HSB vragen

Woens

  • #1
Hallo,

Wij plannen een aanbouw te doen in houtskeletbouw en zitten nog met een aantal vragen/dilemma's.
We wat nu onze garage/schuur/bouvallig-hok is afbreken tot de hoogte van de betonplaat en opnieuw opbouwen als HSB met houten buitengevel, de gemetselde fundering is degelijk en diep genoeg (minstens 80cm onder maaiveld).

1.
Ons eerste idee was om (zoals op onderstaande tekening) bovenop de bestaande gemetste funderingsmuur een waterpas muurtje te metsen in snelbouwblokken (+/- 40cm hoog, 14 cm breed). Aan de buitenzijde een xps plaat van 4cm dik te plaatsen. En dit alles dan bekleden (boven- en buitenkant) met epdm of dpc waterkering die tot onder de xps-plaat doorloopt.
Het nieuwe idee is om in plaats van het snelbouw-muurtje een laag foamglas of Thermoblock's te plaatsen die ongeveer op de zelfde hoogte uitkomen als de isolatiechappe die we binnen op de betonplaat willen storten. tegen de funderingsmuur zouden er dan drainagematten komen die bovenaan aansluiten op het Foamglas/Thermoblock.
Probleem met deze methode is dat het houtskelet dan wel erg dicht bij het maaiveld komt, mijn vraag is wat jullie dan zouden aanraden als bescherming? een laag epdm die dan op drainagematten aansluit of?



2.


In de opening willen we een schuifpui plaatsen, de bedoeling is dat de onderkant van de opening op gelijke hoogte met de vloer komt (zonder opstapje). Binnen komt er een laag isolatiechappe van ongeveer 7cm op de bestaande betonplaat waardoor er niet veel ruimte meer overblijft om te isoleren onder de pui... Of volstaat het de waterkering en windichting in orde te hebben en eventuele openingen met purschuim vol te spuiten.
Of zou ik onder de hele breedte van de pui een laagje xps kunnen leggen? Is dat sterk genoeg?
De shuifpui die in de afgebeelde wand moet komen is ongeveer 180cm x 210cm. Die aan de achtergevel meet 300cm x 210cm

3.
De oppervlakte van het dak is 410cm x 630cm. Het afschot -hoogteverschil tussen hoogste punt en de waterafvoer is 12,5 cm.
Volstaat dit of is het overdreven?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
EPDM of DPC krijg je niet waterdicht op het bestaande metselwerk. Is dit ouder zou toch last kunnen krijgen van opstijgend vocht in dat metselwerk. Misschien is er een watervastelijm waarmee je de XPS op het ongelijke vlak van de stenen kan lijmen zodat het beter waterdicht wordt.

De grootste fout die iedere keer weer wordt gemaakt bij schuifpuien en deuren om de uitstap binnen buiten gelijk te houden.
 

Woens

  • #3
Grootste fout waarom?
Aan de buitenzijde geeft de pui uit op een vloer van houten vlonderplanken op een balkconstructie. Regenwater kan vlotjes weglopen tussen de planken, ook tussen de pui en de eerste vlonderplank zal een opening blijven.
Of is risico op problemen door regenwater niet de grootste fout?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waar staat dat op tekening. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu