Wc bovenverdieping verplaatsen > afvoer probleem

Rudyytje

 • #1
Hallo,

Wij hebben het idee om de wc op de 1e verdieping te verplaatsen naar een aparte ruimte aan de andere kant van de verdieping. Wc staat nu in de badkamer, maar kan qua ruimte op de plek waar nu een paar inbouwkasten zitten. Echter aan die kant van de bovenverdieping zit geen riolering en aanvoer water.

Ik heb de bouwtekening toegevoegd. De keuken zit onder de wc, dus daar kan wel een waterleiding vandaan getrokken worden lijkt me. Voor de afvoer heb ik nog een oplossing nodig, de standpijp zit namelijk aan de andere kant van het huis. Wellicht kan de afvoer via de garage naar beneden en dan de kruipruimte in, geen idee of dit mogelijk is. Kruipruimte is wel aardig hoog (zeker 75 cm gok ik, dus verval creëren in de afvoerbuis is mogelijk.

Ik hoor graag ideeën/tips over of dit een oplossing kan zijn en/of eventueel andere oplossing.

Groet,
Rudolph

wc verplaatsen.PNG
 

ABCDE

 • #2
Wat voor vloer? Beton? Hout?

Die garage zit waarschijnlijk alleen ter plekke van de begane grond? Of wil je zo'n Britse oplossing waar je je huis half inpakt met PP afvoerbuis op de gevel?

Verval in de kruipruimte is niet vanafzelfsprekend, zal er ook vanaf hangen op welke hoogte de afvoer nu door de fundering naar buiten gaat. Maar in dit geval zal de keukenafvoer daar waarschijnlijk ook nog wel lopen, dus die moet je dan vervangen door 110 en dan ben je al een heel eind. Maar door je gevel naar buiten met een afvoer zou ik echt niet doen.
 

Rudyytje

 • #3
Het zijn allemaal betonnen vloeren. Garage zit inderdaad alleen terplekke van de begane grond. Met verval in de kruipruimte bedoelde ik dat je de afvoerbuis daar een helling kan geven.
 

ABCDE

 • #4
Ja, dan gaat dat dus niet, tenzij je een stuk buitenom gaat. Of je moet gewoon rechtdoor naar beneden. Er zijn meer huizen die zo'n koof in de woonkamer of hoek van de keuken hebben.

Heb je onder je garage ook een kruipruimte?
 

Rudyytje

 • #5
Oké, er komt ook een nieuwe keuken in... dus dan is die koof denk ik wel weg te werken in die nieuwe keuken. Onder garage zit geen kruipruimte. Onder de keuken wel gewoon.

Dus oplossing kan zijn door beton naar de keuken boren, koof in keuken, dan door naar kruipruimte, dan hele kruipruimte door tot aan de standpijp?
 

ABCDE

 • #6
Hoe zit je afvoer van de keuken nu dan? En waar gaat de riolering de fundering door richting de straat? Steekt je keukenriolering nu diagonaal over? of gaat die in een grote L naar rechtsonderin de tekening?

Waarschijnlijk kun je gewoon een stuk 75mm vervangen door 110, Y-stuk erbij en klaar. Wel allemaal beugelen enzo... of ligt het in het zand? Dat wordt soms ook gedaan.

Voor koof door de keuken; denk aan geluidsisolatie.

Ik zou me goed afvragen of het allemaal dit werk waard is. Als je nu ruimte te kort komt in de badkamer zou ik als eerste de wasmachine elders plaatsen, mocht die daar nog staan.
 

Rudyytje

 • #7
Badkamer is 210 bij 280. Wasmachine staat al elders. Wij vinden het vooral prettig een apart toilet te hebben.

Ik weet niet hoe de afvoer van de keuken nu zit (ik heb het huis nog niet, half augustus pas). Ik heb wel een bouwtekening toegevoegd van de fundering/riolering, het gaat om het linker huis, hier zie je ook waar de riolering heen gaat naar de straat. Volgens mij ligt die pvc-100 in het zand, want in de kruipruimte zag ik dit niet. Die "g" staat voor gootsteen.

Hoeveel zou zoiets kosten (heel grof) zou je dit laten doen? (weet nog niet of ik het zelf wil gaan doen)

Fundering riolering.PNG
 

ABCDE

 • #8
Ja, dan vanuit de muur recht naar die leiding toe en daar een Y-stuk in.

Prijsinschattingen doen we niet aan op het forum.
 

Rudyytje

 • #9
is 100mm niet te klein dan voor en wc en goot? Die leiding ligt er al 40 jaar dus zal ook wel wat aanslag al hebben....
 

ABCDE

 • #10
Kijk eerst maar eens of het wel 100 is en niet 110.

Nieuw zuinig toilet kan zelfs op 90.

Nog geen gescheiden riolering in de straat?
 

Rudyytje

 • #11
Ja oké, maar dat zou dus een oplossing kunnen zijn..... Is dan wel de kunst om e.e.a. weg te werken in de keuken, en boren door betonplaten dus. Bedankt voor je reactie/meedenken in ieder geval.
 

ABCDE

 • #12
Ja, en niet door de balken heen, dat kan je locatie ook nog wat bepalen. BG vloer zal wel broodjes zijn?
 

Rudyytje

 • #13
Welke balken bedoel je precies? Er liggen kanaal platen. En wat bedoel je met broodjes? (sorry heb hier niet veel verstand van).
 

Rudyytje

 • #14
Het is een woning uit 1975, dus heeft overal systeemvloeren (kanaalplaten dacht ik)
 

ABCDE

 • #15
Kanaalplaat in 1980? EDIT: 1975

Broodjesvloer; prefab betonnen balken, daartussen "broodjes" (hol beton of meer recent; piepschuim). Dan daarboven wapening en volgestort. Daar zit om de veelal 60cm dus zo'n balk en daar mag je absoluut niet doorheen met afvoer.
 

Rudyytje

 • #16
De woning is uit 1975, mij was verteld dat ze in die tijd kanaalplaten legden... Of zeg ik dan iets geks?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #17
Heb je ook de rest van de tekening?
 

Rudyytje

 • #18
Zeker Rola, zie bijgevoegd bestand. Het gaat om het linker huis van een twee-onder-één kap.
 

Bijlagen

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #19
Dan zou je een van de eerste kanaalplaten hebben, de massa productie begon wat later.
Systeemvloer kan van alles zijn. Het complete bouwdossier kan je opvragen bij de gemeente.
 

Rudyytje

 • #20
Dit is alles wat ze bij de gemeente hadden....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu