Vloerverwarmin - de bypass verbinding

Ambidexterity

  • #1
Bij een nieuw opgeleverd huis heb ik wat foto's gemaakt omdat wijzelf ook vloerverwarming overwegen.

Bij de verdeelunit beneden zag ik een verbinding tussen de aan- en afvoer naar de CV systeem. Ik heb niet gekeken, maar ik neem aan dat het voetventiel dicht staat. Maar ik ben erg nieuwsgierig geworden waarvoor deze verbinding eigenlijk is.

 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Die doorverbinding is als bypass bedoeld.
Het CV water kan daar doorstromen om er voor te zorgen dat er altijd warm water beschikbaar is tijdens het verwarmen.
Het was beter geweest om een op druk instelbaar ventiel te plaatsen.
 

Ambidexterity

  • #3
Maar is dat dan een must om een bypass te plaatsen?
Of werkt het ook zonder?

[edit/toevoeging]

Ik heb net het een en het ander gevonden via internet, ik ga me er even op inlezen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik hoop toch niet dat dit de norm gaat worden voor de toekomst.
Zoveel hulpmiddelen maar beugeltjes ontluchters en recht/haaks monteren lukt niet meer.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Wat ik nou niet snap he is dat de concolegas het na al die jaren vloerverwarming leggen en aansluiten het nog steeds niet weten!

OP HET HOOGSTE PUNT plaats je juist ONTLUCHTERS!
en plaats een avdo ipv voetventiel.

hij heb de bel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt!

Weer door zo een gemaakt die geen service of storingsdienst draait.

En wie ken er nadien weer heen als de vloerverwarming niet werkt juist WIJ die wel storingen draaien!

Ik snap niet dat er vandaag de dag nog steeds zo veul afgeprutst word, maar dat lijkt steeds erger te worden wat je tegenwoordig tegenkomt ken mijne zoon of dochter van 5 al beter.

Maar ze waren veul goedkoper als de rest! Juist en zie het resultaat.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ronny schreef:
Het CV water kan daar doorstromen om er voor te zorgen dat er altijd warm water beschikbaar is tijdens het verwarmen.
Vreemd verhaal. Dat is m.i. niet de functie van een bypass.
De loodgieter schreef:
Ik snap niet dat er vandaag de dag nog steeds zo veul afgeprutst word, maar dat lijkt steeds erger te worden wat je tegenwoordig tegenkomt ....
Maar ze waren veul goedkoper als de rest!....
Had je al een borreltje op....maar ik ben het wel met je eens! De prijs lijkt het enige te zijn waarop een "installateur" wordt beoordeeld.

Hier nog zo'n voorbeeldje, wat we onlangs tegen kwamen in een nieuw huis:

Een bypass NA een afsluiter. (aangetroffen in meerdere woningen)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Een bypass moet natuurlijk opengaan als de afsluiter in de verdeelset dicht gaat.
Het staat er alleen wat knullig omschreven.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
M.i. leidt een bypass de eventuele overdruk in de aanvoerleiding af naar de retourleiding.
En de bypass hoeft helemaal niet te reageren als er geen overdruk in een systeem ontstaat (doordat er bijvoorbeeld al een radiator open staat)
 

Ambidexterity

  • #9
Het is moeilijk een onderscheid te vinden wanneer iets te duur is of onder de prijs in werkzaamheden zoals dit soort zaken. Vaak als het onder de prijs is heeft dat een rede en een grote kans op problemen.

Mijn idee is of beter was om het zelf te doen omdat ik alles in de puntjes perfect wil hebben. Ik ben nu een paar dagen aan het uitzoeken hoe alles in elkaar steekt. Uiteindelijk heb wij besloten dat om niet zelf een frees machine te huren, slang te kopen enzovoort. Ik heb een offerte gekregen met frezen, materiaal, aansluiten, verdeler, de hele circus dus voor een prijs dat ik denk dat het beter is om te laten doen.

Het frezen en materiaal geloof ik het allemaal wel, echter wil ik de verdeler zelf kopen en monteren geheel volgens de regels en hoe het moet. Niet met voetventiel, ontluchters op foute plaatsen en meer van dat ongein. Ook wil ik zelf een tunneltje maken door de muur en in de vloer waar de verdeler komt te hangen, niet dat hun een of ander half gare gat er in rammen.

Ik wil een verdeler hebben van het Nederlandse merk Rob** omdat ik het idee hebt dat dit wel een goed systeem is, dit is puur gebaseerd op wat ik op internet heb gevonden en gevoel. Alleen weet ik niet precies welke ik moet hebben en ben ik zo van plan om hun te bellen voor advies.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Ik heb zelf een 9 groeps verdeler van R.... die je ziet op de foto.
Deze heeft dubbele instelbare ventielen en is ook geschikt voor thermische motoren.
Verder zit er bij mij nog een (goede) bypass op,
een ontluchter op het hoogste punt, een pompschakeling en een Wilo Yonos Para energiezuinige gelijkstroompomp met meer mogelijkheden.
De ventielen hebben een 3/4" Euroconus aansluiting.

Er zijn ook nog andere verdelers zoals de optimal flow met "flow meters".
Op zich is dat leuk maar dan moet je wel weten waarop de groepen berekend zijn.
 

Ambidexterity

  • #11
Ik heb zojuist iemand van Rob** gesproken en ik zat inderdaad te denken aan die optimal flow welke ik denk ik ook gaat kopen. Gisteren zat ik bij een goede vriend en die vertelde mij dat de slangen van iedere groep even lang moeten zijn. Bij heb was dat niet zo het geval en gaf aan dat dit zo zijn problemen opleverde. Met dit in mijn achterhoofd met ik ook zonet het gesprek in gegaan met die meneer van Rob**. Hij gaf aan dat je dan inderdaad de groepen kan afstellen als er verschil in lengte zit.

Ik heb een 7 groeps verdeler nodig en ik wil dan de standaard versie met de Grundfos pomp. Wat het grote verschil met een Wilo heb ik nog niet gevonden, maar ik denk dat ze elkaar niet echt zullen bijten in kwaliteit.

Uiteraard komt er een juiste bypass op de verdeler en ontluchters op het hoogste punt. Als het bij mij dadelijk goed werkt, dan vervang ik misschien ook wel het voetventiel in de foto uit mijn start post, dit is namelijk de verdeler bij onze zoon.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Ondanks dat er bij je zoon geen beugeltjes op de leidingen zitten zal er niet veel mee kunnen gebeuren.
De set zelf zit vast tegen de muur en de koppelingen zijn geperst.
Het kan beter, maar niet meer dan dat.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Ambidexterity schreef:
Ik heb zojuist iemand van Rob** gesproken en ik zat inderdaad te denken aan die optimal flow welke ik denk ik ook gaat kopen.
Wij werken alleen maar met Rob**. Wanneer iemand bij ons een offerte zou aanvragen en zelf al een verdeler ingekocht zou hebben, is het nog maar de vraag of we die werkzaamheden ook zouden willen uitvoeren......
U kunt het beste zaken doen met een bedrijf wat de verdeler die u wenst ook zelf gebruikt. U bent dan ook verzekerd van een scherpe totaalprijs.
 

Ambidexterity

  • #14
@Ronny, Ja, die beugeltjes zijn ook niet rijkelijk geplaatst. Ik bedoelde meer dat ik de voetventiel wil gaan vervangen voor een avdo-ventiel.

@Degooyer, ik heb aangegeven dat ik zelf voor een verdeler zorgt en dat deze geheel is aangesloten. Dit was verder geen probleem is aangegeven. Ik denk ook wel als hun de verdeler leveren dat het iets goedkoper zou zijn, maar ik ben vaker eigenwijs ;-)


Is het raadzaam om een automatisch ontluchter te plaatsen op het hoogste punt? Of is dat vragen om problemen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Onze ervaring leert, dat bij klanten die hun zaakjes niet op orde hebben en nadien zelf de installatie aansluiten (omdat bijv. die cv-ketel of warmtepomp nog niet aanwezig is bij de aanleg van de vloerverwarming) vaker "problemen" voor komen, dan waar we de hele installatie hebben geleverd en aangebracht.

Zo ook bij een klant, die zelf voor een verdeler zorgt.
Neem die af bij hetzelfde bedrijf wat de rest van de installatie aan legt en vertrouw er op, dat je dan de juiste installatie krijgt (en zelfs voordeliger uit bent en je garantie hebt op de complete installatie)

Op tweedehands sites zoals bijv. Marktplaats wemelt het van "rommel" wat aangeboden wordt (veelal met energie-verslindende pompen, die al lang niet meer gebruikt mogen worden!) Mijn advies is: niet doen !
Wanneer iemand zoiets wel koopt gaan we, als professionele installateur van vloerverwarming, daar echt geen verdere installatie aanleggen.

Een verdeler zoals u aangeeft, is al voorzien van een automatische ontluchter. Additioneel kunnen ontluchters op de hoogste punten in de installatie worden aangebracht.
 

Ambidexterity

  • #16
Terecht wat je deelt over je ervaring.

Echter is het mijn eigen huis en geen project voor een klant wat zo snel en goedkoop mogelijk klaar moet zijn. Ook zal een all-in prijs wellicht goedkoper zijn.

Echter, wil ik zelf de verdeler kopen, ophangen en aansluiten omdat ik niet de goedkoopste wil, in de kortste tijd moet worden opgehangen en meer van dat. Ook wil ik zeker niet besparen op een tweedehandse met de kans dat ik de ellende van een ander koopt. In mijn vorige huis heb ik de CV-ketel perfect zelf vervangen en in dit huis ook. Ik vermoed dat de verdeler ook wel zal lukken.

Toen wij met ons bedrijf gingen verhuizen naar een nieuw gebouwde locatie is alle elektra door een groot professioneel bedrijf aangelegd, de hoofdschakelkast met 3x 180A was na 3 jaar geheel zwart van binnen alles zat los, we zijn bijna afgefikt. Ik kan nog wel een half uurtje door type met meer elektra ellende. Zo ook een ander professioneel bedrijf die 2 CV-ketels heeft aangelegd, vloerverwarming en verdelers, dit is een hel gelijk geweest.

Blind vertrouwen ben ik wel kwijt geraakt, sorry, ik hoop niet dat je persoonlijk je aangesproken voelt, ik snap ook wel dat er veel bedrijven zijn die het wel goed doen en dat wij met deze twee bedrijven gewoon pech hebben gehad.

Ik ben gewoon een perfectionist en wil alles veilig, goed en volgens de regels hebben. Ik kan het dan ook zeer moeilijk uit handen geven.


Wat betreft de optium flow verdeler, ik zie bij de specificaties niet staan dat er een automatische ontluchter zit, maar zoals je aangeeft dat bij jullie bedrijf alleen maar met Rob** werken neem ik aan dat de specificatie niet compleet is of dat ik het niet goed heb gelezen. Als het additioneel geen probleem is, dan plaats ik op het hoogste punt ook een automatische ontluchter.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Ik deel beide meningen en als ik tijd genoeg zou hebben dan zou ik ook bijna alles zelf doen.
We zijn nu in "samenwerking" met een aannemer bezig en dat verloopt niet bepaald soepel of prettig.
In het begin alles leuk en aardig tot ze zeer slordige fouten gaan maken en zelfs onherstelbare schade maken aan nieuw geleverde kozijnen.
Het komt er eigenlijk op neer dat de liefde voor het vak en de kwaliteit van uitvoering beneden pijl is en dat ik zelf veel problemen voor ze/maar meer voor ons heb opgelost.
Niet iedere werknemer wad zo maar het merendeel wel.
Men beloofd dingen die ze niet waarmaken en vergeten dubben die ze moeten doen.
 

Ambidexterity

  • #18
Geen liefde voor het vak is dan ook vaak de crux inderdaad. Ik neem aan dat de mensen die op een forum als dit komen in hun vrije tijd de liefde voor het vak niet zijn verloren.

Nog een vraag, de aanvoer en retour komen van de eerste verdieping waar ook de CV-ketel hangt met een 22 of 20mm buis, dik genoeg in ieder geval. Deze aanvoer/retour komen via een knie binnen op mijn oude verdeler. Mag ik de knie vervangen voor een T-stuk zodat dit door gaat naar mijn nieuwe verdeler? Op de oude verdeler zit nog een radiator in de garage, in de gang waar geen vloerverwarming komt. In de woonkamer zitten nog 3 radiators, 1 onder het raam gaat weg, maar de andere 2 zijn mooie design radiators welke ik graag wil behouden.

Of moet ik het dan allemaal anders gaan aansluiten, aangezien water altijd de zwakste weg neemt twijfel ik of dat dit wellicht problemen kan opleveren.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Weinig vertrouwen dus in professionele vakmensen, die dagelijks niet anders doen dan vloerverwarming aanleggen....

Mogelijk hebt u in het verleden niet de juiste vaklieden getroffen, maar die zijn er, ook op dit gebied, echt wel.

Een radiator aangesloten op de huidige verdeler....nou dat is ook fraai werk! (en begrijp ik iets van uw wantrouwen)

Mijn advies, ondanks al uw wantrouwen: laat dit uitvoeren door een professioneel bedrijf wat ervaring met dit soort verdelers en situaties heeft.
Alles wat u voorbereidt, kan averechts werken en valt niet onder de garantie van de verdeler en van het latere werk wat er mogelijk uitgevoerd zou moeten worden.

U bent er niet alleen met een Optimum Flow verdeler (waarvan u nog niet weet hoe deze aangesloten moet worden).
Ik schat in dat er ook wel een zoneregeling nodig is, wanneer u radiatoren wilt combineren met vloerverwarming.
 

Ambidexterity

  • #20
Oke, misschien zijn we het niet helemaal eens over het inschakelen van een vakman of niet. Wat ook mee speelt is dat ik het ook zelf leuk vindt om dit soort dingen uit te zoeken en te doen, ik kijk er ook echt naar uit. Het is niet mijn intentie geweest om je te beledigen of wat dan ook, als dit zo is bied ik hierbij dan ook mijn oprechte excuses aan.

Ik heb zitten kijken naar zoneregelingen, nu kan je daar zo'n 24v zoneregeling kastje op de leidingen plaatsen. Maar ik zit een beetje te kijken naar een Honey**** HCE80 voor de vloerverwarming in combinatie met thermische motoren, radiatorregelaars en zo'n slimme evothuis bedienings-kastje. Gaat dit werken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu