Vervangen zekeringen door installatieautomaten

System7

  • #1
Een goede vriendin heeft afgelopen weekend ervaren hoe "fijn" het is om in het donker zekeringen te moeten vervangen. Haar groepenkast is een jaar of drie geleden aangepast door een bevriende monteur en die heeft zich er redelijk makkelijk (maar ook goedkoop) van af gemaakt.






Nu heb ik een beetje "ethische" vraag; ik denk erover om de zekeringen te vervangen door installatieautomaten en nieuwe aardlekschakelaars te plaatsen, maar ik weet dat haar installatie allesbehalve conform de huidige NEN is. Zo heeft de wasmachine op zolder bijvoorbeeld geen eigen groep maar zit bij een hoop verlichting, wandcontactdozen en de cv-ketel op één groep (sluiting in de wasmachine was dus ook de reden dat ze afgelopen weekend in het donker en in de kou zat).

Verplicht het upgraden van de groepenkast mij ook tot het corrigeren van dit soort zaken?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou liever investeren in een fatsoenlijke wasmachine aansluiting, dan in het vervangen van zekeringen door automaten. Ook die 500mA ALS zou ik door één van 30mA vervangen.
 

Lichtpunt

  • #3
De groepenkast op zich ziet er goed uit, er is gebruik gemaakt van pasco's, op zich een zekeringhouder met groepenschakelaar.
Eigenlijk een beetje de voorloper van installatie-automaten.
Tweedens zie ik 2 stuks aardlekschakelaar, die elk 4 groepen beveiligen.
Is ook goed behalve dat het onduidelijk is wat beveiligd wordt door de acht groepen.
Om deze reden is het dan ook een dwingend advies de linker aardlekschakelaar te vervangen door een exemplaar 40A/ 30mA

Dat de wasmachine aangesloten zit op een verlichtingsgroep kan op zich geen kwaad, mits deze groep of alle groepen van een goede aarding zijn voorzien.
Volgens eerdere norm uitgaven was het voorgeschreven, toestellen >3kW op een eigen groep te installeren.
 

System7

  • #4
Dank voor de reakties! Ik zag dat installatieautomaten al voor een euro of 4 te krijgen zijn bij een grote Duitse webshop, en dan van een zeer bekend merk dus geen goedkope zooi. Is het dan niet veel beter om de zekeringhouders te vervangen? Zekeringen kosten ook geld en mijn vriendin vindt het sowieso een beetje eng om die dingen te vervangen. Enkel een hefboompje omhooghalen lijkt me een stuk minder spannend voor haar.

Inderdaad, die ene ALS is een 500 mA-type en die wilde ik sowieso vervangen. Die andere ziet er ook niet echt 'fris' meer uit dus ik dacht: ik ben toch bezig...

En uiteraard is een losse groep voor de wasmachine het beste maar het betekent voor haar wel weer extra kosten. Dus vandaar dat ik me afvroeg of ik e.e.a. gewoon zo laten kan (ja dus) tot ze op een later tijdstip de hele zolder onderhanden neemt en dan ook de elektra-indeling kan (laten) aanpassen.
 

Lichtpunt

  • #5
(sluiting in de wasmachine was dus ook de reden dat ze afgelopen weekend in het donker en in de kou zat).
Haal er ook een wm-monteur bij en zorg er voor dat de verlichting verspreid wordt over meerdere groepen en over beide aardlekschakelaars

Waar ik me eigelijk een beetje zorgen over maak is de waarde in ampere van je 4 polige hoofdschakelaar. (aparte kastje met witte knop)
Denk dat deze maar 25Ampere is, en dat is gezien je voorbeveiliging msschien te licht.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Let op, dat Duitse spul is vaak enkelpolig, dat mag in NL niet toegepast worden.
 

System7

  • #7
Lichtpunt schreef:
Waar ik me eigelijk een beetje zorgen over maak is de waarde in ampere van je 4 polige hoofdschakelaar. (aparte kastje met witte knop). Denk dat deze maar 25Ampere is, en dat is gezien je voorbeveiliging msschien te licht.
Ik denk dat het niet eens een 4-polige hoofdschakelaar is omdat ze maar gewoon een 1x25A aansluiting heeft. En de wasmachine wordt inderdaad gerepareerd, die had nog (deels) garantie :)

@Sxnder: ik twijfelde al! Mijn eigen installatieautomaten zijn van hetzelfde bekende Zweedse merk en die schakelen inderdaad fase èn nul. Dank voor de tip; ik ga specifiek op zoek naar dubbelpolige. Maar: is het eigenlijk niet vreemd dat ze niet zijn toegestaan? Een gewone zekering is toch ook maar enkelpolig?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Zekering wel maar de groepsschakelaar is dubbelpolig. Bij een automaat zijn beide geintegreerd, vandaar. Overigens kun je voor de prijs van 8 fatsoenlijke automaten een heel stuk buis met draden aanleggen, en groepen zijn er, aan het aantal buizen te zien, genoeg over...
 

System7

  • #9
Op zich heb je helemaal gelijk en als het makkelijk te doen was had ik meteen al een YMVK-kabel naar de zolder gelegd voor de wasmachine. Probleem is dat op de route van de meterkast naar die zolder allerlei net gestucte of betegelde wanden en plafonds zitten. Was handig geweest als men vóór al dat afwerken even goed had nagedacht over de elektra :?

Waarschijnlijk wordt bij haar (net zoals dat bij mijn huis was) de hele bovenverdieping door één groep gevoed. Misschien lukt het me met creatief puzzel- en (beperkt) breekwerk om een tweede en derde groep richting de kamers boven te leggen. Dan kan ik de verlichting, wandcontactdozen en de cv op die nieuwe groepen aansluiten en blijft de wasmachine als enige over op (dan) zijn eigen groep.

Heb net dubbelpolige installatieautomaten van hetzelfde merk gezien voor rond de €15,- per stuk. Iets zegt me dat ze dat er wel voor wil uitgeven om niet meer met zekeringen te hoeven rommelen :wink:

Dank allemaal.
 

Lichtpunt

  • #10
Dus vervangen 8 x automaat
1 x ALS 40/0,03
1x HS 40 A
Toch vlug even 300 eutjes, je zegt het even snel! :mrgreen:
 

System7

  • #11
Kwaliteit en comfort mag wat kosten :wink: Maar de hoofdschakelaar wou ik eigenlijk laten zitten, alleen de ALS-en en de installatieautomaten vervangen/installeren. Niet in de laatste plaats omdat ik de hoofdzekering niet los kan halen en dus ook niet de hoofdschakelaar kan vervangen. Dat mag dan een erkend installateur met zegelrecht voor d'r doen. Ik zal het haar wel adviseren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Ik zou deze pasco's absoluut niet vervangen.
Een zekering is een hele goede en betrouwbare beveiliging.
 

System7

  • #13
OK. Zijn ze echt zoveel beter dan installatieautomaten? En waarom worden er standaard installatieautomaten geplaatst in nieuwe installaties?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Geen idee (ik weet niet alles)
 

System7

  • #15
:mrgreen: Daar ging ik ook niet van uit. Maar je was zo stellig in je antwoord dat ik me afvroeg of ik misschien iets niet wist. Ik weet ook niet alles :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Lichtpunt schreef:
Dus vervangen 8 x automaat
1 x ALS 40/0,03
1x HS 40 A
Toch vlug even 300 eutjes, je zegt het even snel! :mrgreen:
Ja voor dat bedrag, kun je levenslang gewone zekeringen voor kopen onderhand.
 

Lichtpunt

  • #17
:mrgreen: zolang oud, technisch goed is !!
modern gemak heeft zijn prijs !! :mrgreen:
 

Kaajee

  • #18
Je kan ook nog een automatische zekering E27, 16 A plaatsen/gebruiken:
 

Lichtpunt

  • #19
Deze noemen ze een ministotz,
maar zijn door de diameter niet te gebruiken in de getoonde pasco's.
 

Kaajee

  • #20
Zijn die er niet in een kleiner formaat zodat ze wel passen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu