Aansluiten backup cv-ketel in systeem met warmtepomp

Schokkie

  • #1
Hallo,

Sinds kort heb ik een warmtepomp laten installeren. Het gaat om veel vloerverwarmingsoppervlak. De warmtepomp verzorgt het warme water in een buffervat. Aan de andere kant van dit vat zit een circulatiepomp die dat warme water uit het buffervat het systeem in pompt. De vloerverwarmingverdelers hebben eigen zonekleppen maar geen eigen pompen meer. Daarom is er een flinke circulatiepomp geplaatst. Dit systeem werkt prima.

De oude cv-ketel is als backup blijven hangen in het systeem. De aanvoer van de cv ketel zit op de aanvoer na de circulatiepomp. Er zit een keerklep op de aanvoer zodat er geen water terug de ketel in kan stromen.
Wat ik nu ontdek is als ik (als test) de cv ketel aanzet de tegendruk vanuit de circulatiepomp te groot blijkt. De pomp in de cv ketel krijgt geen beweging in het cv-water. Zet ik handmatig de circulatiepomp uit dan wordt er wel netjes warm water rondgepompt door de cv-ketel. De keerklep en cv-ketel doen dus in principe wel hun werk. Maar dit is niet voldoende flow om het huis warm te krijgen en daarbij zal, zodra de cv-ketel echt als backup aangesproken wordt door de warmtepomp, de circulatiepomp blijven draaien.

Wat is de beste oplossing? Er is zelden warmtevraag naar de cv-ketel. Die staat dus eigenlijk altijd stand-by.
Ik zou de aanvoer van de ketel voor de circulatiepomp kunnen aansluiten. Maar dan is er kans dat deze het cv-water altijd ook door de ketel heen ’zuigt’ als het ware. Hoe leuk vindt een cv-ketel dit? Ik kan me voorstellen dat er flow-errors gaan ontstaan in de ketel en omdat de circulatiepomp in de cv-ketel niet draait is dit wellicht schadelijk?

Ik zou ook de aanvoer van de cv-ketel kunnen aansluiten op de retour naar het buffervat, maar zou daar niet dezelfde tegendruk zijn?

Mijn laatste optie is om de cv-ketel rechtstreeks, apart, op het buffervat aan te sluiten. Ik weet niet zeker of hier aansluitmogelijkheden voor zijn. In mijn hoofd is dit de beste oplossing, hoewel misschien niet de meest efficiente/energiezuinigste.

Alvast bedankt voor eventuele reacties!
 

Auto-Geen

  • #2
De aanvoer en retour van de ketel zet je na de systeempomp op de aanvoerleiding. Na de pomp eerst de retour en ongeveer 50 cm verder de aanvoer. Word intakken genoemd.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
cv ketel met aanvoer en retour aansluiten rechtstreeks op de buffer, de buffer functioneert dan als grote open verdeler
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu