Voordeur isoleren

Jaap Rijff

  • #1
De huidige voordeur is opgebouwd uit een houten frame (vurenhout naar ik aanneem) met aan beide zijdes een dunne laag triplex. Verder zit er binnenin isolatie, maar wat dat is, heb ik geen idee van.
ik wil de deur verder isoleren aan de binnenzijde, maar hoe.
Er is al eens een offerte gevraagd om de hele deur te vervangen, maar dan kost dat wel 2500 + en voldoet de deur nog steeds niet aan het huidige bouwbesluit qua isolatie.
in de gang ligt vloerverwarming

deur sluit redelijk goed, maar blijft koud. Het geheel zit in een houten kozijn waarvan alle glas er om heen HR++ is, en ook in de deur zelf
de brievenbus blijft zorgelijk, ondanks de tochtkleppen binnen en buiten.
er zit een driepuntsslot in met goede cylinder en er zijn 4 scharnieren gemonteerd met dievenklauwen en gelagerd.

mijn punt is dat de deur koud blijft en er hier en daar een vleugje kou langs de strips komt
ik dacht er namelijk over om een laag rubber van 1 cm er tegenaan te plakken en dat weer af te werken met multiplex.
met een beetje goed wil kan het iets overmaats, zodat ook een tweede dichting ontstaat.

wie heeft hier ervaring mee en wil die delen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Al heel vaak geschreven. Je moet niet voelen of iets wel of niet isoleert.
Een mens kan dat niet omdat dit met koude geleiding te maken heeft. Ik schrijf dit, omdat jij denkt dat een laagje rubber isoleert.
Het isoleert wel maar het is zo weinig dat je niet aan isoleren moet denken.
Het laagje rubber voelt warmer aan en dat is heel wat anders. Leg een krant op iets van steen, glas, metaal en vergelijk dat met voelen.
Doe je de test met piepschuim zal je voelen dat het, we horen het wel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Heb je enig idee wat de huidige norm is voor de isolatiewaarde van een deur?

Een deur van een vurenhouten frame met triplex is in ieder geval niet inbraakwerend. Daar zou ik me meer zorgen over maken.
 

Jaap Rijff

  • #4
eerst maar een reactie op de inbraakwerendheid van de voordeur, die voldoet aan bouwbesluit jaren 90 en is dus minimaal skg ** dat werd destijds als genoeg gezien. met de extra maatregelen die genomen zijn kom ik hoger uit en de norm is 7 min vertraging voor SKG *** dus dat zit wel goed.
dan over de u waarde van de deur. hangt van percentage glas in de deur af . Het is een relatief klein raam dus zou dit naar mijn idee min U=3,4 moeten zijn. zelfs een aluplex deur van 40 mm komt niet aan die norm, anders wist ik het wel. Deze deur is ook inbraakwerend genoeg. Maar helaas, die vlieger gaat niet op. Ik had het zeker overwogen omdat ik voor andere isolatie maatregelen al een geslaagd isde traject heb doorlopen.

dan over het voelen, dat doe ik dus niet met de hand, maar ben een kaars langs de deur gegaan om de tocht te bepalen en verder is het duidelijk waarneembaar dat wanneer je naar de voordeur gaat het kouder aan voelt.
ik stelde daarom een rubber laag voor. Dat is akoestisch schuim van een centimeter dik om een warmte ontkoppeling te krijgen met het multiplex wat ik er dan er tegenaan zet. Als die multiplex plaat groter is dan de deur sluit deze af tegen het kozijn. wil ik de juiste U waarde halen zou ik eigenlijk een deur van 54 mm dik moeten nemen, maar daar is het kozijn niet geschikt voor. Een nieuwe pui is me te deuur, vandaar dat ik op zoek ben naar een alternatief.

in ieder geval bedankt voor het meedenken
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
SKG** hang en sluitwerk mag die sterren alleen voeren als het in de praktijk op een gelijke wijze is gemonteerd op een massieve deur, waarbij meestal hout wordt toegepast met een minimale massa van 450 kg/m3. Nogmaals: Je omschrijft je voordeur als "vurenhouten latten met triplex ertegen". Dat klopt dus niet.

De U-waarde zal ergens tussen de 2 en 2,5 liggen. Huidige norm schrijft een maximale waarde van 1,65 voor. Die bepaal je dus over de complete deur, en niet alleen over het glas.
Isoleren: Rubber is geen acoustisch schuim. De Rd-waarde van rubber is gering. Kies dan voor een dunne laag hoogwaardige isolatie zoals pir.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu