Diverse vragen over funderingen

Hebeentuin

  • #1
Hallo,

Ik probeer alweer een tijdje mij enigszins te verdiepen in allerlei bouwconstructies/ opties, etc, waaronder ook funderingen. Regelmatig komen er vragen in mij op die ik heel graag hier wil plaatsen. Ik kan mij voorstellen dat het voor de vakmensen soms een simpele vraag is, maar schijnbaar is er dan toch een reden dat ik er niet uit kom. Hopelijk zijn er mensen die af en toe een antwoord willen plaatsen, hoe simpel mijn vraag ook kan zijn. Hoeft echt niet uitgebreid, Mogelijk kan ik aan de hand van je antwoord zelf weer verder. Mijn idee is dat ik mettertijd in dit topic diverse vragen post. Bij voorbaat dank.

Vraag 1: Waarom zie ik bij een Hectarvloer geen folie onder de bekisting en bij een austrotherm/ fjortherm fundamentplaat wel? Ik begrijp dat dit voor het vocht is, Maar dat zou dan voor Hectar ook gelden toch? Voor al dit soort type funderingsplaten toch?
-
-
-

Vraag 2: hectarvloer, austrotherm/ Fjortherm, Jackon jacoddur atlas vloer, Ik begrijp dat deze vloeren redelijk goed te leggen zijn voor de doe het zelver, eventueel samen met een aannemer. Maar hoe kunnen ze garanderen dat de zandlaag er onder werkelijk helemaal waterpas is en vervolgens ook niet meer verzakt?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Staalvezel beton mag niet op folie gestort worden.
Zandbed kan je vlak afreien na het verdichten. Garantie op niet verzakken: Alles zakt, maar zolang dat gelijkmatig is, of de verschillen niet te groot zijn, is dat toegestaan en geen probleeem
 

Hebeentuin

  • #3
Nog een andere vraag.

Als ik een plaatfundring zoals boven vergelijk met bijvoorbeeld geisoleerde bekisting heb ik de indruk dat de plaatfundering veel minder handelingen nodig heeft. Klopt het volgende?

Met een plaatfundering komt er eenmaal een betonwagen voor de ruwe vloer en is het klaar. Daar kan dan nog een afdekvloer over welke eventueel ook nog extra isolatiewaarde toevoegt. Of gaat dat beide in een keer en komt er maar een keer een betonwagen langs? Hier in het dorp hadden ze later nog een laag er op gestort geloof ik, vandaar.


Met bekisting moeten ze vaker langs komen. Eerst de bekisting vol gooien. Later de broodjesvloer volgooien.

Werken met strokenfundering lijkt mij veel meer werk. Zijn jullie het hier mee eens?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De opbouw en de draagkracht van de grond is bepalend wat voor fundering er benodigd is.
En wil je bijvoorbeeld wel of geen kruipruimte?
De ene aannemer kiest voor een stroken fundering en een vloer op zand tussen de muren in en de andere voor een dikkere gewapende plaat met vorstrand.
Prijstechnisch maakt het blijkbaar weinig uit.
 

Hebeentuin

  • #5
Dat is helder hoor. Wij hebben geluk dat het zand hier op circa 50 cm ligt en ook dat materialen vanaf de weg eenvoudig aangeleverd kunnen worden op de bouwplek. Maar het lijkt mij wel dat een plaatfundering goedkoper wordt omdat het eenvoudiger is en minder werk vraagt. Minder voorrijkosten, minder beton, en minder materiaal. gewoon logisch beredeneerd.

Ik zag hier verderop inderdaad een strokenfundering met isokisten. Dat hadden ze daarna inderdaad dicht gegooid en er een plaat over heen gegoten.

Welke wij ook zouden krijgen, als het zand hier op 50 cm diepte ligt dan wordt er, als we geen kruipruimte willen hebben, er sowieso een zandbed geplaatst om de boel op te hogen. Dat zie ik goed toch?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu