Vragen over IPE balken

carebaer

  • #1
Dag forumleden,

Ik heb onlangs een huis gekocht uit 1890, gefundeerd op gemetselde stroken op zand. Binnenkort worden hier in huis twee stalen IPE 220 balken geplaatst voor een overspanning van 370 cm. Dit is berekend door een constructeur. De IPE balken komen te liggen in de woonkamer op twee warme opleggingen (binnenshuis). De ene kant van de IPE balken op een gefundeerde gemetselde steens (21x21 cm) poer en de andere kant haaks op een halfsteens gefundeerde binnenmuur. Het neemt de dragende functie over van de muren die er stonden en dragen de houten balken/verdiepingsvloer. Hieronder staat een schets van de situatie:
schets.jpeg

- De oranje muurtjes die de hal maken zijn halfsteens. De beide deurposten worden dicht gemetseld. De deur met nummer 1 wordt uiteindelijk geplaatst nabij de voorgevel (onderzijde afbeelding).
- De blauwe strepen zijn de IPI balken.
- De vloerbalken zijn zo'n 8 meter lang, allen uit één geheel. Er is er 1 geschetst, maar het zijn er in totaal 9, 60 cm hart op hart.
- De getekende vierkanten aan zijde buren zijn de gemetselde poeren.

Echter, nu wil ik de balken bestellen maar zie ik verschillende termen op papier staan waar de staalhandelaren die ik belde voor het opvragen van een offerte niets van afweten. Als ik aangeef de berekening wel mee te willen sturen krijg ik antwoord dat dat niet nodig is. De beste mensen willen me blijkbaar gewoon de IPE balken verkopen. Onderstaande informatie komt uit de berekening van de constructeur.

Van een aantal gegevens weet ik wat het is, zoals 'kippen'. Het als het ware kromtrekken van de stalken balk. Maar is dit iets waar ik me zorgen om moet maken? Daarnaast kan ik me voorstellen dat zo'n stalken balk door temperatuur kan werken. Momenteel zijn de temperatuurverschillen in huis van zo'n 12 tot 20 graden, maar zodra er vloerverwarming ligt zal het constant zo'n 20 a 21 graden zijn.

Mijn vragen:
- Kan ik gewoon twee IPE 220 balken bestellen van 3,70 meter zoals de staalboer ze me wil verkopen en ze plaatsen? Wat kan er immers gebeuren zodra ze geplaatst zijn?
- Hoe worden stalken balken op de oplegging bevestigd? Ik weet dat ik ze kan ondersabelen met ondersabelingsmortel. Dus eerst stempels er onder, vervolgens 1 a 1.5 cm boven de oplegging brengen en vervolgens ondersabelingsmortel tussen oplegging en stalen balk smeren. Is dat het enige? Of moet er iets van een vilt tussen de stalken balken en mortel zodat ze kunnen werken? Of bevestig je de balken met ankers?

Info stalen balk.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1 ja, ongesteunde lengte voor kip is 3,70 meter volgens de berekening.
2 constructeur behoort het oppervlak van de oplegging op te geven, dat is dus nu 110x100 mm bij de half steens muur.
 
  • Like
Waarderingen: carebaer

carebaer

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie op de vrijdagavond, en nog door een bouwkundig specialist ook.

Hierbij nog een tekening van de constructeur (let wel: deze is 180 graden gedraaid, dus ondersteboven ten opzichte van mijn schets). Daar staat de opleg van 200x100x15 mm. Een stalen plaat van 200x100 op de halfsteenmuur leggen zoals op de tekening te zien is? Van 15mm dik?

@Rola : Even ter verificatie, je "ja" is bevestiging op dat ik gewoon de IPE kan bestellen zoals ie verkocht wordt? Ik maakte me zorgen over het kippen. Als ik het goed las begreep ik het dat een IPE profiel dus als het ware als een wokkel kan draaien. In deze lengte gaat zich dat dus niet voor doen begrijp ik?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
ja dat klopt dan wordt de oplegging 200 breed in plaats van 110.

De staalbouwer heeft voldoende aan de tekening van de constructeur.
de berekening doen ze alleen iets mee als het grote projecten zijn of als ze ook opdracht hebben om de verbindingen te dimensioneren
(en dan wordt die kennis meestal ingekocht bij derde.)

Die ligger is gecontroleerd op kip zonder kipsteunen dus hij voldoet .
Koppel een 50% van de houten balken aan de ligger met aangelaste strippen in verband met de samenhang van de constructie.
 
  • Like
Waarderingen: carebaer

carebaer

  • #5
Ik heb nog een laatste vraag. De twee stalen balken gaan dus de houten balken en de houten vloer opvangen. Op de etage staan nog twee gasbeton wandjes van zo'n 4,5 meter lang. Gasbetonblokken zijn 7 cm. breed. In de toekomst wordt er een badkamer op de eerste etage gebouwd van circa 5 m2.

Moeten de stalen balken nog op spanning gebracht/getoogd worden? Ik lees daar her en der over op verschillende sites, maar als ik de begrippen google die in het rapport van de constructeur staan word ik daar niks wijzer over.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een zeeg/toog heeft geen nut bij een renovatie.
wat wel kan is de balken iets opspannen door een wig tussen de balken en de ligger te slaan.

Ik neem aan dat je de constructeur van de situatie en je toekomstplannen op de hoogte hebt gebracht zodat hij hier rekening mee kon houden.
 

Willem52

  • #7
Vergeet niet om de stalen balk brandwerend te maken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dat is in een ééngezinswoning niet meer verplicht.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Rola schreef:
Dat is in een ééngezinswoning niet meer verplicht.
Dat is te simpel gesteld en gaat alleen op als die eengezinswoning vrijstaand is en kan instorten zonder gevaar voor de omringende bebouwing
Bij rijtjes etc. is het meestal wel nodig
 

carebaer

  • #10
@Boertje125 Constructeur heeft niks gemeld of benoemd over de wiggen. Ik ga er wel wigjes tussen slaan zodat de balken mooi op spanning komen en er geen ruimte tussen zit.

Verder laat ik er een paar lippen aanlassen zodat ik de houten balken kan verankeren aan de stalen balken. Ook timmer ik ze inderdaad een uur brandwerend af middels dubbel gips. Het gaat om een eindwoning.

Constructeur vond ik al een beetje van de oude stempel en niet erg doortastend met zijn informatie. Zo gaf ie aan dat de gasbeton wandjes op de etage 'wel iets dragend' zijn voor de zolderetage, maar wat blijkt: Vroeger was de eerste etage juist de zolder en was het één grote ruimte zonder wanden.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
in plaats van in de berekening te bladeren en Google te raadplegen
kan je beter je constructeur even bellen en gewoon vragen wat hij/zij bedoeld.

De berekening wordt in principe voor vakgenoten geschreven. (helemaal als het een constructeur van de oude stempel is) De tekening is het communicatiemiddel daar horen de te treffen voorzieningen op te staan.

Constructeur vond ik al een beetje van de oude stempel en niet erg doortastend met zijn informatie. Zo gaf ie aan dat de gasbeton wandjes op de etage 'wel iets dragend' zijn voor de zolderetage, maar wat blijkt: Vroeger was de eerste etage juist de zolder en was het één grote ruimte zonder wanden.

Het een sluit het ander niet uit, die wandjes kunnen tegenwoordig best enige steun geven aan de huidig zolder ook als ze er vroeger niet waren
 
  • Like
Waarderingen: carebaer

carebaer

  • #12
Ik had 'm graag even gebeld maar helaas zijn onze wegen op een niet fijne voet gescheiden. Vandaar dat ik enigszins aangewezen ben op wat Google, mensen om me heen en klusidee te bieden heeft. Op de tekening wordt enkel gesproken over de balk en de oplegging op de muur.

Nogmaals dank voor je hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu