Badkamer op bovenverdieping plaatsen

Paulusm

  • #1
Wij hebben een jaren ’20 woning, met een houten constructie. Het plafond bestaat uit een balkenvloer met daar op een plankenlaag. Dat is niet alleen het plafond van de woonkamer (en wil ik in het zicht houden) maar het is ook de vloer van de bovenverdieping.

Op die vloer wil ik nu graag een nieuwe badkamer maken (huidige is beneden. Vanwege het gewicht wil ik liever geen lewis platen en beton gebruiken. Nu zit ik er aan te denken om een isolerende laag op de plankenvloer aan te brengen (steenwol?) en daar 2 lagen OSB 18mm (kruislings) op te schroeven, om de boel stijf te krijgen (zodat mijn voegwerk straks niet scheurt). Vervolgens een bouwplaat van 50mm te gebruiken met daarin het leidingwerk en daar op tegelen. Ik weet alleen niet zeker of dit stevig genoeg is? En wat voor soort isolatiemateriaal moet ik daar voor gebruiken? Ook wil mijn partner graag vloerverwarming en willen we voorkomen dat de vloer te hoog wordt. Heeft iemand enig idee hoe ik dat -ook nog- kan doen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Neem in je overwegingen ook eens droogbouw vloerverwarming mee. Veel geringere opbouwhoogte dan al die lagen.....
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Gebruik gewoon wedi platen dat is speciaal hiervoor ontwikkeld
 

Paulusm

  • #4
Ha Boertje125. Een wediplaat is wat ik bedoelde met een bouwplaat van 50mm. Maar mijn vraag is dus o.a. Of een constructie van 2x 18 mm osb en een wediplaat voldoende stijfheid geeft om te voorkomen dat het tegelwerk in de toekomst gaat scheuren? En iemand nog tips voor een isolerende laag (akoestisch) hier ergens tussen of onder?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het hangt af van je balklaag. Controleer eerst of deze voldoet. Je kan kijken in de balkenschuif.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als de huidige planken vloer niet beweegt of doorbuigt als je er op staat te springen, dan is een extra laag osb goed(eventueel 2 lagen)
Als je wedi of een ander merk bouwplaat gaat gebruiken, moet je zorgen dat de afvoeren onder de wedi platen liggen, dus niet er tussen in.
Dat kun je ook doen, door de leidingen eerst tussen de wedi plaat te leggen, en daarna daar weer een wedi plaat overheen te lijmen.

Bij gebruik van een wedi plaat, hoef je geen extra isolatie aan te brengen, en zeker geen steen of glaswol tussen oude planken en osb, want dan gaat de vloer te veel bewegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu