Warmtepomp en CV ketel op één thermostaat?

Ruuud

  • #1
De verwarming in het door ons gekochte huis wordt geregeld door een luchtwarmtepomp. De thermostaat hiervan hangt in de woonkamer. Wanneer het buiten echter kouder wordt dan 5 graden, zou de luchtwarmtepomp meer energie verbruiken dan dat het onder de streep zou opleveren.

Daarom zou ik vanaf die temperatuur willen gaan stoken via de CV ketel, en de warmtepomp uitschakelen. Qua leidingwerk is dit zo opgebouwd dat dit mogelijk is; het CV water vanaf de warmtepomp loopt langs/door (keuze) de CV ketel voordat het naar binnen naar de radiatoren gaat.

Nu vertelde de vorige eigenaar me dat ik dan simpelweg de warmtepompthermostaat in de kamer moest vervangen door de cv-ketel-thermostaat, aangezien er geen extra draadjes liggen.

Aangezien we flink aan het verbouwen zijn is het een kleine moeite om extra draadjes te leggen, zodat beide thermostaten naast elkaar komen te hangen, maar dit vind ik dus niet zo'n elegante oplossing :)

Ik vraag me af of er thermostaten zijn (mijn Google-skills laten me een beetje in de steek hierbij) waarmee ik dus zowel de warmtepomp als de cv ketel kan aansturen, en daarbij ook nog de keuze kan maken welke van de twee apparaten ik wil stoken.

In principe zou ik dus twee temperaturen moeten kunnen instellen, eentje voor de ketel en eentje voor de warmtepomp, waarmee ik dus kan bepalen welke aan zal slaan wanneer de kamertemperatuur te laag wordt.
 

Bernhard

  • #2
Bij een buitentemperatuur lager dan +5grd wil je de warmtepomp uitschakelen en de CV-ketel inschakelen.
Dat kan door het omschakelen/onderbreken van de thermostaat aansluitingen op de ketel en de WP.
Met een relais en een buitenthermostaat.
bernhard
 

R0cc0

  • #3
Om wat voor apparatuur gaat het? (merk/type)
Mijn Itho Daalderop warmtepomp doet niets als de buiten temperatuur onder de 7 graden komt (anders zou deze bevriezen); de CV ketel neemt het dan automatisch over.
Ik gebruik gewoon 1 thermostaat die in de woonkamer hangt.

Ik vraag me ook af hoe de vorige eigenaar van jouw huis het systeem gebruikte?
 

Ruuud

  • #4
Een relais/buitenthermostaat zou kunnen inderdaad, icm automatisch uitschakelen van de pomp bij een minimumtemperatuur.

De ketel is een Remeha Avanta en de pomp is een LG therma V.

Het CV water zou inderdaad vanaf de pomp door de ketel kunnen lopen, welke 'm dan bijverwarmt wanneer de temperatuur te laag is. Maar dan moet de thermostaat alsnog op twee apparaten aangesloten worden om een seintje te geven wanneer de CV opgestookt moet worden, toch? De warmtepomp slaat nu namelijk ook pas aan wanneer er warmtevraag is (waarbij dit kan vanuit 1. de kamerthermostaat of 2. het water in de zonneboiler dat te koud is)

De vorige eigenaar sloot de thermostaat aan op de ketel ipv de pomp wanneer hij hiermee wilde verwarmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu