Verticaal gat boren in muur voor 90 mm afvoer t.b.v. WC-inbouwreservoir

ABCDE

  • #21
Ja, dat is ook de reden dat ik hamerboorkronen heb. Met de 82mm dozenboor had ik ook problemen als ik kiezels tegen kwam. Met de hamerboorkroon niet. Maar nog nooit mee door Nehobo vloeren geboord. Wellicht wordt er dan wat te veel stuk geslagen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Toch maar een betonboorder?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #23
De druklaag van de cusvellar vloer bestaat uit in het werk gestort beton, en daar zitten kiezels in. De potjes zijn van bims.
 

Ralphe

  • #24
Tja, ik denk dat ik maar een vakman in ga schakelen. Ik heb nog even geprobeerd om met een dunne lange boor wat gaten langs de rand van het gat te boren, in dit hoop dat het dan wat los komt, maar nu is die boor vast komen te zitten. Misschien zit het vast achter betonijzer? Het lukt me ook niet om met een waterpomptang de boor terug te draaien.

Ik ben hier duidelijk niet goed in. :( Laten we hopen dat de vakman het snel op kan lossen.
 

Ralphe

  • #25
@ABCDE het is geen Nehobo, Ik had het er eerder alleen over omdat Nehobo ergens anders in huis wél zit.

@Rola Weet je zeker dat dat cusvellar is? Of kan het ook alleen beton zijn? En bimsbeton (wat je bedoelt met "bims" denk ik) dat heeft toch geen dragende functie of wel?
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #26
De onderzijde in post #14 ziet eruit als cusvellar, maar er zijn ook andere fabrikanten geweest die deze bekistingssteen maakten.
 

Ralphe

  • #27
Cusveller is toch hol van binnen? Ik heb het idee (door gaten die ik al geboord heb) dat het een volledig massieve vloer is. Is het dan niet gewoon een betonnen plaat (met wapening)? Alleen als dat zo is, waar dient dan die laag bimsbeton voor onder de vloer?

(Dat bimsbeton, dat grijze spul, daar zijn ook mijn binnenmuren van gemaakt.)
 

Ralphe

  • #29
Oh, dus dat hebben ze eerst gemetseld als 'bekistingsvloer' (niet zo stevig nog dus), en daaroverheen daarna de bewapening gelegd en dan het beton erin gestort. Zoiets toch?

Die bekistingssteen, kan die trouwens helemaal weggehaald worden? Aangezien de vloer gedragen wordt door het beton? Alleen het stukje oplegging van de bekistingssteen (bims) op de bakstenen kan dan blijven zitten, of zeg ik nu iets heel raars?

En zou iemand me misschien verder kunnen helpen met m'n probleem met de vastzittende boor? Het lijkt me namelijk niet zo'n aantrekkelijk klusje voor de betonboorder als hij die eerst eruit moet zien te krijgen. ;)

Er is namelijk absoluut geen beweging in te krijgen. Ook omdat het in een wat moeilijke positie zit. (Had ik natuurlijk nooit moeten doen.)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #30
De blokken liggen per 2 een kwartslag gedraaid, wat redelijk afwijkend is.
Wel zoveel mogelijk laten zitten, het eraf kappen levert teveel bijkomende schade op.

Foto van de boor?
 

Ralphe

  • #31
Pfff, nu zitten er ook nog twee beitels in vast. Een puntbeitel en een spadebeitel. Ik dacht, zo'n beitel is glad dus die kan niet vast komen te zitten...

IMG_7005.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #32
Krijg je de boorhamer er nog op?
 

ABCDE

  • #33
Lol :mrgreen:

Sorry voor het leedvermaak. Maarja, beitels kunnen inderdaad bekneld komen te zitten. Meestal omdat de gebruiker iets probeert door te hakken wat nog te vast zit en blijft doorsteken.

Meer geweld gebruiken bij het eruit trekken.
 

Ralphe

  • #34
Ja, ik snap dat dit wel vermakelijk moet zijn voor jullie. :D

De boorhamer krijg ik er geloof ik nog wel op ja. Maareh, ik heb een vrij goedkoper boorhamer (geen bekend merk of zo). Zou eentje van de vakman (die misschien ook terug kan draaien) het er misschien zo uitdraaien? (Eerlijk gezegd ben ik er een beetje moedeloos van geworden en betwijfel of ik het er zelf uit kan krijgen. :?)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #35
Boorhamer erop, wel een met slipkoppeling, goed vasthouden en kijken of de boor los komt. Eventueel eerst alleen op beitelen zetten, daarna op draaien.
Zal wel klem zitten op de wapening.
 

Ralphe

  • #36
Ik ga het proberen. Zal wel volgende week worden denk ik. Tussendoor probeer ik een vakman te regelen met een goede hamerboormachine en goede hamerboorkronen.
 

Ralphe

  • #37
Nou, de betonboorder kon snel komen, en hij heeft eerst alles eruit gehaald. Hij deed het met een combinatie van beitelen met een soort brede beitel op een aparte boorhamer en wrikken en trekken aan de vastzittende beitels door ze op een boorhamer te zetten. Het was wel een gedoe hoor en duurde wel ruim een kwartier o.i.d. (voor hem heel lang blijkbaar ;))

De beitels kwamen er heelhuids uit. De boor was aan het einde helemaal gebogen. Ze zaten geen van drie klem in de wapening, want voor zover ik kan zien in het gat is er geen (doorboorde) wapening zichtbaar. Misschien was het een kiezelsteentje in het beton?

Het gat boren zelf ging met een speciale boormachine. Kost wel 1000 euro, zo'n apparaat, zei hij. En de 100 mm diamantboor die erop zat was wel €400. Gek genoeg zag hij er precies hetzelfde uit als die van mij (€50). Hij boorde niet nat, maar als het moeilijk zou gaan zou hij dat wel doen. Het gat boren duurde ook ongeveer een kwartier. Ging toch ook wel wat moeilijker dan ik gedacht had. Dat had ik in ieder geval zelf nooit gekund met mijn boorhamertje van €80 en die goedkope diamantboor.

Jullie zullen er niet van opkijken dat ik voortaan bij het betonboren (van grote gaten) iemand laat komen. (En nooit meer ga beitelen of boren in een reeds gemaakt gat.) :P

Bedankt voor jullie adviezen. Nu nog de rest afmaken!
 

Ralphe

  • #38
Ok, het WC-reservoir zit er inmiddels in. Nu wil ik ook nog een vrijstaand bad aansluiten.

Voor dat bad moet ook de afvoer door de vloer heen naar beneden. De afvoer van het bad is 40 mm. Ik denk dat ik dus maar een flexibele 40 mm afvoer haal van 80 of 100 cm en die zo door de vloer heen laat lopen. Dan laat ik hem een stukje onder het plafond lopen en wordt hij uiteindelijk (na een stukje 50 mm) aangesloten op de standpijp.

Ik denk dat ik het toch maar ga wagen om het gat voor het bad weer zelf te gaan boren. Ik weet inmiddels een beetje hoe het moet (en hoe het niet moet ;-)). Maar wat ik me afvraag, is een 40 mm boor genoeg of zal ik maar 50 mm nemen? Of beter iets tussenin? Of is het beter om gelijk onder het bad al naar 50 mm te gaan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #39
In elk geval geen flexibel gebruiken en voor een bad mag het wel 50 mm zijn.
 

Ralphe

  • #40
Maar het is een vrijstaand bad, dus vrijwel onmogelijk om geen flexibel te gebruiken...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu