Ont- of belucht probleem oplossen bovenverdieping

TeunBr

  • #1
Ik heb de afgelopen 2 jaar veelvuldig gebruik gemaakt van dit forum en zodoende ons oude huis van top tot teen kunnen verbouwen.

De verbouwing is klaar en we hebben eigenlijk nog maar 1 probleem en dat is een regelmatig terugkerende riool-lucht op de bovenverdieping. Af en toe, met name bij hevige regenval maar ook op willekeurige momenten dat we geneens een wasje hebben gedraaid, komt er een rioollucht naar boven vanuit het doucheputje. Bij het afsluiten van het doucheputje komt de geur nergens anders omhoog dus dit lijkt het zwakke punt te zijn. De stanksloten/sifons worden niet leeggetrokken dus dat lijkt het probleem niet te zijn.

Aan de badkamer en de afvoerbuizen hebben we niks gedaan en zoals op onderstaand plaatje te zien ontbreekt het aan be-/ontluchting op de dikke standbuis. Als proef heb ik een beluchter geplaatst op de spoelbak, dat heeft het probleem / de regelmaat iets minder gemaakt.

Nu is mijn vraag wat een volgende stap zou kunnen zijn. Ik vermoed een ontluchtingsprobleem maar ik heb hier onvoldoende verstand van. Ik overweeg een ont/beluchter op de standleiding door het dak of vervanging van de douche afvoer met een sterker stankslot of hier een beluchter plaatsen.

Iemand advies? Enorm bedankt alvast!

rioolplan.png
 

ADDave

  • #2
Maak een beluchting door het dak en het probleem is opgelost. Dezelfde maat van de standleiding aanhouden hiervoor.

Overigens kan je dan de beluchter in de spoelbak weer weghalen, mits alles juist aangesloten zit.
 

TeunBr

  • #3
Dat leek mij ook de juiste zet. Een beluchter dus en geen ontluchter. Check, ga ik komend weekend eens kijken of ik een beetje makkelijk bij de standleiding kan komen. Dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Breng buizen aan met diameters zo groot als mogelijk. Zodoende kan je voorkomen dat de buizen volledig met water gevuld kunnen worden. Volledig gevulde buizen kunnen vacuum of druk veroorzaken.
 

TeunBr

  • #5
Helaas kan ik niet meer bij de bestaande buizen zonder plafond of badkamervloer eruit te halen. De badkamer is er door de vorige bewoner in laten zetten waarbij niet nagedacht is over een rioolplannetje. Ik hoop dat de extra beluchter op de standleiding soelaas gaat bieden.
 

TeunBr

  • #6
Ik snap het alleen technisch nog niet helemaal hoe dit dan werkt. Je zou denken dat een beluchter een beluchtingsprobleem oplost en dat een beluchter voorkomt dat de buis naar bijvoorbeeld de douche vacuum trekt waardoor het stankslot wordt leeggetrokken waarna er vieze geur naar boven kan komen. Echter staat het stankslot nooit droog. Heb ik dan geen ontlucht probleem? Waarbij de vieze lucht naar boven wordt geduwd door overmatige regen / gebruik van wasmachine/vaatwasser/wat dan ook?
 

Charel

  • #7
Als het doucheputje nooit wordt leeg getrokken door onderdruk in de leiding dan vrees ik dat je met een ander probleem zit dat niet met een beluchtingsleiding kan worden opgelost.
Een overdruk probleem waardoor het water in het stankslot begint te sputteren is eerder te verwachten op het gelijkvloers bij doorspoelen van bijvoorbeeld een wc op een hogere verdieping.
Goed nazien of de onderdelen van het afvoerputje niet verkeerd zijn gemonteerd of ergens een mankement vertonen.
 

TeunBr

  • #8
Ja precies, theorie en praktijk matchen nog niet helemaal. Het rubbertje van het stankslot heb ik al vervangen maar ik zal nog eens goed checken of deze wel goed luchtdicht afsluit. En ik ga eens wat anders proberen een stankslot erop zetten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kaajee

  • #9
Je moet toch echt een ontluchter plaatsen en die wil je niet ergens binnen hebben omdat die rioollucht kan/zal gaan produceren. Dus toch kijken of je deze niet buiten je pand kunt krijgen.
Bij jou is waarschijnlijk het volgende aan de hand:

Er ontstaat overdruk in de woning riolering door drukstijging in het openbaar riool. Vooral bij niet gescheiden riolen komt dit voor na hevige regenval. Om problemen van stankoverlast of overlopende toiletten in de woning te voorkomen moet er een ontluchter aanwezig zijn. Een ontluchter wordt middels een dak doorvoer bij voorkeur op de standleiding geplaats. Een ontluchter als dak doorvoer werkt daarnaast tevens als beluchter bij onderdruk.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

TeunBr

  • #10
Overdruk door drukstijging na hevige regenval kan ik plaatsen, want de stank komt vrijwel altijd naar boven na heftige regen. Ontluchting (icm beluchting) via dakdoorvoer voelt wel als de beste te ondernemen stap. Ik denk dat ik nog wel bij de standleiding kan komen door een gipswandje in de badkamer weg te halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
In dit filmpje wordt goed uitgelegd hoe een riolering aangelegd moet worden, met ook wat over de onspanningsleiding.

 

TeunBr

  • #12
Cool filmpje waarbij los van de juiste diameter buizen gebruiken de ontspannings leiding vrijwel altijd de oplossing is. Ik heb zojuist een ander stankslot erop gezet. Mocht dat niet helpen ga ik een plannetje maken om de standleiding te ontluchten dmv een dakdoorvoer.
 

Charel

  • #13
TeunBr schreef:
Het rubbertje van het stankslot heb ik al vervangen maar ik zal nog eens goed checken of deze wel goed luchtdicht afsluit. En ik ga eens wat anders proberen een stankslot erop zetten.
TeunBr schreef:
Ik heb zojuist een ander stankslot erop gezet.
Het ging toch enkel maar over het afvoerputje van de douche ?
Als je eerst spreekt van het vervangen van een rubbertje en nu van een plaatsen van een ander stankslot dan ben ik nu wel erg benieuwd wat voor stankslot je dan vervangen hebt door welk ander stankslot.
Ik blijf het eigenaardig vinden dat er blijkbaar niets te merken is van leegzuigen of leegsputteren van die sifon.
Als het regelmatig stinkt terwijl er voldoende water in de sifon staat dan is er iets anders aan de hand.
Hier is onlangs nog een topic gepasseerd met dezelfde klacht. Daar bleek uiteindelijk dat de onderdelen van de doucheafvoer verkeerd waren gemonteerd.
Foto's waren daarbij een hulp.
 

TeunBr

  • #14
Op jouw aanraden heb ik nog even heel goed gekeken naar de aansluiting douche-bak - afvoerpijp en ik voelde dat er een onregelmatigheid zit in de aansluiting waardoor het standaard stankslot met rubbertje waarschijnlijk niet 100% afsloot. Ik heb nu een wat duurder en anders stankslot gekocht met een verlooprubber die alles goed vacuum/luchtdicht afsluit, zie foto hieronder. Dat heeft de eerste 24u gewerkt tot nu toe, dus hopelijk hebben we het probleem opgelost.

IMG_20240215_081246154.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Blijkbaar ontstaat er bij hevige regenval overdruk in je binnenhuisriolering. De rioollucht wordt er dan via de sifon met de kleinste weerstand uitgeperst. Dat zal inderdaad de douchedrain zijn.
 

Charel

  • #16
Ik kan me vergissen want ik heb geen ervaring met dit type doucheafvoer maar mij lijkt het dat hier nog iets ontbreekt. Ik had verwacht dat er in dat bakje nog een omgekeerd kleiner en uitneembaar bakje moest komen. Qua systeem te vergelijken met de klok van een klokputje waar het water dus langs de onderkant in de klok kan stromen om van daaruit zijdelings in de afvoerbuis te lopen.
 

TeunBr

  • #17
@ Walker: dat zal het zijn ja, ik hoop echter met het nieuwe stankslot (met klepje) dat het zwakke punt (de doucheput) verholpen is en dat de vieze lucht niet meer naar boven komt binnenhuis maar bijvoorbeeld via de regenpijp buitenshuis.

@ Charel: het nu geinstalleerde stankslot is inderdaad geen normaal slot, ik kwam dit tegen bij de speciaalzaak bij ons op het dorp. Onderstaand stankslot zat erin maar sloot vermoedelijk niet geheel luchtdicht af door de onregelmatigheid in de aansluiting doucheput-afvoerbuis

haarfilter-stankafsluiter-set-01.jpg
 

Charel

  • #18
Oké, dit sluit de stank dus niet af door een waterslot maar door een klep.
In principe kan dit dus nooit bij overdruk geopend worden wat een voordeel kan zijn ten opzichte van een waterslot (sifon).
Nooit gebruikt en ben dus benieuwd naar de ervaring hiermee.
 

TeunBr

  • #19
Klopt ja met een klepje, kijken of dat de overdruk aankan, ik zal even laten horen of dit het probleem structureel oplost. Ik moet alleen nog even een gaasje/haarfilter zoeken zodat het waterslotje niet 'behaard' gaat worden.

Enorm bedankt voor het meedenken!
 

Charel

  • #20
Wellicht waren overdruk of onderdruk niet de oorzaak maar wel een niet luchtdichte aansluiting van de vroegere sifon.
Moest overdruk de oorzaak zijn geweest dan zou je het hebben horen of zien sputteren. Moest onderdruk de oorzaak zijn geweest dan had je kunnen zien dat de sifon werd leeggetrokken.
Het is ook normaal dat in geval van een niet goed afsluitende afvoer er niet altijd stank door binnenkomt of dat de stank altijd even erg is. Dat hangt vaak af van de weersomstandigheden zoals onder andere temperatuur en luchtdruk.
Ik duim alvast voor een goede afloop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu