Voordeur raam gebarsten: vervangen of verder isoleren?

Wally86

 • #1
Goedendag,

Gisteravond is helaas het raam in onze voordeur gesneuveld en ik ben nu beetje aan het kijken wat de beste optie is qua vervangen (met beter isolatie als het even kan).
We hebben het geluk dat er door de vorige bewoonster plakfolie op de ruit is gedaan waardoor het glas nog niet in stukken op de grond ligt en we hebben een metalen versiering waardoor het net wat minder inbraak-gevoelig is (nauwelijks natuurlijk, maar toch..), maar er is dus wel enige haast geboden.

Huidige deur is 4cm dik van massief hout met twee ramen (~100x60 en ~50x60cm) van enkel glas.

Weet niet of het echt een rol speelt, maar het huis is uit de jaren '20 zonder spouwmuren en we hebben dus slechts beperkte mogelijkheid tot isolatie. We hebben op korte termijn geen plannen om de buitenmuren te isoleren (idee is dit te doen als we ooit kiezen voor uitbouw aan de achterkant van het huis). Dat gezegd hebbende is de voordeur wel zo lek als een mandje dus daar is zeker wat te halen. We verwarmen de gang niet, en tussen woonkamer en gang is een deur maar niet naar boven dus daar zal redelijk wat warmte verloren gaan.

Weet niet of het heel makkelijk te zeggen is, maar wat zou (op lange termijn, laten we zeggen 10-15 jaar) de meest verstandige en economische optie zijn voor de voordeur? Glas vervangen met dubbel glas en tochtstrippen voor de rest, of meteen hele nieuwe volledig geisoleerde deur erin zetten (en is dat net zo makkelijk gezegd als gedaan of moet dan het hele frame eruit getrokken worden etc)? Tips en andere opties zijn erg welkom uiteraard!

Ook gerelateerd aan de deur: is er iets wat ik kan doen om de kans te verkleinen dat we de deur dicht doen en het hele raam eruit valt? Bijvoorbeeld de grootste barsten aftapen of iets dergelijks?

Dank en groet!
Wouter


Voordeur 1.jpg


Voordeur 1.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Ik zou het glas eruit halen en er een stevige houten plaat tegenaan schroeven.
   

  Jackd

  • #3
  Glaszetters kitten er meestal een stuk plexiglas tegenaan.
  Een halve rol ducttape o.i.d. werkt ook.(niet op de verf!) Dit zit nog behoorlijk vast, dat merk je wel als je het eruit gaat halen, maar als de deur dicht waait of gegooid wordt, dan geef ik geen garantie.
  Het is zo niet meer inbraakgevoelig dan toen ie nog heel was, het trekt echter wel de aandacht.

  Wil je een nieuwe deur, of past deze goed bij het huis?
  Als je niet graag een nieuwe wilt, dan zou ik voorlopig voor dubbel glas gaan.
   

  Wally86

  • #4
  Ik heb nog een plank liggen die zou passen en er inderdaad tijdelijk tegenaan kan voor de veiligheid, dank voor de tip.

  Voordeur is ietwat oudbollig dus we zouden er niet rouwig om zijn als er een nieuwe komt, maar het is meer een kosten-baten ding voor ons. Als we 200 euro voor nieuw glas moeten uitgeven en voor een degelijke deur 1000 euro (ik roep maar even wat, heb nog weinig verstand van de prijzen) dan kan ik me niet voorstellen dat we heel snel 800 euro aan stookkosten eruit halen bijvoorbeeld?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Zelf de sponning in de deur voor het glas aanpassen. Nieuwe glaslatten voor binnen en buiten. Dat is te doen.
  Voordeel oude deur gebruiken je weet nu wat voor een deur je hebt. Koop je een nieuwe deur moet je maar afwachten of deze niet kromtrekt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Ik zou nu wel doorpakken en er ook een fatsoenlijk meerpuntssluiting met een goede cilinder in zetten, ipv het oude oplegslot en de bijzetsloten.
   
  • Like
  Waarderingen: Kluskoppel

  BertPleizier

  • #7
  Ik kan uiteraard niet in uw portemonnee kijken, maar als ik dit zo zie moeten beide ruiten vervangen worden, is het hang- en sluitwerk niet meer van deze tijd en u vindt de deur oudbollig.

  Dan zou ik er geen geld meer instoppen en een timmerfabriek vragen om een voordeur te maken naar uw wensen of een standaard deur te kopen naar wens.

  Reken voor een meerpuntsluiting op € 125 voor slot met sluitkommen, € 70 voor de cilinder en € 50 beslag en nog € 30 voor 4 nieuwe kogellager scharnieren. Dan is alles SKG *** volgens de laatste voorschriften.
   

  Wally86

  • #8
  Dank voor de tips wederom. Nog beetje door zitten zoeken naar aanleiding hiervan weer.
  Helemaal mee eens om door te pakken - (relatief) kleine meerwaarde om toch dat extra beetje (of gewoon heel veel meer als ik het zo lees) veiligheid te krijgen. Als we het vanaf dat punt bekijken kunnen we misschien meteen de achterdeur meenemen (als we dan toch bezig zijn...). Daar is
  weinig mis mee (heeft al dubbel glas tenminste), maar kan wel een meerpuntssluiting en nieuwe cilinder/beslag/scharnieren gebruiken.

  De grootste vraag waar ik nog mee zit is voornamelijk wel of geen nieuwe voordeur. Wat is de meerwaarde van een hele nieuwe deur? De voordeur is wat oudbollig maar verder in principe prima (en ik gok dat een lik verf en het verwijderen van de versiering al heel wat oplevert). Is een voordeur met twee ruiten veel slechter isolerend dan een nieuwe voordeur met de helft? Als ik het namelijk zo zie dan kost een deur al snel 1000 euro en dan komt het deurbeslag en het een meerpuntssluiting er nog bij.

  Dan misschien hele domme vraag - maar maakt een grote ruit in de deur het meer inbraakgevoelig? Zoals de achterdeur heeft een groot raam erin (laten we zeggen 75% van de deur). Als je daar allemaal goede sloten in zet, kunnen ze dan niet 'gewoon' de ruit inslaan?
   

  BertPleizier

  • #9
  De meerwaarde van een nieuwe deur is dat deze naar je wens(en) is en dat deze gemaakt is voor het plaatsen van dubbel glas (dat zit er dan al in). De huidige deur zul je moeten aanpassen om dit passen te krijgen (sponning en opdekglaslatten). Als je dat zelf kan doen scheelt dat uiteraard weer. Moet er een timmerman voorkomen dan kun je dat geld beter in een andere deur steken.

  Uiteraard zul je (bij het houden van je huidige deur) alles opnieuw moeten gronden en lakken. Als je dan eerst alle versiersels er af haalt en alle gaatjes en beschadigingen netjes met 2K plamuur wegwerkt dan ziet het er ook al heel anders uit.

  De isolatie van het glas hangt niet alleen van het oppervlak af maar ook van de isolatiewaarde van het glas. Een beter isolerende ruit kan groter zijn, zonder verlies aan isolatie ten opzichte van een kleinere ruit met minder isolatiewaarde.

  Je kan bij het bestellen van glas kiezen voor een gelaagde ruit. Dan bestaat 1 zijde van het dubbele glas uit 2 ruiten met daartussen folie. Dit wordt samengesmolten tot 1 geheel. Een gelaagde ruit kun je veel moeilijker kapot gooien, omdat de folie de ruit bij elkaar houdt. Zeker het overwegen waard want de meerprijs is slechts tientjeswerk.

  Je kan de ruit ook nog laten stralen, zodat je er niet meer door kan kijken. Misschien ook handig voor de voordeur. De meerprijs hiervan weet ik niet. Je kan er echter ook gewoon folie opplakken met bijvoorbeeld een kader er om. Dan kun je wel altijd zien wie er voor de deur staat (ook wel handig om te weten voordat je open doet), maar als je voorbij loopt kun je door de smalle opening in het kader niet naar binnen kijken.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Dubbelglas is iets minder inbraak gevoelig. Een securetiestrip werkt ook preventief.
  Die deur sluit al tich jaar goed. Met een nieuwe deur moet je dat maar afwachten. Tochtstrippen misschien.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #11
  "Dubbel glas" kun je ook met geharde glasplaten nemen. Of met veiligheidsglas aan tenminste 1 zijde.
   

  BertPleizier

  • #12
  Gehard glas is niet inbraakwerend. Gehard glas is hetzelfde glas als van bijvoorbeeld een douchcabine: als je er een steen tegen gooit klapt de ruit uiteen in duizenden kleine schilfertjes. Gehard glas wordt daarom ook wel veiligheidsglas genoemd, omdat de schilfertjes minder scherp zijn dan grote glasscherven.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #13
  Inbraakwerendheid lijkt mij geen issue hier. Met dat metaalwerk voor het glas stappen inbrekers toch niet zomaar door de ingeslagen ruit. En via de brievenbus die op 15 centimeter van het slot zit hebben ze al zonder geluid te maken of braaksporen achter te laten toegang tot het slot.

  Wat betreft vervangen door enkel of dubbel glas, in een onverwarmde hal in een ongeisoleerd huis bespaart een stuk dubbel glas in één voordeur niet zo heel veel. Het oppervlak van het bovenste stuk is 0,6 vierkante meter. Dat zet energetisch geen zoden aan de dijk.
   

  BertPleizier

  • #14
  De topicstarter wilde alle opsmuk van de deur afhalen om hem strakker te maken. Wellicht gaat het metaal voor het glas dan ook wel weg. Vandaar dat ik het onderwerp inbraakwerendheid benoemde.

  En met isoleren zul je ergens ooit een keer moeten beginnen. Aangezien de ruit in de deur nu kapot is, is het een goed moment om zonder onnodige (extra) kosten gelijk isolerende beglazing in de deur te plaatsen. Dat doe je minder snel als er eerst ander enkel glas in de deur zit en deze is net gelakt.

  Je kan nooit al het isolatiewerk in 1 keer (laten) doen. Je moet ergens beginnen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Ook voordeuren zijn er te kust en te keur tweedehands te vinden.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #16
  Buiten alle andere tips, misschien eerst de verzekering bellen als je een verzekering hebt met glasschade.
  Ik zou daar ook niet meteen aan denken, maar betaal wel al vele jaren helemaal voor niets...
   

  Wally86

  • #17
  Hartelijk dank voor alle tips!
  De verzekering gaan we zeker proberen, daar had ik inderdaad niet aan gedacht.

  Uiteindelijk ga ik voor een nieuwe (of tweedehands) deur onder het motto "doe het dan meteen goed". Glas zetten plus driepuntssluiting infrezen en sloten in de bestaande deur zetten kost al zoveel dat het op de lange termijn een relatief kleine stap is naar een volledig andere deur (ook omdat ik mezelf niet vertrouw in het zelf klussen aan de voordeur).
   

  BertPleizier

  • #18
  Vergeet niet dat je bij een meerpuntsluiting in de deur nog wel de sluitkommen in het kozijn moet aanbrengen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu