Weerafhankelijke verwarmingsregeling ? that's the question

Chevron

  • #1
Ik ben al geruime tijd aan het verbouwen. We zijn nu zover dat er een cv-ketel geplaatst kan worden (op de bovenverdieping) . De toekomstige woonsituatie is als volgt. Benedenverdieping vloerverwarming, met de mogelijkheid drie ruimten afzonderlijk te regelen middels een thermostaat. ( de kamers zijn allemaal erg verschillend wat betreft zoninval) De bovenverdieping die nu in aanbouw is zal met ltv-radiatoren worden verwarmd. Ik heb nu het advies gekregen een cvketel (nefit topline) te plaatsen die weersafhankelijk gaat stoken. Dit zou zuiniger zijn. Dit betwijfel ik! Maar trek ik inderdaad de juiste conclusie.
Daar de woning slechts door twee personen wordt bewoond, die beide overdag werken, hebben we niet de behoefte 24 uur per dag de gehele woning op temperatuur te houden. Dit lijkt mij energieverspilling.
Veelal verblijven we veel beneden. Boven is enkel de slaapkamer (die we vrijwel nooit zullen verwarmen), de badkamer en een studeerkamer. Zowel de badkamer als studeerkamer verwarmen we in beperkte mate.
Zelf zat ik te denken aan de mogelijkheid om te kunnen schakelen/kiezen tussen weersafhankelijk verwarmen of op de traditionele manier.

Wat is vanuit energetische overwegingen de beste keus?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Het voordeel van weersafhankelijk stoken is: Je kunt in elke ruimte doormiddel van een thermostaatkraan de temperatuur regelen.
Nadeel: Het kost meer gas.

Dat is eigenlijk het hele verhaal. Als de stooklijn goed ingesteld is, dan kost het een beetje meer gas. Is de stooklijn onnodig hoog ingesteld, dan kost het veel meer gas. Waarom zou je dan de stooklijn te hoog instellen vraag je je af...
Nou dat heeft er mee te maken, dat bij een te hoge stooklijn je nooit comfortklachen hebt. Voor een installateur betekend dat, geen kosten om de stooklijn bij te stellen.
Oftewel, bespaar niet op het inregelen, mocht je voor weersafhankelijk gaan.

Ik zie in uw situatie eigenlijk geen nut om weersafhankelijk te gaan stoken.
 

Chevron

  • #3
Bedankt, Ben zelf ook nog weer verder aan het zoeken geweest, en kwam cvtuning /utiliteit-optimalisering-cv-installatie bijgaand artikel tegen.
Heb het idee dat deze regeling eigenlijk doet wat ik gedacht had, maar dan nog blijft de vraag is het dan nog zinvol te kiezen voor een weerafhankelijke regeling en dan in combinatie met de voornoemde optimalisering.
 

Brancop

  • #4
Ik heb een nieuwe installatie van verleden jaar, ben een halve winter bezig geweest met welke regeling. Had eerst een weersafhankelijke regeling, niet goed vind ik.. Stooklijn bijna nooit goed in te stellen, op dagen als het 15gr is zonder zon vraag je weinig warm water, maar als je een ganse dag niet thuis geweest bent en je wil het snel warm, forget it. Als het 10gr is en je stookt de ganse dag en het word plots veel kouder s'avonds zit je met een stooklijn die weer veel te hoog is, (nodeloos aanmaak van veel te warm water). Dan ben ik opzoek gegaan naar een andere thermostaat, eentje die enkel naar de binnentemperatuur kijkt en zijn water temperatuur daar aan aanpast, heb ik gevonden. Maar ik zit met convectors, temperatuur van 22gr word dus zeer snel gehaald, 10min. Dan zat ik met het probleem dat de ketel pendelde.. Thermostaat in living op aanuit regeling gezet, ik zat ermee in het koppeke van vroeger dan zo een regeling weinig comfort geeft, voelbaar verschil met aan en uit gaan, maar dit is niet meer het geval met de moderne versies. Hij begint alreeds warmte te geven vooralleer het voelbaar afkoelt, en stopt met warmte te geven vooralleer het voelbaar te warm wordt. Bv als het s'morgens 19gr is in living, ik zet het op 22gr, er word gezorgd dat het binnen de korste keren 22gr gehaald word, watertemperatuur water gaat naar ongeveer 60gr, als het nodig is nog hoger, temperatuur gehaald dan gaat water temperatuur naar beneden, tussen 40 en 50gr. er wordt dus nooit te warm of te koud water aangemaakt, Kortom perfect. Deze dagen met het zonnetje blijft hij zelfs vele uren uit omdat het warm genoeg is in huis, geen gependel, en geen water dat op temperatuur gehouden word door de buitenvoeler. Dan zat ik met het probleem als zoon zijn radiator opendraait op zijn kamer om te studeren na school, dan kreeg die het natuurlijk niet warm genoeg, opgelost door een draadloze thermostaat te nemen, hij zet die gewoon op zijn kamer en ketel stookt in de korste tijd zijn kamer op temperatuur. Dan werk ik met de thermostaat kranen in living en keuken.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Als het beneden al ingesteld kan worden per vertrek, dan zijn thermostaatkranen voor de ltv radiatoren een perfecte oplossing.

Neem dan wel gelijk de dubbel instelbare van Heiem.. of Danf...
Dan kan elke radiator meteen hydraulisch ingeregeld worden.
Dat zorgt voor comfort en zuinig stoken.


Succes.

Calenta :cool:
 

Bernhard

  • #6
Een regeling met verschillende zone's is een ook een goede oplossing.
Elke zone kan ingesteld worden met een eigen ruimtetemp. en klokprogramma. Een WA-regeling is dan niet nodig. Voor de ketel ben je vrij om elk merk te kiezen waar je voorkeur naar uit gaat. Er bestaat geen de beste ketel voor jou toepassing. mvgr Bernhard .
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Concentreer je niet op de voordelen van zo'n weersafhankelijke regeling: er kleven m.i. meer nadelen dan voordelen aan, zeker in de situatie die je schetst.
Een etageregeling (zoneregeling per etage) is veel eenvoudiger, voordeliger en werkt gewoon altijd.
Leg, nu het nog kan minimaal 2 zones aan: 1 x voor beneden en 1 x voor boven en regel deze met een thermostaat met 2 uitgangen: 1 x om een 230 Volt klep in de aanvoer naar beneden (of boven) te schakelen en 1 x om de ketel aan te sturen.
Je hebt dus nodig:
2 x ventiel + servomotortje 230 Volt (één in elk circuit)
2 x thermostaat met dubbele uitgang of nog eenvoudiger: 2 x draadloze thermostaat met 2 ontvangers.

Eenvoudig aan te brengen en niets te maken met stooklijnen etc.
 

Xr8

  • #8
Nadeel met vloerverwarming is dat je niet snel kunt opwarmen. Maw als je thuis komt en je zet de thermostaat dan omhoog zal het een behoorlijke tijd duren voordat er warmte gaat komen. Probeer het eerst met een ruimteregeling. Neem dan in ieder geval een welke geschikt is om WA te stoken (moduline 400). Je kunt dan indien gewenst altijd nog overgaan naar WA. Ben er zelf niet echt enthousiast over, vaak is het verbruik hoger en instellen kan best lastig zijn.

Je zou een ruimteregeling kunnen nemen met een kleine of geen nachtverlaging. Een pompschakelaar op je verdeler kan ook aanzienlijk schelen in het elektra verbruik.

succes.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
@Xr8: nou met zo'n advies komt de vraagsteller een eind verder!!!

Waarom geef je een advies, wat je een zin later weer tegenspreekt omdat je er zelf neit enthousiast over bent.....??
Kom hier op het forum veel te veel raadgevers tegen die elkaar maar nakakelen en nooit eens met een nieuwe insteek komen.

Ik zal uit eigen ervaring dus nooit een weersafhankelijke regeling adviseren.
Lees ook iedere keer weer dat vloerverwarming als nadeel heeft dat het traag opwarmt.........wat een nonsens. Ook weer napraten.

Natuurlijk neemt het wat tijd in beslag als je de vloer, nadat deze is afgekoeld, wilt opwarmen. Maar eenmaal op temperatuur, moet je die temperatuur ook zo goed mogelijk handhaven en niet iedere keer weer omlaag en omhoog met die temperatuurinstellingen (daarover is in andere topics al breedvoering aandacht besteed)
Het is dus helemaal geen nadeel als je maar weet hoe je moet omgaan met vloerverwarming.
 

Xr8

  • #10
Mijnheer de Gooyer wat spreek ik in uw ogen tegen? Ik adviseer alleen om een regelaar te nemen welke GESCHIKT is om WA te regelen. Ik zeg niet dat je dat ook moet gaan doen.

Het is mijns inzien echter niet slim om een thermostaat te nemen welke geen WA regeling aan kan. Zou je het wel willen dan hoef je in ieder geval geen andere thermostaat te kopen.

Traag opwarmen, is een eigenschap van vloerverwarming. Je kunt in tegenstelling tot radiatoren niet in korte tijd de temperatuur in het vertrek verhogen. Dat is niet napraten, dat is gewoon een feit.

Daarbij geef ik tevens aan een kleine of geen nachtverlaging toe te passen.
U spreekt over handhaven, dit komt volgens mij op hetzelfde neer.

Resume, wie praat wie nu feitelijk na!

Succes.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
@Chevron: nog één raad m.b.t. het regelen van de vloerverwarming. Er is een nieuwe regeling op de markt, welke uitgaat van energieregeling.

Dat is iets anders dan een weersafhankelijke regeling en bestond tot nu toe nog niet. Het s heel goed toe te passen in situaties zoals u schetst: kamers verschillen qua bijv. zoninval en dus aan warmtebehoefte.
Bij dit systeem wordt bijvoorbeeld aan een vloer (aantal groepen) waarop de zon staat, warmte onttrokken en intern via de verdeler naar een andere groep gedirigeerd.

Het innovatieve vloerverwarmingssysteem heeft tot doel om vloerverwarming op een hoger niveau te brengen door toepassing van een warmtemeter en een elektronische regeling. Hierbij worden niet alleen temperatuur en de pomp geregeld, maar ook het vermogen en de energie. Bovendien worden stroomsnelheid, temperaturen, vermogen en energie gemeten en in meerdere loggers vastgelegd.
Deze loggers en mogelijke instellingen zijn de basis voor de dienstverlening via internet.
Maximaal rendement en constante temperaturen zijn gegarandeerd.
Naregelen van een vloerverwarming is niet nodig.

Het systeem kan ook gebruik worden voor de regeling van radiatoren en is aanzienlijk energiebesparender dan alle andere systemen die momenteel op de markt zijn.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #12
Begint met een D en eindigt met dubbel S heb het ook net gelezen in het TU magazine :mrgreen:

Mooi systeem, zal wel een paar kosten, maar dan heb je ook wat.

Het heeft wel wat van het Evo Home systeem.

Calenta :cool:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Hetgeen ik bedoel is geen systeem van D.....ss, maar een puur Nederlandse ontwikkeling, waarvan het principe nog niet is toegepast door D....ss of H....ll.
Meer over dit systeem is te lezen op de site van Q.....therm. Er is nog weinig over gepubliceerd, dus nog niet breed bekend, maar het werkt wel fenomenaal goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu