Warm dak en damp open/variabele/dichte folie

sneeuw42

  • #1
Beste allemaal,

Onze aannemer heeft afgeweken van het ontwerp van de architect. Daardoor was het platte dak van onze HSB woning zowel boven als onder geisoleerd. Op de dakplaten had hij een damp-open folie gelegd en daar boven op pir platen met aluminium reflectielagen, daar boven op epdm. Onder de dak zit (ongeveer) 15cm steenwol en daaronder een damp regulerende folie.
Gezien dat het dak lekte en dat deze isolatie opbouw zorgt voor condensvorming in de isolatielaag (onder het dak ongeveer even veel isolatie als er boven ipv 2/3e of meer er boven) heb ik de epdm verwijderd, een dampdichte folie op het dak laten leggen, de PIR isolatie laten verdubbelen en er bitumen op laten leggen (kon op korte termijn geen betaalbare en beschikbare epdm dakwerker vinden).
Ik ga sowieso de steenwol weg halen. De vraag zit 'm nu in de folie er onder. Dat is nu een dampregulerende folie. De architect had echter een dampdichte folie gespecificeerd. Nu lees ik veel verschillende en tegenstrijdige verhalen over die folies. Dat de houtconstructie moet kunnen 'ademen' of ventileren, en dat er daarom een folie nodig is die damp van onderen tegen houdt en damp van boven juist door laat. In de tekening van de architect staat echter damp-dichte folie onder het dak. Leveranciers die ik belden leken zelf niet te snappen wat ze verkopen, of het niet goed uit te kunnen leggen. Folies kunnen immers niet voelen, en ze hebben ook geen kalender om te kijken of het winter of zomer is. Hoe het echt werkt wisten ze me niet te vertellen.
In de badkamer ga ik de folie zeker vervangen voor een damp-dichte folie aangezien klimaatfolies daar niet voor geschikt zijn.

Daarnaast heef de aannemer de dampregulerende folie met heel erg veel nietjes vast gezet, en die niet afgeplakt. daar kan nog wel wat damp door lijkt me?
Ik kan nu 2 dingen doen:
- de huidige folie er uit scheuren, steenwol weg halen, andere folie plaatsen (maar welke?)
- alle nietjes netjes weg halen (heb er een speciale tang voor), folie netjes oprollen, steenwol weg, folie weer ophangen en de nieuwe nietjes netjes afplakken.

Welke manier raden jullie aan, met welke folie, en waarom?

Ik hou de regels voor de gipsplaten graag niet al te dik zodat het plafond niet al te veel omlaag komt. Dat zal ook wel moeten omdat er anders niet genoeg ruimte is voor de ramen. Kan ik de folie wat ruim ophangen, zodat er genoeg speling is om centraaldozen etc te plaatsen zonder dat ik de folie hoef te doorboren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het huis is net gebouwd? Laat de aannemer dit dan gewoon oplossen.
 

sneeuw42

  • #3
Als dat mogelijk was geweest dan had ik dat zeker gedaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Basis is bij een geventileerd dak/wand: Binnen (damp)dichter dan buiten. Dus de dampdichte folie aan de binnenzijde. Dan kan zelfs de steenwol blijven zitten.

Bij een warm dak is de buitenzijde dampdicht. Maar heb je door de dikte van isolatie normaal gesproken geen problemen. Enige voorwaarde is dat er geen koude lucht aan de warme zijde van de isolatie mag komen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
In de situatie van na-isoleren aan de binnenkant bij een (nagenoeg) dampdicht dak gebruik je normaal gesproken klimaatfolie. Die is namelijk wanneer de temperatuur binnen hoger is dan buiten en je dus risico loopt op vocht in de constructie dampdicht voor vocht van binnen. Je hoeft de folie niet strak te spannen, als alles maar afgesloten is.
Vreemd om bij nieuwbouw op deze manier te werken.
Aanvulling:
Tegenwoordig past men bij na-isoleren binnen wel eens bepaalde natuurlijke materialen toe die beter schijnen te ademen en weinig tot geen risico schijnen te geven op blijvend vocht in de constructie. Vlas is een voorbeeld. Ik ken wel mensen die het gebruikt hebben, maar dat is allemaal recent; ik heb geen idee of het materiaal op hele lange termijn of in extreme omstandigheden doet wat de fabrikanten claimen. Je zou daar naar kunnen informeren.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Per jaar of seizoen is er een periode dat de constructie vocht moet opnemen en een periode dat het vocht weer moet opdrogen of afstaan.
Van invloed wat voor materialen zijn er gebruikt in verband met vocht op kunnen nemen.
In ieder geval moet de constructie dusdanig ontworpen zijn dat deze in staat is dat deze meer opdroogt.
Van Oktober tot Mei komt er vocht in en van Mei tot Oktober gaat het vocht weer uit de constructie.
Wat ik zie dat het niet zoveel uitmaakt welke type dampremmer je gebruikt.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu