Omgekeerd warm plat dak icm pannendak

Mol90

  • #1
Dag allen,

Ben al geruime tijd een lezer van diverse topics op dit forum. Op onderstaande kwestie heb ik nog geen uitsluitsel gevonden, dus besloten dat het tijd werd om zelf een account aan te maken.

Sinds afgelopen jaar ben ik in het bezit van een eind jaren 50 woning met een bijzondere geschiedenis qua bouw en verbouw. Meest recente verrassing is de ontdekking dat het platte dak van de woning niet geïsoleerd is. Ben mezelf nu aan het oriënteren op het plaatsen van een omgekeerd warm dak (zelf doen) of warm dak (laten doen). Voorkeur heeft eerstgenoemde vanwege het kostenplaatje icm het feit dat het dak in 2018 nog geheel gerenoveerd is en in goede conditie lijkt.

Zoals hieronder te zien is bestaat de woning uit twee puntdaken met dakpannen, welke geïsoleerd zijn op basis van de warm dak methode. De EPS platen zijn op de foto’s ook zichtbaar net onder de pannen.Tussen de twee puntdaken zit het betreffende platte dak van circa 2 bij 9 meter. Rondom, dus zowel bij de dakopstand als richting de puntdaken, loopt het dak schuin op.

De vraag:
Indien ik kies voor de omgekeerd warm dak methode, hoe zorg ik ervoor dat er geen koude brug ontstaat tussen isolatie plat dak en puntdak?

NB Onderstaande foto’s zijn vorige week genomen direct na een ochtend met regen en sneeuw. Het water dat er op het dak staat verbaast me in die zin niet.

58FECEF0-833D-4E06-8535-E3B92AEB1510.png

F97719B9-D4A8-4D08-9A1E-EA0C8CDF5353.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de isolatie van het platte dak laten aansluiten op de isolatie van de schuine daken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Marcn.88 schreef:
de isolatie van het platte dak laten aansluiten op de isolatie van de schuine daken
Wat zou je aan dikte XPS isolatie kwijt kunnen. Op die isolatie moet ook nog ballast komen.
Hoeveel afvoeren heeft deze goot of dakje.
 

Mol90

  • #4
Aan beide kanten zit 1 afvoer, dus totaal twee. Je ziet er 1 aan de onderkant van de eerste foto.

De dakopstand is circa 11-12 centimeter, dus ik dacht aan 8-10 centimeter XPS. De aansluiting op de EPS plaat is in die zin ingewikkeld omdat de onderkant van de EPS plaat hoger is, circa 15-18 centimeter.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er komt nog ballast op de XPS. Aan de kopkanten van de goot zou ik 5 cm dikke tegels tot zo'n 2 m van de rand leggen om het opwaaien van de XPS te voorkomen.
Verder zal je de XPS moeten ballasten om drijven en opwaaien te voorkomen.
Let op XPS kan niet tegen UVstraling.
Is de constructie sterk genoeg voor de ballast te dragen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu