Warm dak boven badkamer: wel of geen dampdichte folie?

Jvdberge

 • #1
He klussers!
ik weet dat er veel te vinden is over folies en warme daken maar ik twijfel over mijn situatie: ik ga ons oude schuine dak boven de badkamer vervangen inclusief de dakpannen. De badkamer is drie jaar geleden verbouwd waarbij er een nieuw plafond is aangebracht. Dit wil ik graag intact laten.

ik ben voornemens de volgende warm dak constructie aanbrengen (van buiten naar binnen):
 1. Dakpannen
 2. panlat
 3. tengels
 4. 12 cm PIR
 5. Dampremmende folie
 6. underlayment 18mm
 7. balkenlaag
 8. gipsplafond met stuc
Ik twijfel alleen of er tussen de balken en het gipsplafond een dampdichte folie moet komen om te voorkomen dat damp uit de badkamer in het dakbeschot trekt. Kunnen jullie tips geven? Alvast input wordt erg gewaardeerd.

Jurjen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Omdat er na het isolatiemareriaal geen lagen meer liggen en onder de pannen geventileerd kan worden met buitenlucht is er geen damprem nodig.
Een onderdak onder de pannen daar zou ik me ook nog even op focussen.
 

Jvdberge

 • #3
Bedankt voor je reactie. Tussen het PIR en de tegels komt er een Damp doorlatende folie, die was ik vergeten te vermelden…
Zodat ik je goed begrijp: Aan de binnenzijde in de badkamer is geen folie nodig?
 

Charel

 • #4
Zoals jij het voorstelt is er inderdaad geen extra dampscherm meer nodig tussen de balken en het gipsplafond.
Waterdamp die vanuit de badkamer zou kunnen doordringen tot aan het dakbeschot kan daar niet condenseren omdat het dakbeschot zich bevindt aan de warme kant van de isolatie en dus geen koud vlak is.
Met 12 cm pir boven het dakbeschot zou je als extra isolatie zelfs nog 6 cm isolatie tussen het dakbeschot en de gipsplaten kunnen aanbrengen. Persoonlijk zou ik daar dan voor houtvezelisolatie kiezen, die kan nog dikker dan 6 cm worden voorzien.
 

Jvdberge

 • #5
Wederom bedankt voor je uitleg en tip.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu