Verdelers veranderen?

AlexVR

  • #1
Hoi,

Eind vorig jaar heb ik een nieuwe hoekwoning gekocht die gebouwd is in 1965, en deze woning heb ik grotendeels zelf gerenoveerd. De woning was al voorzien van HR++ glas en spouwmuurisolatie, wat me een goede basis leek voor toekomstige upgrades.

Dus besloot ik om op alle drie verdiepingen vloerverwarming te installeren. Op de benedenverdieping heb ik eerst de vloer geïsoleerd en daarna bedekt met OSB-platen en Fermacell (op de bovenverdieping dezelfde opbouw, maar zonder OSB-platen omdat daar al een betonnen vloer lag). Helaas was de vloer op de bovenverdieping te dun om in te frezen.

Nu het probleem: Mijn opa was altijd loodgieter en heb ik waarschijnlijk te snel op zijn advies heb pomploze ltv verdelers toegepast op alle verdiepingen, die allemaal afzonderlijk kunnen worden aangestuurd via Honeywell Evohome. Echter, wanneer ik alleen de benedenverdieping wil verwarmen, gaat de ketel te snel over de gewenste aanvoertemperatuur heen en begint deze te pendelen. Als ik een extra groep, bijvoorbeeld de badkamer, inschakel, kan de ketel het wat langer volhouden op 40 graden, maar na ongeveer 20 minuten schiet hij nog steeds over de gewenste temperatuur heen. Als ik drie groepen tegelijk open heb, brandt de ketel redelijk constant gedurende een langere tijd.

Ik heb al verschillende aanpassingen aan de ketel geprobeerd. Momenteel is deze ingesteld op zijn laagste vermogen van 7 kW, en de pompsnelheid is verhoogd.

Mijn vraag is nu: zou het een oplossing zijn om de verdeelsystemen te vervangen door mengverdelers met een pomp, zodat de CV-ketel minder gaat pendelen? Of zijn er nog andere opties die ik over het hoofd zie? Ik had achteraf geizen de leidingen moeten overdimensioneren, wat ik achteraf betreur.

Huidige specificaties:

  • Voornamelijk 20 mm kunststofleidingen (achteraf gezien hadden deze wellicht 26 mm of bij voorkeur 32 mm moeten zijn).
  • De vloerverwarmingsleidingen zijn 14 mm (achteraf gezien hadden deze 16 mm moeten zijn, maar dit was niet mogelijk vanwege de Fermacell-platen).
  • Bypass op de benedenverdieping 8m van de ketel
  • Verdiepingen zijn voorzien van een verlijmde pvc vloer
Dank alvast voor het meedenken!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
wat is het merk en type van de ketel, misschien dat de pompsnelheid erg laag staat ingesteld
 

AlexVR

  • #3
Hoi Marc,

Het betreft een nefit trendline cw4
Pompsnelheid staat nu min op 80% en max 100% ook getest met verhoogd toerental toch nog geen succes mee gehad.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
dan is inderdaad het minimaal geleverde vermogen te veel voor de vvw set en de aanvoer en retour leiding te klein van diameter icm te lange groepen icm 14mm slang.
wat nog een optie kan zijn is om een buffervat tussen de installatie en de ketel te plaatsen.
 

AlexVR

  • #5
Oke dankje wel voor je input dan ga ik daar naar kijken. En wat ik zelf bedacht om de verdelers te vervangen voor mengverdelers met pomp zou dat me eventueel helpen of verwacht je dat die alsnog zou gaan pendelen
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
dan zal de ketel wel iets langer gaan branden omdat de extra pomp dan een deel van de weerstand van de vloer wegneemt maar het minimale vermogen van de ketel blijft waarschijnlijk te groot voor de vloer
 
  • Like
Waarderingen: AlexVR

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Vaak is ook het probleem dat de ketel gelijk aangestuurd word bij warmte vraag, beter is om deze vertraagd aan te laten gaan zodat de kleppen eerst volledig geopend kunnen worden en dan de ketel pas aanstuurt.
En hoe staat je bypass ingesteld op welke stand als de weerstand hier kleiner is dan de weerstand op de verdeler gaat de pomp eerder over de shunt.
 

AlexVR

  • #8
Hoi loodgieter,

Heb de bypass op verschillende settings ingesteld van 0.2 tot 0.5.
Te zien hier rechts op de verdeler.
Als ik 3 ruimtes aanzet op de laagste vermogen van de ketel 7kw dan loopt het zaakje een stuk beter/constanter, echter met alleen de woonkamer voelt die bypass leiding snel warmer. Zou die stuk kunnen zijn? Heb de bypass nieuw geplaatst. Deze verdeler hangt beneden ketel is boven.
1000023570.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
je bypass mag pas gaan werken als je groepen dicht gaan lopen eerder niet.
Werkt deze tijdens vraag van de groepen moet je hem meer weerstand geven, zodat de weerstand over je groepen kleiner is dan over je schunt,
 

AlexVR

  • #10
Zou het kunnen dat het de maximale .5 bar dan te "weinig weerstand" zijn er andere maximale bypassen meeste die ik zie komen maar max tot .5 bar
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
De loodgieter@ wat je schrijft over de AVDO zo instellen dat die open gaat als alles dichtloopt.
Dat kan bij een groter vermogen niet altijd want er moet een minimale flow zijn over de ketel.
Als die flow groter is dan de flow over de vloer moet de AVDO openen om de ketel flow te kunnen halen zodat de ketel bij minimale branderlast nog voldoende gekoeld word.

Vr Gr
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Dat klop heb je gelijk in maar als alles dichtloopt gaat de flow en daarmee de pompdruk ook naar beneden tot op zijn minimale pompdruk en daarmee flow. De avdo afstellen op de minimale flow van de ketel. Er zit gewoon een schema bij met een flow sheet bij de geïnstalleerde avdo. Maar het nadeel hier word meestal nooit op gekeken laat staan dat de avdo word afgesteld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu