Serieschakelaar vervangen voor dimmer die met Google Home bedient kan worden

mrjobby

 • #1
Hi allemaal,

Op mijn slaapkamer heb ik direct bij de deur een serieschakelaar zitten voor twee lichtpunten in de slaapkamer. Één van deze twee lichtpunten wordt niet gebruikt. Deze is op het plafond al weggewerkt en zal ik als de schakelaar er uit haal afdoppen met een lasklem.

Nu blijft er één licht over om te bedienen. Als ik in bed lig heb ik geen schakelaar, daarom heb ik hier ikea lampen (gekoppeld via mijn Philips hue bridge) die ik kan bedienen met mijn Google Hub. Dit betekent dat ik de schakelaar bij de deur eigenlijk niet kan gebruiken, want anders staat er geen stroom op verlichting.

Lang verhaal kort: Ik wil dus de verlichting kunnen bedienen met een dimmer en via google home.

Ik kwam online deze dimmer tegen: https://www.ecobright.nl/zigbee-led...gRfQ-sj4HLLEljKA1TJm6U9UYxf-tk9hoCN7gQAvD_BwE.

Is dat voor mij de perfecte optie? Of zijn er nog andere opties?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Volgens mij zit de 'dimmer' van zo'n Ikea Smart lamp in de lamp zelf.
Dat betekent dat je die niet ook met een echte dimmer kunt regelen. Want het is het één of het ander.

Wel zou je eventueel een speciale afstandsbediening (van Ikea) erbij kunnen gebruiken.
Ik ken mensen die dat inderdaad zo hebben: de smart lampen worden via een hub geregeld vanaf een telefoon, maar de aparte afstandsbediening werkt ook. De afstandsbediening die zij erbij hebben wordt inmiddels niet meer verkocht, maar als ik me niet vergis is de 'Styrbar' daarvoor in de plaats gekomen. Daar zit een montageplaat bij waarmee je hem aan de muur kunt hangen. Zoek even op dat woord en je komt meer te weten.
 
 • Like
Waarderingen: mrjobby

mrjobby

 • #3
de styrbar is inderdaad een optie, maar heeft niet echt mijn voorkeur. (Tenzij er geen andere optie is)

heeft iemand een idee/tip hoe ik gebruik kan maken van spraakgestuurd en de bestaande schakelaar? Bij voorkeur als dimmer
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
 • #4
Een dimmer zoals die van ecobright is bedoeld om een conventionele lamp "slim" te maken en met je bridge te kunnen koppelen. Je kunt een dergelijke dimmer niet gebruiken met je al slimme lichtbron. Als je die dimmer wilt gebruiken zul je dus de slimme lichtbron moeten vervangen door een normale.

Als je de lichtbron wilt houden, dan heb je in plaats van de bestaande schakelaar een draadloze zender nodig. Die 'Styrbar' gaat volgens mij niet goed werken met je Hue bridge, al kun je hem misschien buiten de bridge om rechtstreeks aan de lichtbron koppelen. Alles uit het Hue ecosysteem gaat in ieder geval wel prima werken, dus bijvoorbeeld de Hue Dimmer Switch, Hue Tap Dial of Hue Wall Switch Module. Met de laatste optie blijft je schakelaar er precies hetzelfde uit zien als nu.
 
Laatst bewerkt:

mrjobby

 • #5
En die hue dimmer switch en/of hue tap dial kan ik gewoon op de muur monteren ipv mijn huidige schakelaar? Het enige nadeel is dat deze op batterijen gaan dus dit af en toe vervangen moet worden, of zijn er nog meer nadelen?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Ik heb hier boven de keukentafel een smart-dimmer welke ik handmatig kan bedienen, maar ook via de Hue-app (of hoe dat tegenwoordig maar mag heten. Deze schakel 2 conventionele LED-lampen welke boven de eettafel hangen.

Deze smart dimmer is ook gekoppeld aan de Hue-bridge, zodat ik zelfs als ik niet thuis ben de verlichting in kan schakelen (voor de huisdieren / tegen inbrekers).
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
@Walker Zo'n smart dimmer is inderdaad een prima oplossing, maar dus juist niet in combinatie met smart lampen.

@mrjobby De eerste 2 opties die ik noem komen in plaats van de schakelaar tegen de muur. De Hue Wall Switch Module bouw je in achter de schakelaar.

Als je geen batterijen wilt kun je ook nog kijken naar de "Friends of Hue" schakelaars van diverse fabrikanten van schakelmateriaal, deze werken op kinetische energie door het indrukken van de knop.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
XanderH schreef:
Die 'Styrbar' gaat volgens mij niet goed werken met je Hue bridge, al kun je hem misschien buiten de bridge om rechtstreeks aan de lichtbron koppelen.
Dat bedieningselement is bedoeld om de lamp direct aan te sturen, dus buiten de hub om. Kwestie van met de lamp koppelen en klaar. Maar indien TS deze oplossing niet wenst, ook goed, er zijn blijkbaar andere oplossingen mogelijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
@Kees Zoiets had ik ook verwacht, maar is de lamp dan daarnaast ook nog aan een (3rd party) bridge te koppelen? Want anders is hij de bediening via de Google hub kwijt...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ja, dat kan zonder meer. Was vanmorgen nog bij die kennis en die heeft het me gedemonstreerd. Met de hub is elke lamp afzonderlijk in te stellen. Met de afstandsbediening gaan alle gekoppelde lampen tegelijk aan/uit/dimmen en in kleur varieren. Terwijl de hub aan staat kun je de lampen ook dimmen met de afstandsbediening. Alleen krijg je op zeker moment, dat de instellingen die je met het ene bedieningselement doet, het andere dwars gaan zitten.

Bijv. indien de ene lamp (fysiek) spannning heeft en de andere niet en je zet die ene lamp op de zachtste kleur, vervolgens zet je de andere lamp weer op spanning, dan zal het bedienen van de kleurknop van de afstandsbediening tot gevolg hebben dat beide lampen verschillend verkleuren. Hetgeen in feite logisch is en waarschijnlijk niet anders dan bij een via de hub aangesloten schakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
En dat betreft ook een Hue bridge?

Wanneer je alles in het Hue ecosysteem hebt (hub, lampen en accessoires) koppel je een lamp namelijk óf direct aan een accessoire, óf aan de bridge, allebei gaat niet. Uiteraard kun je wel een lamp zowel via de bridge als via een accessoire bedienen, maar dan gaat dat via de bridge, oftewel je koppelt zowel de lamp als het accessoire aan de bridge en stelt daar in wat het moet doen. Dat laatste lukt niet met een Ikea zender, want een Hue bridge werkt niet met accessoires van een 3e partij (wel met lampen).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
Nee, dat is geen Hue bridge. Ik weet niet exact welke dan wel, maar ik denk van Ikea.
Maar als de hub uit staat (dus elektrisch geen spanning heeft) dan werkt het gewoon met de afstandsbediening. Dat heeft die kennis de laatste tijd zo, want "ik gebruik die hub tegenwoordig nauwelijks, is dan zonde van de stroom" (zo zei hij vanochtend nog tegen me, toen we het over dit topic hadden).

Indien de Hue bridge niet toestaat dat er (ook) een andere methode van bediening gekoppeld wordt, dan houdt het natuurlijk wel op. Maakt in dit geval ook geen verschil, want TS heeft aangegeven de door mij voorgestelde oplossing niet te willen. Maar in elk geval goed dat dat hier ter sprake kwam, want anders denkt iemand anders die dit van plan is, dat het allebei kan. Alhoewel je zo'n niet werkende afstandsbediening beslist wel terug zou kunnen brengen, maar ja dan moet je er wel weer heen...

Zelf heb ik wel smart verlichting in gebruik (vlakke lampen als vervanger voor TL buizen bij de PC's), maar die gebruik ik uitsluitend met een afstandsbediening, niet met een smartphone via een hub. Kan wel, maar wil ik niet.
 

mrjobby

 • #13
Oke ik denk dat ik dan toch voor de Philips Hue Dimmer Switch ga.

Ik zag dat ik de plaat aan de muur kan bevestigen. Past deze op de plek van een normale schakelaar? Of wel kan ik de schakelaar er uit halen en deze plaat in plaats van de schakelaar monteren?

Zo ja, wat moet ik doen met de draden in de schakelaar? Kan ik de zwarte en bruine draad die nu in de schakelaar zitten met elkaar verbinden dmv een lasklem? Of is hier een andere manier voor
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
De nieuwe Hue Dimmer Switch is precies breed genoeg om over de inbouwdoos te monteren.

Bruin en zwart inderdaad verbinden met een lasklem.
 

mrjobby

 • #15
Heb gister alles aangesloten zoals hier beschreven. Werkt helemaal top! Dank voor alle reacties en hulp :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu