Vragen mbt cv/hetelucht/vloerverwarming

Firecarp

 • #1
Beste forumleden,

Ons nieuwe huisje (1990) is voorzien van heteluchtverwarming en is 26 jaar oud. Kortom deze moet vernieuwd worden. Keuze is gevallen op vloerverwarming op de begane grond en cv leidingen en radiatoren op de eerste en tweede verdieping. Waarom ?
Minder verbruik elektra en gas, meer ruimte in huis (combiketel vs hetelucht installatie + ketel/gijser), aangenamere warmte, minder stof en minder kosten als de installatie in de toekomst vervangen moet worden. Zo'n 1500,- tegen 6000,-

Nu ben ik redelijk gevorderd met een offerte van een installateur. Echter heb ik een aantal vragen... :?: :D

1) installateur stelt voor om de cv leidingen ondiep in de dekvloer te frezen op de eerste etage. Zo'n 2 cm. Op deze vloer ligt momenteel folie met daarop laminaat. Gaat het laminaat niet werken c.q. bol staan indien de flexibele cv leidingen zo ondiep liggen ?

2)op de begane grond ligt een tegelvloer diagonaal. Dit zijn tegels van 40 x 40 cm. Op advies installateur ben ik deze aan het afbikken c.q. verwijderen alvorens het frezen van de vloerverwarming. Nu blijven er uiteraard oneffenheden over zoals beschadigingen van de deklaag (hier en daar een put/kuil) en blijven er veel lijmresten over/zichtbaar. Installateur zegt dat dit geen probleem is mbt frezen vloerverwarming. Mijn vraag is....voorafgaand aan het frezen al enkele oneffenheden egaliseren ? Of na het frezen egaliseren en hoe en waarmee ? Internet geeft mij zoveel verschillende en onduidelijk antwoorden.

Graag uw reacties aub ?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Frezen in etagevloer kan problemen opleveren, omdat in deze vloer, naast water- ook elektriciteitsleidingen kunnen liggen.
  Daarom raad ik of om te frezen in een verdiepingsvloer, als je niet zeker bent van de dikte van de dekvloer en waar de diverse leidingen lopen.
  Tevens zouden de leidingen naar de radiatoren ook geïsoleerd moeten worden om te grote temperatuurverschillen in de vloer te vermijden.
  De temperatuur van het water rechtstreeks vanuit de CV-ketel ligt namelijk hoger dan dat van water in een vloerverwarming.

  Als de installateur aangeeft, dat enige oneffenheid van de vloer en lijmresten geen probleem vormen bij het frezen, zou ik aanraden om na het frezen te egaliseren.
  Te grote gaten, ontstaan bij het verwijderen van de tegels, kunnen wel problemen opleveren bij het frezen: de freesmachine volgt de contouren van de vloer en het resultaat van het frezen is beter als de vloer zo egaal mogelijk is. Ik zou aanraden om dat ter beoordeling van de installateur te laten.
   

  Firecarp

  • #3
  Geachte Degooyer,

  Bedankt voor het snelle antwoord.
  Waterleidingen lopen er vermoedelijk niet door de dekvloer op de eerste etage. Elektra zou kunnen.
  Indien de elektraleiding door gaat tijdens het frezen kan dit redelijk eenvoudig door een vriend gerepareerd worden.

  Mijn voornaamste zorg is eigenlijk..... gaat de laminaatvloer op de eerste etage cv leidingen (er direct onder waarderen) of zal de vloer last gaan krijgen van de warmte ? kortom krimpen/uitzetten met als gevolg kieren en naden.

  Duidelijk antwoord betreffende het moment van egaliseren !

  Kleine gaatjes zullen we wellicht nog even wat dichten middels beton mortel ? Na het frezen de vloer maar egaliseren met egaline ? Uiteindelijk zullen er weer vloertegels over de vloerverwarming heen komen.

  antwoorden/oplossingen worden gewaardeerd !
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #4
  Vwb je laminaat, daar kan de laminaat boer het beste antwoord op geven.
  ervating is dat er niets gebeurt met je laminaat, zoalng dit niey nat wordt natiurlijk. Vele mensen wonen in een appartement, waar de cv leidingen in de vloer liggen. Deze leidingen liggen vaak wel iets dieper, maar het lijkt mij geen probleem.

  Zekerheid kan niemand je hier geven.
   

  Firecarp

  • #5


  Hallo klussers,

  Bedankt voor de antwoorden.
  Bijgevoegd een foto van het resultaat van het verwijderen van de vloertegels. De zandcement dekvloer is nu slechts nog voorzien van tegellijm en enkele gaten door het hakken/breken.

  Uw tips....eerst gaten dicht maken en met welk materiaal voorafgaand aan het frezen. Of zo laten frezen en nadat de leidingen tbv vloerverwarming erin liggen egaliseren ?

  groetjes
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu