Verticaal gat boren in muur voor 90 mm afvoer t.b.v. WC-inbouwreservoir

Ralphe

 • #1
Ik ben bezig een WC te plaatsen met een inbouwreservoir, waarbij deze wordt ingemetseld (Geberit Kombifix, hier is de handleiding). De 90 mm afvoer moet dus in de muur komen (geen draagmuur). De muur loopt verder door langs de vloer, dus moet ik daarbij een stukje in de muur langs de vloer. Een gat op deze manier boren heb ik nooit gedaan, dus ik kan wel wat aanwijzingen gebruiken.

De vloer is zo'n 20 cm dik en de muur is van baksteen (dik genoeg voor het reservoir en als ik per ongeluk aan de andere kant uitkom is dat ook geen probleem, want daar is de Kombifix voor gemaakt).

Hoewel het misschien weinig toevoegt verder, hierbij een foto. Ik ben al begonnen met het uithakken van de 42 cm brede uitsparing voor het reservoir, zoals je kunt zien:

IMG_6990 - Copy.JPG


Ik denk dat het handigste is hier een gatenboor/gatenzaag voor te gebruiken. Ik wil er dus eentje kopen, maar ik weet niet zo goed wat voor type en afmeting.

Is zoiets geschikt:

102280zs-112280zs-122280zs-1_10.jpg


Of zoiets:
origin.png


Of deze?
origin2.png


Naast het type vraag ik me nog af:
 • Wat voor lengte zou aan te bevelen zijn? Ik neem aan wel ten minste de dikte van de vloer (20 cm)? Of hoeft dat niet, als de booradapter inclusief boor maar lang genoeg is?
 • Verder moet hij op mijn boorhamer passen met SDS+ (die ik dan uiteraard niet op de hamerstand zet). Ik hak de muur een beetje dieper uit dan nodig boven het gat, zodat de machine precies recht kan boren. Ik heb dus het liefst dat de boor zo kort mogelijk is, zodat ik niet zo ver dieper hoef te hakken. Iemand hier verder nog tips voor?
 • Wat voor diameter? Ik denk wel wat meer dan 90 mm, want ik moet recht naar beneden, vanwege het reservoir dat waterpas moet zitten in alle richtingen, dus wat speling is wel handig, lijkt me?
 • Aan wat voor prijs moet ik ongeveer denken, als het een beetje goede kwaliteit moet zijn? Alhoewel, ik zal hem waarschijnlijk maar éénmaal gebruiken, voorlopig in ieder geval.
 • In plaats van zo'n gatenzaag, kan ik ook volstaan met meerdere gaten met een kleinere boor? (Dan hoef ik namelijk niks te kopen, maar ik denk dat het lastig te doen is.)
 • Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten of heeft iemand tips of trucs voor dit klusje?
Daarnaast moet er ook elektra en waterleiding door de muur, beide 16 mm. Zoals te zien in de handleiding moet het water bovenin aangesloten worden en de elektra (voor eventueel douchetoilet) onderaan. Dus elektra kan direct worden aangesloten onderaan, en water gaat door een extra sleufje achter het reservoir langs. Iemand een idee hoe dat het het beste te doen is?

Ik dacht aan twee gaten langs het te boren gat voor de 90 mm afvoer, aan weerskanten, tegen de "achterkant" (meest diep in de muur) van de afvoer. Maar hoe boor ik die? Of toch beter anders? Misschien een grotere gatenzaag nemen en dan beide leidingen langs de rand laten lopen, eventueel aan een kant beetje ruimer maken? Andere ideeën?

Geberit Kombifix afmetingen.png


Bedankt alvast voor jullie adviezen!
 

ADDave

 • #2
Ehh...gaat dit wel goed?

Je moet het frame namelijk ook nog op de wand vastmaken en deze moet ook het gewicht nog kunnen dragen.

De meeste frames worden voor de wand geplaatst met een ombouw eromheen.

IMG_20210710_171909.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ralphe

 • #3
Daarom voegde ik ook de handleiding toe. Kijk eens bij stap 1B en daarna 5B. :wink:
 

ADDave

 • #4
Ik neem aan dag je het allemaal uitgezocht hebt dus zal wel goed zijn dan. Maar dat was je vraag niet.

Ik heb voor het boren door de vloer in de keuken (gat 70mm) die rode boor gebruikt. Houd er rekening mee dat je er wel uurtje of 2 zoet mee bent en giet er telkens even wat water bij tijdens het boren. Ik ben geen expert op dit gebied maar zo is het mij gelukt

IMG-20210710-WA0000.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
als het geen daagmuur is zaag er dan gewoon een sparing in ter breedte van het resevoir en maak de avhterkant daarna weer dicht.

het is ongebruikelijk dat scheidingswanden van kalkzandsteen zijn
maar veel maakt het niet uit een sparing van 42 cm in een dragende muur is ook geen probleem
 

Ralphe

 • #6
Ja het wordt niet veel toegepast die Kombifix geloof ik, zeker niet in Nederland (waar we volgens mij liever sneller klaar willen zijn). Maar het is een behoorlijke ruimtebespaarder. Zo'n ombouw vóór de wand (dus met een Duofix 8 cm, in het geval van ditzelfde merk) is minimaal toch zo'n 10 cm.

De Kombifix kan dus op de wand gemonteerd worden met sterke bouten (dit is dus alternatief A in de handleiding, waarna je er alsnog een ombouw om kunt plaatsen of een wandje eromheen metselen). Of je kunt hem dus in de wand plaatsen, zoals hier (alternatief B, waarbij hij gedragen moet worden aan de onderkant door het metselwerk en in positie gehouden wordt door vier hoekprofieltjes met schroeven in de muur).

@ADDave Dat gat van jou was in beton, neem ik aan? Goed om te weten dat die rode boor daar doorheen kan. Bij mij is de vloer niet van beton, maar zijn ook stenen, dus dat moet wel goed komen.

@Boertje125 Ja de uitsparing ben ik mee bezig, zoals je op de foto kunt zien. Het is baksteen, dus erg stevig en dik genoeg dat ik waarschijnlijk niet eens aan de achterkant eruit kom. Hoe kom je bij kalkzandsteen? (Ik weet maar weinig van verschillende steensoorten, en waar ze voor zijn, maar dit is echt baksteen.)

Hoe dan ook, het gaat mij dus om het boren van dat gat in de muur/vloer. Misschien een beetje lange startpost voor iets wat eigenlijk best rechttoe rechtaan is volgens mij, maar ik twijfel dus toch een beetje over het soort boor (gatenzaag) dat ik moet kopen.

Ik denk dat ik toch maar voor zo'n rode ga. Ik kan hem krijgen in 102 mm. Daarmee heb ik meteen wat extra ruimte om de afvoer wat speling te geven als ik niet precies op de goede plaats boor.

En die leidingen voor elektra en water kan ik natuurlijk van onderaf schuin boren, aan weerskanten van de afvoerbuis. Had ik nog niet aan gedacht. Als ik het een beetje goed uitmik kom ik ergens aan de achterkant van de afvoerbuis uit. Vanaf daar kan ik dan verder naar boven en achter het reservoir langs.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Dan is dat wel erg witte baksteen :shock: op de eerste foto.
Toch echt kalkzandsteen waalformaat, tenzij de kleuren van de foto niet kloppen.
 

Ralphe

 • #8
Oké misschien dan toch kalkzandsteen. Zoals ik zei ik heb weinig verstand van steensoorten. :lol: Alleen iemand zei dat het baksteen was. De muur zelf loopt in ieder geval door langs de vloer, dus ik moet gewoon in de muur verder, alleen dan dus niet hakken maar boren. Maakt niet echt uit toch, of het zandsteen of baksteen is? Met zo'n boor kom je daar toch altijd wel doorheen?

Ik ben niet zo'n expert in gaten boren, dus vooral om die reden deze vraag. Maar met die eerste rode variant van een gatenboor moet het wel lukken toch???
 

ABCDE

 • #9
Kan ook met hamerboorkroon. Wat voor vloer is het?

Ralphe schreef:
Nederland (waar we volgens mij liever sneller klaar willen zijn)
Als je kijkt naar verhouding arbeidskosten en materiaalkosten is dat nogal logisch.

ADDave schreef:
Ik heb voor het boren door de vloer in de keuken (gat 70mm) die rode boor gebruikt. Houd er rekening mee dat je er wel uurtje of 2 zoet mee bent en giet er telkens even wat water bij tijdens het boren. Ik ben geen expert op dit gebied maar zo is het mij gelukt
Wat moet je met een gat van 70 bij de keuken dan? Veel te ruim voor 50mm afvoer, te krap voor 75mm afvoer.

Ik heb laatst een 55mm gat gemaakt voor 50mm afvoer, ook in betonvloer. Was een paar minuten met 55mm boor in de boorhamer. Had sneller gekund, maar kwam de eerste twee keer wapening tegen :+.
 

Ralphe

 • #10
Interessant over die hamerboorkroon. Ik wist niet dat je ook kon hamerboren met zo'n speciale gatenzaag (wat dat dus eigenlijk is toch?). Ik zie wel her en der dat die hamervarianten van een gatenzaag flink duurder zijn. In mijn geval niet nodig, aangezien het gewoon steen is.

ABCDE schreef:
Wat moet je met een gat van 70 bij de keuken dan? Veel te ruim voor 50mm afvoer, te krap voor 75mm afvoer.
Dat vroeg ik me eigenlijk ook al af. Maar ik dacht, daar gaat dit topic niet over. :P
 

ABCDE

 • #11
Je vloer is toch niet van steen?

Hamerboorkronen zijn prijzig ja. Maar ze gaan heel wat rapper door beton met kiezels dan zo'n diamantgatzaag voor droog gebruik.

Vergeet ook niet dat die goedkope diamantgatzagen meestal niet zo lang meegaan..
 

ADDave

 • #12
ABCDE schreef:
Wat moet je met een gat van 70 bij de keuken dan? Veel te ruim voor 50mm afvoer, te krap voor 75mm afvoer.
Klopt, buis 50mm en moesten ook nog 2 elektra buisjes door. Had 70mm boor liggen dus kwam goed uit. Zit onder de kastjes dus voor de mooi hoeft het niet.
 

Haplo

 • #13
ABCDE schreef:
Je vloer is toch niet van steen?
Als je alles leest, zul je zien dat hij door de muur naar beneden wil boren.
 

Ralphe

 • #14
@ABCDE De muur loopt dus door, inderdaad zoals @Haplo zegt (dus ik boor als het ware naast de vloer door de muur).

En naast dat bestaat de vloer toch wel uit een soort stenen. Ziet er zo uit (van onder de vloer genomen):

IMG_6996_b.jpg


geen idee wat dit voor iets is. Het kan ook zijn dat daarboven een laag beton zit. In ieder geval is het jaren '50 bouw en zat er vroeger een granitovloer in de badkamer waar de WC moet komen (je kunt nog een stukje zien van de rand op de eerste foto).

Die boor met die "kanteelvormige tanden" is dus een diamantboor? Zit er dan een laagje diamant op die tanden? Bijzonder dat ze best goedkoop zijn dan. :lol:
 

ABCDE

 • #15
Oh, een soort van Nehobo vloer?

Ralphe schreef:
Zit er dan een laagje diamant op die tanden?
Ja. De goedkopere hebben daar minder van en gaan dus minder lang mee.
 

Ralphe

 • #16
Zoiets ja. Echt Nehobo heb ik ook op de bovenverdieping, maar dat is dus echt "baksteenkleur" rood. Dit is dus grijs, en zit volgens mij alleen onder de badkamer. Dan heb ik voor de rest voornamelijk houten vloeren (waar geen badkamer is) en een stukje beton (rond het trapgat). Echt een allegaartje van vloeren dus. Geen idee waarom ze dat in die tijd zo deden. Beton was men misschien nog niet zo vertrouwd mee of het was nog te duur of te lastig bouwen.

Maar goed, ik kan wel verder denk ik. Ik koop zo'n goedkope boor en ga aan de slag.

Nog één vraagje: als ik een boor vind die korter is, zoals die andere twee plaatjes in de startpost, dan kan ik die toch ook gebruiken als ik een verlengadapter neem? Of is dat niet aan te raden?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #17
Als de boor korter is dan het te boren gat diep is, moet je steeds tussendoor het geboorde stuk los hakken. Dat is dus niet per de heel handig.
 

KlusserHein

 • #18
Heb laatst voor een klusje bij me thuis een diamantboorder over de vloer gehad.
Is opzich helemaal niet zo duur en je hoeft niet iets aan te schaffen.
 

Ralphe

 • #19
Oké bedankt voor de reacties. Het gaat wel lukken denk ik hiermee.

Kun je trouwens met zo'n rode boor met van die tanden ook in tegels boren? Ik moet voor een ander klusje namelijk een gat van zo'n 40 mm in de vloertegels boren. Of kan ik dan beter eerst door de tegels heen met een ander soort boor en dan verder met de rode boor?
 

Ralphe

 • #20
Poeh het gaat nog best lastig. Ik heb zo'n rode boor gehaald. Door het begin van de muur is het allemaal baksteen, maar de vloer loopt een stukje door in de muur en is van beton volgens mij. Of nou ja, ik zie een soort kiezelstenen in een soort beton verwerkt. Kent iemand dat? Tips om daar doorheen te komen? Met die rode boor (mag niet op de klopstand) gaat het in ieder geval niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu