomaster F 29E, met buitenvoeler. Ik heb een kamerthermostaat Elro, zo'n 20 jaar oud die toen 25 euro kostte. Soortgelijk type wordt nog steeds verkocht.
Mijn warmtecomfort voldoet niet:
Als het buiten zo'n 15-16° is, circuleert het water met ong. 35° en krijg ik de temperatuur in huis niet hoger dan een 18°. De temperatuurcurve van de voeler kan afgesteld worden tussen 0.2 en 4.0. De mijne staat op 3.0
Radiators zijn gedeeltelijk 35jaar oud en 2 nieuwe sedert 2006.
Als het buiten kouder is, dan bereikt de circulatietemperatuur reeds haar max. van 80° bij buitentemp. van ong. 5° en steeds heb ik hetzelfde probleem: als de installatie s'morgens opstart, (nachtinstelling 16°)haalt ze redelijk snel 19°, maar dan begint ze als het ware reeds af te remmen, en duurt het een hele tijd eer ik 20° haal. Slechts na ettelijke uren haal ik dan de ingestelde 21°. Ik begon op temp.curve 2.0 en heb ze stelselmatig verhoogd tot 3.0, maar zonder effect.
Wat kan ik doen?
Mijn installateur is niet erg te vinden voor w.a. regelingen, en stelt voor om hem er af te gooien, maar eerst wil ik andere mogelijkheden overwegen.
Zou een modulerende thermostaat met zekerheid een goede oplossing zijn of zijn er andere mogelijkheden?
Wie heeft persoonlijke ervaring met dit probleem?
Alvast bedankt voor de moeite.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Als ik het dus goed begrijp heb je alleen een buitenvoeler op de
cv-ketel in combinatie met een Elro aan/uit thermostaat.
En dan kan je via de instellingen in de cv-ketel de stooklijn(curve)
instellen....
Dan werkt momenteel de buitenvoeler als een begrenzer, deze kijkt naar
de buitentemperatuur en bepaald aan de hand daarvan wat de maximum
aanvoertemperatuur mag zijn, in theorie zou dit zuiniger moeten stoken,
maar dan twijfel ik aan de plek waar hij hangt (moet de schaduwkant zijn)
en of hij de juiste temperatuur meet.
Zodra hij bepaald heeft dat de maximum temp. bv 65 graden is, dan zal
hij redelijk normaal stoken tot de 55 graden, en gaat daarna cv-zijdig
terugmoduleren, dus minder vermogen afgeven, dat verklaard waarom
hij dan het laatste stukje van de gevraagde kamertemperatuur langzaam
doet.
Tevens kan het type radiator ook een rol spelen, je zegt "oude" type
radiatoren te hebben, bedoel je daarmee lede-radiatoren???
Als je er een originele thermostaat op zou zetten, dan zou het beter
moeten gaan werken, omdat hij dan ook weet hoeveel warmte er nog de
ruimte in moet :wink:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
De installatie diend in het geval van regeling met een buitentemperatuur opnemer perfect te zijn ingeregeld.
Als dat niet het geval is dan regeld de ketel naar een lagere modulatie terug als er CV retourwater terug komt wat ten opzichte van de ruimte temperatuur te warm is.

Er wordt dan niet voldoende vermogen meer geproduceerd om dat laatste stukje temperatuur verhoging te halen.

Tevens is een buitentemperatuurregeling al erg lastig voor een temperatuur buiten hoger dan 15 graden, daar zijn in de professionele regelaars strategien voor bedacht die hierin ontbreken.

Als de buitentemperatuuropnemer alleen maar op de ketel aangesloten is zonder expliciet doel, deze loskoppelen en met een ruimte regeling alleen werken, dat geeft meestal het beste resultaat.
Of een modulerende regeling beter werkt dan een aan/uit is zo niet te bepalen en is van verschillende factoren afhankelijk.

Het kost u ook overigens niets om te gaan proberen om de opnemer los te maken en de juiste parameters instellen, zeker geen geld .
Dan kunt u proberen of alles wel goed functioneerd en zou het zo maar kunnen zijn dat het dan ook niet goed werkt vanwege het ontbreken van een goed waterzijdig inregelen.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #4
De curve verhogen van 1 naar bv. 3 heeft als invloed dat de stijgingslijn sterker stijgt. Als je net in het stookzeizoen zit en het wordt niet warm dan is je laagste stookpunt te laag. Als die bv 30 graden is kan dit te laag zijn. je moet dan de temperatuur verhogen. De stookcurve is enkel om de verliezen op te vangen als het kouder wordt. Een huis met veel warmteverlies heeft een sterkere curve van een energiezuinig huis.
Ook kan het zijn dat je radiatorvermogen krap berekend is. Hoe krapper dat is hoe groter je curve wordt.
Er zijn bij verschillende weersafhankelijke regelingen een hoop andere zaken die al dan niet te verstellen zijn. De stookgrens is er ook nog een van. Bij mij staat deze bv op 15 graden omdat ik daarboven nooit een koud huis heb. Maar dat kan bij een andere woning door de mate van isolatie hoger zijn en uitkomen op 18 graden buitentemperatuur.

De genoemde zaken gelden voor een goed ingeregelde installatie zoals Cvolieboy al benoemde.

Probeer eerst eens uit te vinden of je de aanvangstemperatuur kan verhogen, dit is namelijk ook niet bij iedere regeling mogelijk en moet je met een curve werken. Soms is er een instelling die minimale aanvoertemperatuur genoemd wordt. zodra de stookgrens vrij gegeven is begint hij niet bij bv 30 graden maar wordt dan overruled door de minimale stookwaarde.

Een weersafhankelijke regeling werkt op zich goed maar vereist veel kennis om het in te stellen naar de juiste wensen van de woning.
 

Albert Motard

  • #5
Iedereen bedankt voor de antwoorden.
De buitenvoeler staat gemonteerd op een noordermuur, 2,5 hoog. Temperatuurweergave zoals op een andere thermometer op dezelfde plaats, als controle. T° was dezelfde.
Oude radiatoren zijn plaatstalen radiatoren, nieuwe zijn buismodellen van Acova. De vroegere ketelcapaciteit was 26 kw, nu 29 kw, en vroeger had ik hier nooit problemen mee. Ik werkte wel niet met een buitenvoeler, maar paste de temperatuur van de ketel aan, aan de buitentemperatuur.
De aanvangstemperatuur staat fabriek af op 20°circulatietemperatuur bij een buitentemperatuur van 20°. Ik kan die aanvangstemperatuur volgens de handleiding, handmatig instellen tussen 15 en 25°.

Uit de antwoorden blijkt eveneens het grote belang van een perfecte regeling van de installatie, bij een buitenvoeler. Wat bedoelen jullie daar precies mee? Is er aan de ketel dan meer te regelen dan de stijgingslijn, verbrandingsgassen-analyse, temperatuur en rendement?
Ik zal in ieder geval de raadgevingen opvolgen, maar kan dit natuurlijk maar doen als de installatie weer in gebruik is. Hopelijk duurt dat nog een hele tijd, en kunnen we eerst van een mooi najaar genieten.
 

Spekman

  • #6
Albert Motard schreef:
Mijn warmtecomfort voldoet niet:


Zou een modulerende thermostaat met zekerheid een goede oplossing zijn of zijn er andere mogelijkheden?
U heeft het antwoord al gegeven! :wink:

Een nieuwe kamerthermostaat en geen w.a. regeling. Hiermee gaat je warmtecomfort zeker omhoog.

Er word maar in één ruimte de temperatuur geregeld, dus ik zie het nut van de w.a. regeling niet in.
Het gaat erom dat de ruimte op temperatuur is en dan maakt het niet uit of het buiten 15 graden of -10 graden is.
 

Albert Motard

  • #7
Ik geloof je, maar is een w.a.regeling niet bedoeld om zo economisch mogelijk te werken? En als je de ingestelde temperatuur kan bereiken met water van 60° ipv 80°, dan maakt dit toch een serieus verschil.
Waarom is w.a. niet nuttig als de temperatuur maar in één ruimte geregeld wordt? Behalve in de ruimte waar de thermostaat hangt, zijn er overal thermostatische kranen aan de gebruikte radiatoren.
 

Spekman

  • #8
Ik ken het type ketel niet, maar als daar een modulerende kamerthermostaat op kan ben je klaar.

Deze kent het gedrag van de ruimte en zal netjes naar de gewenste temperatuur toe werken.
Niet zoals de aan/uit thermostaat. Deze schakelt bij 21 graden de ketel uit en vervolgens zal het 22 graden worden in de ruimte (of hoger).


Een w.a. regeling zou in theorie zuiniger moeten zijn, helemaal mee eens.
Maar in de praktijk...
lagere temperatuur is langer stoken, hogere temperatuur is korter stoken. Is lastig te zeggen welke variant zuiniger is.

Ik zou een buitentemperatuur alleen gebruiken om de cv uit te schakelen boven een bepaalde temperatuur.

Dit is slechts mijn mening, en meningen zijn nou eenmaal verdeeld... :wink:
 

Albert Motard

  • #9
Mijn ketel is een Renova Bulex Thermomaster F 29 E.

Zou je dan bij het installeren van een nieuwe modulerende thermostaat de w.a.-buitenvoeler behouden?
Kan een modulerende thermostaat, zonder de buitenvoeler, de keteltemperatuur dan aanpassen aan de actuele noden?
Kortom: wat is het verschil in praktijk tussen een cv-regeling die enkel werkt met een modulerende thermostaat, en een systeem dat werkt met combinatie van modulerende thermostaat en een buitenvoeler?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Waterzijdig inregelen is dat alle radiatoren de waterhoeveelheid krijgen waar voor ze zijn berekend.
1 kleine radiator kan de hele ketel regeling in de war brengen omdat de retour temperatuur dan te snel stijgt waardoor de ketel dan lager gaat branden.

Vandaar dat ik u adviseerde eens zonder buiten temp opnemer te kijken of de temperatuur dan wel gemakkelijk wordt gehaald , of dat er dan ook een langere tijd over heen gaat.

U zal eerst het mogelijke probleem in de installatie moeten verhelpen en dan kan er WA nageregeld worden
Zoek op dit forum maar op waterzijdig inregelen er is hier al genoeg over geschreven.

Vr Gr en succes ermee
 

Spekman

  • #11
Albert,

Het verschil:

Een modulerende kamerthermostaat regelt de aanvoertemperatuur op basis van de gewenste en gehaalde temperatuur in de ruimte. (over comfort gesproken...)

Een w.a. regeling regelt de aanvoertemperatuur op basis van de buitentemperatuur. (een tijdklok of aan/uit thermostaat geeft deze regeling vrij)

Allebei kan (in jouw geval) niet. En is ook niet wenselijk.

Zoals ik al zei ken ik het type ketel niet, dus een mogelijkheid voor een modulerende kamerthermostaat is voor mij niet bekend.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Zie onderstaande link hier staat alles in om alles wat je vraagt aan te sluiten je kan de stooklijn verleggen zie hiervooe tabel 13. Open therm thermostaat aansluiten kortom lees maar eens door.

Link.

Als ik zo ff kijk is dit een belze AWB thermomaster maar kan er naast zitte lijkt er wel verdacht veel op!
 

Chathanky

  • #13
Blz 43 staat de stooklijnmogelijkheden en blz 46 de parameterinstellingen.
punt 6 en 7 moet je hebben.

Er is voldoende ruimte om met een ingeregelde installatie alles op peil te brengen. Dit geldt wel als men de eigen regeling van de ketel gebruikt en niet als je een eigen wa regeling toepast en dat laatste is wel het geval als de Elro thermostaat eigen opnemers heeft.
Waarschijnlijk is de Elro thermostaat ook nog van het aan/uit type die niet ideaal is voor een modulerende ketel.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Ik vermoed dat uw probleem niet enkelt in uw WA regeling zit.......... misschien werkt de WA regeling zelfs perfect.

Dit viel mij even op in uw verhaal
Oude radiatoren zijn plaatstalen radiatoren, nieuwe zijn buismodellen van Acova
Nu is de vraag.... wat WAS het vermogen van uw oude radiatoren, en wat is het vermogen van uw nieuwe radiatoren nu??

Een "buis"radiator is eigenlijk enkelt een handoeken rekje, waar je de handdoeken op kan drogen. Met dit soort radiatoren krijg je de wc zelfs amper verwarmd.

groet
 

Albert Motard

  • #15
De radiatoren die vernieuwd werden, ( 2 van de acht in totaal)zijn geplaatst in 2006, toen ik nog mijn 'oude' mazoutketel ( Buderus)in gebruik had. De radiatoren zijn 2 meter hoog en 80 cm breed, dubbele rij. Het vermogen ken ik niet, maar de stand van de bijhorende thermostatische kraan is 3 (max is 5). Ik denk niet dat die radiatoren de schuld zijn, want met de oude ketel, die trouwens een kleiner vermogen had dan de huidige, had ik nooit problemen om de ingestelde temperatuur te halen.Die ketel werd vorig jaar vervangen door een condenstieketel op gas.(Renova Bulex Thermomaster F 29E)
Het was wel een terechte bedenking van u.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #16
1 ding is zeker, zoals het nu aangesloten zit, ligt het probleem bij de
buitenvoeler, deze beperkt hem nu om goed door te branden...
de oplossingen zijn al eerder genoemd :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu