Vraag mbt aanleg doorvoerbuis naast gas en warm waterleiding

BasGoed

 • #1
Hey allemaal,

Ik heb nóg een vraag mbt leidingwerk achter mijn weggesloopte schouw (met enige urgentie, want ben er nu mee bezig).

Schouw is dus weggesloopt en komt een koof. Ik wil meteen een doorvoerbuis installeren zodat ik boven ook bekabeld internet heb. Ik gebruik hiervoor 19mm geribbeld. Deze buis moet altijd langs een warm water leiding en een gasdoorvoer. Mag deze geribbelde buis de warm waterleiding raken? En mag deze geribbelde buis de gasleiding raken? Met andere woorden, is de aanleg goed zoals op de foto’s. Ivm eventuele hitte. Zie foto’s.

ps. De geribbelde buis zal de leidingen altijd moeten raken, en hij zit rechtsbovenin zo strak tegen de gasleiding ivm breedte nieuwe koof (die al op maat gezaagd is).

IMG_4137.jpeg IMG_4136.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Lijkt me op zich geen probleem, voor wat betreft temperaturen. Zo heet wordt een warmwaterleiding niet. Problemen zou je eerder hebben als er een koudwaterleiding bij zou zitten, dan bestaat er verhoogde kans op legionella.

Probleem zie ik eerder in het feit dat de gasleiding straks weggewerkt wordt in een koof.
Volgende is zoals ik het begrepen heb uit andere topic, ben zelf geen specialist op het gebied van voorschriften hoe gasleidingen aangelegd moeten worden:
- Die gasleiding moet tegenwoordig beslist uit één stuk bestaan.
- Die gasleiding ziet eruit als een hele oude stalen leiding. Of is het koper? Als het gefit staal is, zitten er misschien nog oude hennep verbindingen in die nu onbetrouwbaar zijn.
- Die koof moet geventileerd blijven, dwz. er moeten onder en boven roosters komen, zodat altijd te ruiken is als er gas uittreedt.
 

BasGoed

 • #3
Ha Kees. Allereerst, ze kruisen ook koudwaterleiding (zie foto). Per buis wordt een utp kabel doorgetrokken. Wordt dit zo heet dat het legionella kan veroorzaken?!

mbt de gasleiding, goed dat je het zegt. Maar de koof was vanaf de bouw reeds volledig dicht zonder enige ventilatie. Natuurlijk andere tijden maar.. er komt nu een houtkachel (met super isolplaten die de rest afschermen) en mij werd geadviseerd geen luchtroosters te plaatsen.

IMG_4139.jpeg
 

BasGoed

 • #4
Maar ik vond het wel een goeie mbt legionella. Dat willen we natuurlijk niet hebben. Dan maar iets meer bochtwerk en lastiger doortrekken.

IMG_4140.jpeg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
“Wordt dit zo heet dat het legionella kan veroorzaken?!”

Legionella heb je al als koud water opgewarmd wordt tot een graad of 20 a 25 (juist als het heet wordt (55-60 graden) wordt de legionella pas gedood).

Opgewarmd koud water krijg je al als er bijvoorbeeld naast de koud water leiding CV leidingen of de warm water leiding loopt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
BasGoed schreef:
Per buis wordt een utp kabel doorgetrokken. Wordt dit zo heet dat het legionella kan veroorzaken?!
Nee. UTP kabel is laagspanning met een minimum aan stroom. Dat wordt geheel niet warm, ook al gaan er signalen doorheen met een bloedgang...
 

BasGoed

 • #7
Ok. Meerdere antwoorden maar waarschijnlijk wordt hetzelfde bedoeld.

@BertPleizier goede info, maar ik begrijp net van @Kees dat een utp kabel niet warm wordt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Nee, en het gaat zelfs nog veel sneller als "met een bloedgang", dat is ongeveer 50cm per seconde. :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
UTP kabel wordt niet warm, maar als in het koofje ook nog andere leidingen van bijvoorbeeld warm water en CV lopen dan warmt de koud waterleiding te veel op met kans op legionella en dat is zeer ongewenst.
 

BasGoed

 • #10
Ik begrijp je theorie maar alles zat al in een koof vanuit de bouw. Er zit circa vijftig cm tussen koud waterleiding en warm waterleiding en gas leiding. Ik kan er verder ook weinig mee omdat alles per verdieping in het beton meegegoten is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
persoonlijk zou ik geen flexibel gebruiken als mantelbuis
ik adviseer je de kabel er direct in te trekken voordat je de boel dicht maakt.
draad door flexibel trekken gaat vaak heel moeizaam.

die roestige stalen gasleiding zou ik laten vervangen nu het open is
 
 • Like
Waarderingen: Walker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #12
Zorg je nog voor ventilatieopeningen in de nieuwe schouw / koof? Met boven en onder een roostertje er in krijg je natuurlijke ventilatie.
 

BasGoed

 • #13
Helaas ligt het niet zo open dat de gasleiding makkelijk vervangen kan worden. De gasleiding ligt in beton (wel middels stukjes pvc bij verdiepingen) en gaat vervolgens via andere koven in de woning naar de meter. Om dit te vervangen zal ik veel moeten slopen.

Ik zal eerst voor de zekerheid checken of het staal of koper is. En anders proberen wat met een staalborstel voor elkaar te krijgen. Bij serieuze deukjes zou ik zeker een professional vragen maar volgens mij ziet alles er redelijk oppervlakkig uit mbt de roestkleur.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #14
de oppervlakkige roest aan de gasleiding is niet het probleem, het probleem zit hem in het materiaal waarmee de draadverbindingen zijn verpakt.
Als dit hennep is dan verspocht dit in de loop der jaren waardoor er diverse kleine lekkages zijn die bij elkaar kunnen zorgen voor teveel lekverlies waardoor de gasleiding niet meer voldiet aan de eisen, ik zou sowieso de leiding laten afpersen en het liefst vervangen.
Nu kun je er redelijk bij, als de meter een keer vervangen word of andere gastechnische werkzaamheden waarbij de leiding gecontroleerd wordt op dichtheid en lek wordt bevonden ben je verder van huis want geen gas meer (kraan wordt dichtgezet bij te groot lekverlies) en veel week om dan alsnog de leiding te vervangen.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Bovenstaande kan ik bevestigen. 1,5 Jaar terug kreeg ik vanwege verzwaring van de hoofdaansluiting een nieuwe slimme meter en daardoor ook gelijk (ongevraagd maar logisch) een nieuwe gasmeter die hiermee kon communiceren.

Bij het wisselen van de gasmeter was de monteur van de netbeheerder verplicht om een lektest uit te voeren op de gasleiding in huis. Mijn stalen gasleiding met hennep (?) afdichting op de koppelingen lekte net te veel gas / druk.

Officieel mag de monteur de gasaansluiting dan niet werkend opleveren voordat de lekkages verholpen zijn. Gelukkig had ik de 2 warmtepompen al in de garage staan waardoor de monteur inzag dat ik nog 1 maand gas nodig had voordat mijn woning gasloos zou worden. Hierdoor heeft hij een oogje dichtgeknepen.

Anders had ik voor 1 maand nog een nieuwe gasleiding kunnen laten aanleggen en dat zou zonde zijn van het geld.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #16
Net als een riool kan ook een gasleiding een coating krijgen. Dus zonder breekwerk.

Vervangen kan je zelf doen, zo'n coating niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu