Alternatief vloerverwarmin op propaan

Thea Derks

  • #1
Beste klussers,
Ik heb vloervwarming op propaan in mijn vakantiehuisje, maar ben daar zeer ongelukkig mee. Je kunt niet even snel warmte krijgen, het duurt een uur voor het een halve graad warmer wordt, hoewel het huisje goed geïsoleerd is. Het slurpt gas en nog zit je de hele dag in de kou, pas eind vh weekend is het enigszins op temperatuur en dan ga ik alweer naar huis.
Elektrische bijverwarming kost enorm veel stroom en zonnepanelen heb ik niet. Er zit in de slaapkamer een radiator, daarmee wordt het wél snel warm. Zou ik daarvandaan een leiding kunnen doortrekken naar de woonkamer en daar ook een radiator ophangen?
Dank weer voor tips.
Thea
 

ADDave

  • #2
Vloerverwarming is een traagwerkend systeem. In een vakantiehuis is het dan ook niet de beste systeemkeuze.
Radiator ophangen zou inderdaad beter zijn.
 

Thea Derks

  • #3
Dank!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Afhankelijk van hoe vaak je er bent is het de vraag of de investering van het plaatsen van radiatoren terug verdient.

Een alternatief is een airco ophangen, verbruikt 4x minder stroom dan cop 1 electrische verwarming en is daarmee goedkoper dan gas, en zeker propaan. Warmte voel je bijna direct.

Een andere optie is wellicht een op afstand bestuurbare thermostaat ophangen. Je kunt dan de verwarming een dag eerder aanzetten.
 

Thea Derks

  • #5
Dank, airco heb ik ook over gedacht, maar maakt lawaai en is foeilelijk. De huidige thermostaat kan op afstand bediend worden, maar dan ben je weer 60 euro per maand kwijt aan internet. Bovendien blijf je ook dan gigaveel gas (én stroom, voor de motor) gebruiken.
Baal echt van die vloerverwarming, toen ik het huisje kocht wist ik niet hoe onpraktisch en energieslurpend die was...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Lawaai en lelijk? Hoe kom je daarbij?

Een beetje inverter airco hoor je niet op 1m afstand.En je kan de binnendelen en buitendelen in elk motief krijgen wat je wilt.
 
  • Like
Waarderingen: Thea Derks

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Infrarood panelen mis ik tot nu toe.
Voor de techneuten heb je niet wat meer info over die verwarming. De vloer neem aan beton is die geisoleerd aan de onderzijde, de hart op hart afstand van de buizen in de vloer hoeveel lopende meter is er geplaatst en wat is de vloer bedekking.
 
Laatst bewerkt:

Thea Derks

  • #8
Hoi wgb, ik meen dat de vloerverwarming in 1999 is aangelegd, de buizen liggen denk ik ver uit elkaar want lang niet de hele tegelvloer wordt warm.
Onder de tegels zit beton, maar er is geen kruipruimte want het huisje staat rechtstreeks op zand. Dus of er onder de buizen geïsoleerd is, kan ik niet nagaan. Het huisje is in 1963 gebouwd.

Infrarood verwarmt enkel op de plek waar je zit en niet de ruimte, dacht ik, dus dat lijkt ook geen oplossing. Of vergis ik me?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Thea Derks schreef:
Onder de tegels zit beton, maar er is geen kruipruimte want het huisje staat rechtstreeks op zand. Dus of er onder de buizen geïsoleerd is, kan ik niet nagaan. Het huisje is in 1963 gebouwd.
Ga maar van niet uit. Je zal je moeten concentreren op snelle verwarming en de vloerverwarming zo zuinig mogelijk die betonnen plaat de temperatuur van zeg maar rond de 18/20 gr zien te krijgen of laten houden.
Een vloer op zand kan zomaar 12 graden of lager zijn en voor je deze een paar graden hoger krijgt ga je alweer naar huis.
Infrarood heb ik zelf geen ervaring mee.
Koop een infrarood thermometer. Ik gebruik een koortsmeter zo een voor je voorhoofd en deze heeft de optie Food meten. Ideaal, stokpaardje meten is weten.
 

Thea Derks

  • #10
Dank, het duurt inderdaad een uur om de verwarming een halve graad hoger te krijgen, dus van 13 naar 17 graden ben je 8 uur gas en stroom aan het gebruiken en warm is het nog niet.
Zelfs op 14 graden houden kost veel energie, heb het laatst gemeten. Ketel slaat na 5 minuten aan, blijft 8 minuten lopen en slaat dan na 5 min weer aan. Ergo, je gebruikt elk uur 40 min gas en stroom, ofwel 16 uur per etmaal, niet te betalen gewoon. Heb hem gisteren toen ik wegging op 9 graden gezet in de hoop dat hij tot vrijdag niet aanslaat
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Ik blijf erbij dat een airco de perfecte oplossing is, lawaai valt bij de huidige a merken af, lelijk vind ik zelf alleen voor de buitenunit gelden, deze kan je ergens uit het zicht opstellen of er in het ergste geval een ombouw er omheen maken/kopen. Binnenunit heb je overigens ook vloermodellen, deze lijken wel wat op radiatoren.

Verder zou je voor een vakantiehuisje, afhankelijk van hoe vaak je er bent en het volume, toch kunnen kiezen voor dure elektrische verwarming. Kwestie van het sommetje maken of de investeringskosten op gaan wegen tegen het meerverbruik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Sorry maar looptijd is geen maat voor energie.
Als hij 40 minuten draait op laagste modulatie is natuurlijk heel anders dan 40 minuten op hooglast.

Hoeveel gas word er dan verbuikt?
 

Thea Derks

  • #13

Thea Derks

  • #14
The headhunter schreef:
Ah, nieuwe term voor mij. Gebruikt hij minder gas om op temperatuur te blijven dan om temp te verhogen?
Het ergerlijke is dat je bij propaan niet kunt zien hoeveel gas er wordt gebruikt. Je hebt enkel een meter die percentages aangeeft over hoe vol de tank zit, en dan ook nog zo grof dat je nog niks weet. Enige wat ik kan zeggen is dat hij in een week van 60 naar 50 % ging. Volle tank is 1200 liter.
 

Thea Derks

  • #15
Oh, jee, het vastdraaien van die metalen ring heeft toch niet geholpen... Had zondag de thermostaat op 9 graden gezet om te voorkomen dat de verwarming aan zou slaan, maar kom net aan en de radiator in de slaapkamer is toch heet!
Wat te doen?
Er wordt dus dag en nacht een kamer verwarmd die ik nooit zelf zou verwarmen en dus zelfs in mijn aanwezigeid.
Hoe los ik dit op?
Dank voor tips, enigszins wanhopige Thea
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
In de slaapkamer een thermostaatkraan plaatsen.
Dan ga ik ervanuit dat de vloerverwarming altijd doorstroming heeft of al een bypass, anders heb je een bypass erbij nodig. (graag foto's als je twijfelt)

Wat heb je verder precies.
Ik neem aan een CV ketel op propaan. Hoe oud is die?
Als die net nieuw is, is het een ander plaatje dan als ie bijna aan vervanging toe is.

Hoeveel gebruik je ongeveer in euro's aan propaan per jaar?

Mijn opties:
-Airco (en dan misschien de propaan installatie helemaal weg)
-radiatoren of misschien nog beter convectoren in de kamer in plaats van de vloerverwarming. de vloerverwarming helemaal niet meer gebruiken en de vloer vanaf boven isoleren.
(let wel dat een niet geïsoleerde vloer in de zomer juist verkoeling geeft)

Beide opties kan je van afstand aan zetten, zodat het lekker warm is op het moment dat je binnen stapt.
 

Thea Derks

  • #17
Jackd schreef:
Dag Jack, veel dank. Er zit een thermostaatkraan in de slaapkamer, dat is juist het probleem (zie foto bij mijn eerste melding). Hij gaat aan vanwege de vorstbeveiliging vermoed ik, maar dat wil niet. In de andere slaapkamer zit een gewone knop en die slaat niet aan en is kennelijk nog nooit bevroren (ik zit hier sinds maart 2023).

Cv ketel is van 2012.

Geen idee van verbruik, zit hier pas sinds 15 feb 2023. Zoals geschreven is de tank in een week zo'n 10% leger geraakt (vol is 1200 liter).

Airco heb ik ook al over gedacht en doortrekken vd leiding naar de woonkamer en daar een radiator ophangen ipv in de slaapkamer. Morgen wordt mijn open haard vervangen door een inbouwhaard, misschien helpt dat ook? Ze zeggen dat dolid 80% meer warmte geeft dan een open haard.

Vloer van bovenaf isoleren gaat niet, de vloer is kennelijk al flink verhoogd toen de vloerverwrming werd aangelegd. Dus het plafond is maar 2.40 m hoog.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
Je zit er bijna een jaar, wat is het totaal verbruik in die tijd?
10% in één week zal niet heel nauwkeurig zijn, of is dat echt per 1% af te lezen?

Een openhaard kan zelfs een negatieve opbrengst hebben, de ombouw zal zeker veel schelen.
Nog beter is een goeie vrijstaande houtkachel.

" de vloer is kennelijk al flink verhoogd toen de vloerverwrming werd aangelegd. "
Dan grote kans dat er iets isolatie tussen zit, veel zal het niet zijn, maar een klein beetje scheelt een boel.
Je kan er ook voor kiezen die verhogen en de vloerverwarming er helemaal uit te slopen, maar dat is best ene klus. Ook afhankelijk van de vloer die erin ligt. Als die goed is en er niet tijdelijk uit kan, is dat zonde, als je toch een nieuwe vloer wilt..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Thea Derks schreef:
zit hier pas sinds 15 feb 2023.
Dus je hebt nog niet eerder een paar goede koude dagen meegemaakt. Is het vakantiehuisje kwalitatief goed genoeg geïsoleerd om hier ook in de winter te kunnen verblijven?
 

Thea Derks

  • #20
Jackd schreef:
Dag Jack, zoals gezegd weet ik het gebruik nog niet. Zo'n meter is inderdaad zeer grof, Ik heb hem één keer laten vullen afgelopen juli met 500 liter, hoeveel er in zat toen ik het huisje kocht weet ik eigenlijk niet maar ik meen zo'n 60%. Ze vullen hem altijd max tot 80% (van 1200 liter dus).

Hoewel het huisje label D heeft, is het goed geïsoleerd, want zowel de kozijnenman als de spouwmuurvuller zeiden dat ik er weinig meer op zou schieten als ik de dubbele ramen zou vervangen door hr++ of de spouwmuurisolatie zou vervangen.

Toen ik er vorig jaar februari kwam wonen vroor het flink, maar koelde het 's nachts toch maximaal 2 graden af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu