Moeite met vervangen stopcontact

Jiltdijk

  • #1
Best forum,

Ik probeer nieuwe stopcontacten te installeren op de plaats van oude. Het gaat om een afdekplaat voor 3 stopcontacten, waarvan eerste en tweede voor netstroom, de derde voor de TV-kabel o.i.d. is, ziehier:
WhatsApp Image 2024-01-31 at 14.51.36.jpeg


Deze TV-kabel is nooit in gebruik geweest door mij.

De beide stopcontacten functioneerden vóór mijn ingreep nog wel, hoewel het meest linkse wisselend.. De reden van vervanging is het breken van het afdekplaatje van het linkerstopcontact. Ik heb echter wel nieuwe stopcontacten gekocht, omdat de oude er versleten uitzagen en het afdekplaatje op de oude niet paste (merk Gira heeft sindsdien een andere standaard).
Aanvankelijk werkten de twee door mij geïnstalleerde stopcontacten niet. In het linkerstopcontact leek ik de verkeerde gaatjes te hebben gebruikt, namelijk de achterste in plaats van de voorste, zie hier:
WhatsApp Image 2024-01-31 at 15.14.58.jpeg

maar ik weet niet zeker of dit de reden is. In het rechter (een ander type waarbij je de draadjes bevestigt met schroefjes) vond ik geen fout, maar na het uithalen en opnieuw plaatsen van de kabels werkte dit ook. Dit was echter vóór het terugplaatsen in de muur. Daarna werkten beiden opnieuw niet.

Nu ben ik beter gaan kijken naar de kabels, en zag dat het een en ander los zat (een kort stukje groene kabel en de omcirkelde oranje kabel op de eerste foto).

Inmiddels zie ik door de bomen het bos niet meer, vandaar deze hulpvraag. Ook valt het mij op dat ik geen spanning meet op de kabels (heb alle geprobeerd, maar oranje=fase?) met een spanningszoeker die ik getest heb op een functionerend stopcontact. De overige lampen en stopcontacten op dezelfde groep werken naar behoren.
Wat is de beste manier om deze situatie op te lossen? Moet de wirwar van groen en oranje opnieuw worden aangelegd? Hoe moeten deze kabels lopen? Ik zie nu dat er 1 oranje 1 groen binnenkomt van links in het eerste stopcontact en ook 1 oranje en 1 groen verdwijnt aan de bovenkant van het tweede stopcontact. In het eerste stopcontact zijn vier oranje draden met een lasklem(?) verbonden.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stroom eraf.
Haal dan alles los, ook die lasklem eraf en haal losse draden weg.

Ik kan het niet goed zien maar volgens mij hou je dan nog maar 2 draden over: rood en groen.
Sluit die aan op één van de stopcontacten en kijk of het dan goed werkt.

Ik kijk nogmaals naar de foto's:
In het midden komen vanboven boven rood en groen.
Komt er vanaf links ook een setje draden? (zo ja sluit die dan even op het andere stopcontact aan)

Van welk merk zijn de nieuwe?
Het maakt normaal niet uit welke gaten je gebruikt, je kan ook beide gebruiken om naar het 2e stopcontact door te lussen, je hebt dan geen lasklemmen nodig.
 

Jiltdijk

  • #3
Dag Jackd,

Bedankt voor je snelle reactie!

De nieuwe stopcontacten zijn ook van Gira.

Er komt inderdaad ook een oranje en groene draad van links. Begrijp ik goed dat ik het linkerstopcontact op de linkerdraden kan aanssluiten en het rechterstopcontact op diegene die van boven komen in het rechterstopcontact?

Ik heb echter nog steeds geen spanning, en nu het avond wordt, blijkt dat de lampen op onze slaapkamer (die zich op de verdieping recht boven het niet-werkende stopcontact met de geen spanning vertonende draden bevindt) het ook niet meer doen. Toch zie ik geen omgeklapte schakelaar in de stoppenkast, en zoals gezegd doen de andere dingen op deze groep het wel in de woonkamer. Kan ik een deel van de groep kapot gemaakt hebben door iets verkeerd te verbinden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Nee.
Alle groene draden doorverbinden en alle rode draden onderling doorverbinden of met een lasdop op via de dubbele aansluiting op de wcd.
De stroom komt maar vanaf één zijde.
En groen is de fase, tegenwoordig bruin en rood de nul, tegenwoordig blauw.
 
Laatst bewerkt:

HenkL14

  • #5
Je hebt twee sets draden, 1 van links en 1 van boven. Op de ene zal spanning staan, de andere gaat verder naar het gedeelte van je woning wat nu uit is.

Als de lengte van de draden daarvoor genoeg is, doe je:

Groene draden van boven en links in een lasklem in bijvoorbeeld de linkse doos. Daar vandaan ook een draad naar allebei de stopcontacten.
Dat doe je hetzelfde met de rode, maar nu heb je waarschijnlijk meer ruimte om deze bij elkaar te verbinden in de rechtse elektradoos.

Wel nieuwe lasklemmen gebruiken en voor de korte stukjes draad van de lasklem naar het stopcontact mag je ook bruin en blauw gebruiken.

Zie foto, voorkeur heeft schetsje 1, als de draden te kort zijn, mag schetsje 2.

20240131_190933.jpg
 

HenkL14

  • #6
O en als je voor nu de stroom boven wel wilt hebben maar de stopcontacten later wilt doen, groen van links en groen van boven verbinden en rood hetzelfde

Dan zou alles weer moeten werken en kun je later de stopcontacten oppakken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Omdat het erop leek dat er misschien nog ergens iets mis is, wilde ik het eerst even apart aansluiten.
Dan zou één van de twee normaal horen te werken.

Wat je ook kan doen is eerst alleen de draden van boven en links met elkaar verbinden met lasklemmen en nog even de stopcontacten niet aansluiten.
Dan zou de rest in de andere slaapkamer het weer normaal horen te doen.
 

Jiltdijk

  • #8
Bedankt allemaal, zo moet het toch gaan lukken!
Bedankt voor de verhelderende tekeningen ook!
 

Jiltdijk

  • #9
Inmiddels werkt alles weer naar behoren, nogmaals dank!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en HenkL14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu