Vloerverwarming onderzijde constructievloer

Ofant

  • #1
Hallo allemaal,

Binnenkort ben ik de trotse nieuwe eigenaar van een stijlvolle jaren 70-villa. Ik ga de woning zo goed mogelijk isoleren: alle kozijnen nieuw met tripple glas, spouwmuur vullen en op termijn het dak vervangen en isoleren. Momenteel zit er een luchtverwarmingssysteem in. Dat gaat eruit. Ik wil door de hele woning vloerverwarming aan gaan leggen. Het is een splitlevelwoning die is opgebouwd met constructievloeren; betonnen broodjes (Flevobeton) met een cementdekvloer. Op drie verdiepingen liggen tapijt of tegels (in de mortel), waar makkelijk doorheen gefreesd kan worden. Op de begane grond is het een ander verhaal. In de woonkamer (50m2) ligt een mooie vloer van natuursteen, die ik beschouw als een belangrijk stijlkenmerk van de woning. Ik zou deze dus het liefst behouden. Onder de constructievloer is een kruipruimte van ca 65 cm met op de bodem een dunne laag beton op zand, om vocht tegen te gaan, vermoed ik. Nu vraag ik mij af: kan ik tegen de onderkant van de constructievloer draadmatten of noppenplaten monteren en daar vloerverwarming op aanleggen (dus ondersteboven). Vervolgens het geheel met een dikke laag pur in laten spuiten of de gehele kruipruimte afvullen met parels of pir-platen oid? De vloerverwarming zal dan in de eerste plaats de lucht gaan verwarmen tussen de boogjes en vervolgens een hele hoop beton en zandcement voordat het in mijn woonruimte komt. Maakt dit het in eerste instantie vooral traag, of gaat het ook extreem veel extra energie kosten? (NB: Ik begrijp dat dit systeem sowieso in z'n algemeenheid minder goed zal werken dan inslijpen aan de bovenkant, maar de vraag is dus eigenlijk vooral: hoeveel minder goed gaat dit werken?)
Hieronder een foto van de onderkant van de bovenverdieping, hetzelfde systeem als de begane grond.

Schermafbeelding 2021-08-07 om 23.21.43.png
 

ABCDE

  • #2
Dat is dus een nihiel contactvlak en daar bovenop nog een flinke warmteweerstand. Je afgifte in Watt per vierkante meter gaat dan als een baksteen omlaag.

Zeker als je, zoals je schrijft... de slangen direct in de PUR wilt doen..
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het zal een extreem traag systeem worden, de temperatuur zal altijd hetzelfde moeten zijn. Komen de hele familie eten dan zal je met open ramen de temperatuur moeten regelen (mensen geven warmte af) en laat je een raam te lang open staan dan zit je een tijdje in de kou.
In een beetje winter zal de warmteafgifte te laag zijn, zonder extra radiatoren zal je het waarschijnlijk niet redden.
Een droogbouwsysteem waarbij de slangen in metalen warmtegeleiders liggen zou beter zijn dan noppenplaten.


Heteluchtverwarming is goed geschikt om te stoken op lage temperatuur, wat betreft energieverbruik hoef je die niet te vervangen. Meestal worden ze eruit gehaald vanwege vooroordelen.

Vloerverwarming door de hele woning: ook de slaapkamers? Als die (van de kinderen) overdag normaal gebruikt worden en ze willen wel koel slapen, dan ga je dagelijks de warmte uit de vloer gaan afvoeren naar buiten.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ooit gedacht aan plafondverwarming??
 

ABCDE

  • #5
Jackd schreef:
Meestal worden ze eruit gehaald vanwege vooroordelen.
Juist. Bij aardrijkskunde leer je al dat statische feiten een vooroordeel zijn.
 

Ofant

  • #6
Dank voor alle reacties. Nu is bevestigd waar ik al bang voor was: vloerverwarming aan de onderkant is een slecht idee.
Plafondverwarming zou eventueel nog wel een optie zijn, al zijn wij wel bang voor het gevoel op het hoofd. Vaak wordt dit beschreven als een aangenaam zonnetje op je hoofd, maar wij zitten beiden niet graag in de zon en hebben ook erg slechte ervaringen met een infraroodpaneel aan het plafond. Heeft iemand enig idee of dat gevoel een beetje re vergelijken is?
Overigens: of energieverlies en een traag systeem heb ik nog een andere vraag, maar daar open ik een nieuw topic over.
 

ABCDE

  • #7
Plafondverwarming kwam laatst ook al langs, en de conclusie is gewoon... koude voeten, heet hoofd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
je zal een keuze moeten maken.
de vloer er uit, wand of plafond verwarming
of een paar radiatorenplaatsen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #9
@ABCDE Plafondverwarming kwam laatst ook al langs, en de conclusie is gewoon... koude voeten, heet hoofd.
Alweer zo'n vooroordeel, terwijl je waarschijnlijk niet precies weet hoe het werkt en wat de voordelen van plafondverwarming zijn.

@Ofant: verdiep je eens goed in plafondverwarming: het heeft niets met "in de zon zitten" te maken en ervaar het zelf eens voordat je op vooroordelen afgaat.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #10
Alweer zo'n ongefundeerde claim van je. Ik heb dat destijds ook netjes onderbouwd. Dat de realiteit je niet aanstaat kan zijn, maar ga dan jezelf maar beschuldigden van een kennisgebrek.
 

Ofant

  • #11
Ik zou het best eens willen ervaren uiteraard. Weet je een showroom oid waar dat kan?
 

ABCDE

  • #12
Als je aan tafel zit... waar zitten dan je voeten? Precies; daar waar de plafondverwarming niet straalt.

Die paar lovende rapporten gaan over hoge ruimtes niet zijnde begane grond, enkel glas, hoge watertemperaturen en hoge afzuigdebieten. Allemaal niet van toepassing en/of achterhaald.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het is een vrij niche toepassing, en showrooms bestaan tegenwoordig überhaupt al steeds minder - dus ik denk niet dat je zoiets gaat vinden. Dit is overigens het topic waar hierboven naar gerefereerd wordt.

Plafondverwarming is in ieder geval een oplossing voor je probleem, maar je moet zelf even bepalen of je kunt leven met de nadelen. Dat zal ook grotendeels afhangen van het huis. Je zegt dat het een split-level woning is; hoe hoog zijn de plafonds op de begane grond dan zoal? De nadelen van plafondverwarming worden namelijk groter naarmate je een hoger plafond hebt. Met een vide zou ik er sowieso niet aan beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

ABCDE

  • #14
Impie schreef:
Plafondverwarming is in ieder geval een oplossing voor je probleem
Een ietwat onjuiste functionele eenheid. Het eerste 'probleem' is een comfortabel huis. Plafondverwarming draagt daar nauwelijks aan bij in de zin dat het bijna de meest onaangename vorm van verwarmen is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
Je draagt daar zoveel bij dat je vooral het plafond gaat verwarmen en daardoor dient
als vloerverwarming voor de verdieping daarboven. Warmte vanuit de vloer of wand is altijd beter.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Jammer dat de negatieve reacties m.i. eerder voortkomen uit "onbekend maakt onbemind".

Ik haal veel nuttige informatie uit Duitse vakbladen en raad iedereen met een positief kritische blik eens te kijken naar de artikelen in: IKZ.de, Heizungsjournal.de en flaechenheizung.de
Het biedt je veel inzichten in moderne verwarmings- en koelingstechnieken: verruim je blik en doe er je voordeel mee.

Vet lettertype verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Heb je het zelf al eens ervaren dan? Ik wel, en zoals andere schrijvers ook melden is het waardeloos. Zwetend hoofd en koude voeten onder de tafel. De warmte van boven gaat heel slecht naar beneden. Daarom zetten we de radiatoren ook onder het raam, en niet erboven.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #18
Convectiewarmte is iets anders dan stralingswarmte: verdiep je even in de verschillen......
 

ABCDE

  • #19
Verdiep je er zelf eens in... die stralingswarmte komt niet door de eettafel heen. Los van het feit dat stralingswarmte pas significant wordt bij hogere temperaturen.... en die wil je niet want niet efficiënt te maken met warmtepomp.

De vorige keer kwam je ook al met zo'n misleidend verhaal van een verdiepingsvertrek terwijl het hier steevast om begane grond gaat.
 

ABCDE

  • #20
Degooijer schreef:
onbekend maakt onbemind".
Niet onbekend maar gewoon inferieur. Net zoals het achtkantige wiel, het katoenen condoom, de matrassen van 1,8m, de piepschuim klompen, de zachtboard plafonds en cetirizine (vs Levocetirizine).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu