Dampscherm voor plat warm dak

Jeroen1968

  • #1
Hallo,

Normaal wordt volgens mij bij een warm dak constructie een dampdichte folie op het dakbeschot, onder de isolatie aangebracht. Als die er niet zit kan de folie dan ook onder de balklaag aangebracht worden? En welk type folie kan ik hiervoor het beste nemen?

bedankt!
 

Red

  • #2
Ik weet het niet, bij mij is recentelijk het platdak vervangen boven keuken en kantoortje. Boven de keuken is dampdichte folie aangebracht en daarop PIR isolatie met bitumen afdek lagen.

Boven het kantoortje hetzelfde recept, maar zonder deze folie aan de bovenzijde. Aan de onderzijde van dit dak (kantoortje) zit tussen dak en plafond nog gewone isolatie en mij is geadviseerd deze te verwijderen, zodra ik dit plafond een keer vervang.

Ik denk dat het niet goed is om het hout aan twee zijden op te sluiten. Indien je spreekt over een platdak met aan de bovenzijde bitumen, dan is het dak sowieso al min of meer damp dicht, wanneer je dan de boel aan de onderkant gaat voorzien van folie, zit het tussenligende hout/plaat materiaal opgesloten en zal vocht wat er vroeg of laat binnen dringt niet of nauwelijks verdampen en dat gaat een probleem vormen.

Waarom zou je die folie eigenlijk aan willen brengen? Is het extreem vochtig in de ruimte eronder keuken/bad oid?
 

Jeroen1968

  • #3
Ik dacht dat je altijd een dampscherm moet aanbrengen op het moment dat je isoleerd, om condensatie van binnenuit te voorkomen. Met een dampremmende folie sluit je het hout toch niet helemaal op? En kan eventueel vocht er nog wel uit, maar niet meer in?

De ruimte is niet extreem vochtig. Het gaat om een aanbouw voor een woonkamer en een geïsoleerde garage, waar overigens wel de wasmachine en droger staan.
 

Fiesiekus

  • #4
Het is dus een plat (warm) dak, afgedekt met een bitumeuze laag? Opsluiten met een extra dampdichte folie lijkt me niet verstandig; dat doe je bij een schuin pannendak dat aan de binnenzijde wordt geïsoleerd (=koud dak).

Doordat het een warm dak is, zal de condendsatie gering zijn; enige ventilatie is wel gewenst!
 

Jeroen1968

  • #5
Ja, het is een plat warm dak met een bitumen bedekking. Ik wilde niet een dampdichte folie toepassen, maar een dampremmende, zodat eventueel vocht er wel uit kan, maar er niet meer in.

Hoe zou ik eventueel kunnen ventileren?
 

Chathanky

  • #6
Vocht wat door het dakbeschot tussen je dakbedekking komt ventileer je er niet zo makkelijk meer uit, dit is ook de reden waarom een dampscherm wordt toegepast in deze situatie.

Achteraf zou ik het gewoon laten zitten in de hoop dat het goed gaat.
 

Jeroen1968

  • #7
Ok, maar is het wel, of niet een goed idee om een dampremmende folie onder de balklaag aan te brengen?
 

Chathanky

  • #8
Het is een hels karwei denk ik om het volledig af te sluiten, indien de lekken te groot worden versterk je het probleem volgens mij.

Het zo laten zitten levert minder risico als je het mij vraagt.

In een ongeïsoleerde situatie werd ook nooit een scherm gebruikt en je kunt je voorstellen dat het dakbeschot in de winter zo afkoelt dat er zo ook condens kon ontstaan, tijdelijk kan het geen kwaad als het wel de kans krijgt om weer te verdwijnen uit de constructie.
 

Jeroen1968

  • #9
Ok. Als ik onder de balklaag een gipsplafond ga aanbrengen, hoe zou ik de balklaag en dakbeschot boven het gips het beste kunnen ventileren?
 

Red

  • #10
Bij mij zit er een flinke kier van 1-2cm tussen de dakplaten (underlayment) en de muur waar de balken in rusten. Deze kier loopt door tot op de buiten muur, waar hij voor het zicht niet te zien is vanwege de daklijst. Maar door deze kier is er bij mij voldoende ventilatie aldus de dakdekker. Ik mocht het niet dicht purren; want dat was ik eigenlijk van plan.

suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu