Vragen over oplegging stalen balken en meer.

carebaer

  • #1
Beste klussers!

Ik ga twee dragende binnenmuren verwijderen. Deze zijn op gemetselde stroken gefundeerd. Het huis dateert van 1890. De muren die ik ga verwijderen zijn enkel steens. Momenteel heeft mijn woning een voorkamer en achterkamer. Tussen beide kamers in zit een hal waar de trap zich bevindt, deze gaat over het toilet heen. Het doel is één grote open woonkamer te creëren door beide muren te verwijderen, de trap komt uiteindelijk in de hal bij de voordeur. De badkamer komt op de etage.

Hieronder staat een plattegrond van de huidige situatie en de nieuwe situatie (het groene deel is steeg/tuin/buitenruimte).
* De rood gearceerde muren zijn de muren die doorbroken gaan worden.
* De blauwe stukjes zijn de delen muur die blijven staan en als oplegging gaan dienen.
* De grijze lijnen zijn de stalen balken (IPE 220), ze overbruggen 3,70 meter. Berekend door een constructeur.

Oude en nieuwe situatie.jpg


Momenteel heeft de woning nog een houten begane grond vloer, die volledig door en door rot is. Deze gaat er natuurlijk uit. Vervolgens graaf ik af tot ca. 60 cm diepte (dat is tevens de diepte van de fundering, onderste steenlaag). Dit laat ik volstorten met ca. 50 cm schuimbeton.

Ik laat alles uitvoeren door een timmerman/bouwvakker, ik help ‘m mee. Nu heb ik een paar vragen:

1. Kun je stalen balken op 15 a 20 cm. half steens muur laten rusten? Is dit sterk genoeg? Is er geen gevaar op knikken? Kan de balk direct op de stenen rusten of moet er een stalen plaat onder?

2. Ik woon in een soort eindwoning. Als je voor het huis staat zit er links van mij de buren, direct aan mijn woning vast gescheiden door een enkel steens muur. Rechts van mijn huis zit een steeg welke fungeert als achterom naar de tuin.

De stalen balken liggen vanaf de muur met de buren (ik laat 20 cm van de oorspronkelijke muren staan dat gaan dienen als oplegging) tot aan een andere binnenmuur in mijn woning (de muur van de hal). Gezien de balken niet gaat grenzen aan een buitenmuur, dien ik de oplegging dan wel of niet rondom te isoleren. Met andere woorden: Heb ik wel of totaal geen kans op een koude brug?

3. In het verlengde van bovenstaande: Kan ik de kopzijde van de balk aan de zijde van mijn buren gewoon direct tegen de muur aanleggen. Of gaat dit zorgen voor een akoestisch effect en kan ik de balk beter een paar cm van de muur afhouden en vervolgens de ruimte tussen de kop van de balk en de muur van de muren voorzien van een geluidsisolerend materiaal?

4. Wat doe ik met de twee stroken fundering die ‘overblijven’ nadat ik de dragende binnenmuren heb verwijderd? Kan ik die volledig verwijderen?

Ik kan me voorstellen dat ik die stroken moet laten zitten om de stijfheid van de woning te garanderen. Maar kan dit vervolgens weer een koude brug worden naar mijn vloer toe als ik de fundering stroken laat zitten? Zo ja, met welk materiaal zal ik de fundering stroken rondom inpakken alvorens ik het schuimbeton laat storten?

Bedankt alvast voor de hulp en antwoorden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Bij de stalenbalk die ik in de kamer heb gelegd om van de oude voor en achterkamer 1 geheel te maken (en de draagmuur waar het dak op rust op te vangen) werd mij door de constructeur aangegeven welke balk ik moest gebruiken maar ook dat er een stalen plaat onder moest van minimaal 1 cm dik om de kracht te verdelen over een groter stuk muur en de puntbelansting zo een heel stuk lager te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: carebaer

Willem52

  • #3
Tussen stalen plaat en balk een rondijzer plaatsen in het middel van de plaat. Balk laten doorlopen tot aan het einde van de plaat. Eventueel aan weerzijden van het rondijzer een lasrupsje op bijv 5 mm vanaf het rondijzer aanbrengen. Afmeting van de plaat en dikte worden door de constructeur berekend, afhankelijk van belasting en gewenste oplegdruk van het materiaal.
Stalen balk omtimmeren met bijv. promatect met wigklossen.
 

carebaer

  • #4
@Willem52 Wat is de functie van het rondijzer? Dat begrijp ik niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Wellicht bedoeld als roloplegging. Zoals bij de Van Brienenoordbrug.


Maar dat lijkt me voor een kleine overspanning in een woning niet nodig. Het stalen plaatje is wel nodig, deze verdeeld de krachten en fungeert als glijoplegging. De grootte van het plaatje en het metstelwerk onder de ligger moet je laten bepalen door een constructeur.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat stukje rondijzer zorgt ervoor dat de muur centrisch belast wordt en dat ten gevolge van de doorbuigen van de balk, de balk niet op de rand van de muur gaat dragen waardoor het metselwerk afboert
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
vraag je constructeur welke oplegging je moet toepassen.
in zijn algemeenheid is het constructief aan te raden de bestaande fundering te handhaven.
als er serieus betasting op de stalen liggers staat is er soms ook een grondbalk nodig om de belasting via de oplegging weer terug te brengen naar de oorspronkelijke loctie
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu