Warm dak met leien na-isoleren

Gft

  • #1
Ik heb een leien dak met isolatie aan de buitenzijde. Na wat googlen ben ik er achter gekomen dat dit een warm dak wordt genoemd.
Aan de buitenkant zitten leien, daaronder isolatieplaten van ongeveer 4 cm (zie foto).

Nu wil ik het dak aan de binnenkant extra isoleren.

Moet ik nog een extra folie aanbrengen? Zo ja, wat voor soort folie?

Hoe bevestig ik het raamwerk waarop de gipsplaten ter afwerking gemonteerd worden? Ik wil namelijk niet zulk dik isolatie aanbrengen dat de horizontale dakbalken (hoe heten deze balken?) niet meer zichtbaar zijn. Ik kan het raamwerk dus niet tegen deze balken aan monteren.
Schroef ik dan om de 30 centimeter een lat tussen de 2 dakbalken, met daaronder de isolatie? Ik kan denk ik niet in de dakplaat zelf schroeven toch?

Ik hoor graag jullie advies!

20200526_092822_Original.JPEG 20200526_154605_Original.png
 

Gft

  • #2
Ik zie nu onderstaande werkwijze. Dit lijkt voor mijn situatie een goede oplossing. Ze monteren de staande latten hier op 60cm hart-op-hart afstand, maar mij is altijd verteld dat je gipsplaten om de 30 cm moet vastschroeven om doorzakken tegen te gaan. Is dat tegenwoordig niet meer zo?

En moet ik in mijn situatie nog een folie aanbrengen?

1.
schuindak-met-dampremmer-stap1.jpg


2.
schuindak-met-dampremmer-stap2.jpg3.
Zolderisolatie-glaswol.jpg
 

FvdG

  • #3
Als ik mij niet vergis, wanneer je aan de buitenkant isolatieplaten heb liggen (dampdicht?), en dan ook nog eens leien (geloof ik ook dampdicht?), dat je dan aan de binnenkant naisoleren goed op moet letten i.v.m. dat leefvocht niet meer naar buiten kan uitdampen vanwege de meerdere dampdichte lagen.

Hierdoor ben je genoodzaakt om je isolatie die je nog van plan bent te plaatsen, aan de binnenkant te laten ademen. Vaak werk je met folie aan de binnenzijde om juist te voorkomen dat er vocht van binnen in je isolatie kan treden, op de manier die jij nu wilt, wil je juist de isolatie aan de binnenzijde open houden om te kunnen drogen.

Ook ben je dus beperkt met afwerking van je binnenzijde en alleen damp open producten kan gebruiken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Leien als dakbedekking zijn niet dampdicht.
Principe van het naisoleren is gelijk als bij een pannendak met geïsoleerde dakplaten.
Genoeg voorbeelden te vinden op het forum.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu