Zone regeling op open verdelers met motor ?

Ivan007

  • #1
Beste ,

ik zit met een aantal vragen waar ik geen antwoord kan vinden.
De situatie is als volgt:

Ik ben bezig met aanleg van een nieuwe CV installatie in mijn woning.
Heb een Vaillant Ecotec plus vcw ketel met een evenwichtsfles en vloerverwarming via 3 open verdelers met pomp: (1) woonkamer + keuken (2) badkamer en (3) 3 slaapkamers, verder heb ik in de kelder 3 radiatoren (hobbyruimte) ook heb ik reeds een Vaillant VRC 700/5 weersafhankelijke regeling met voeler.
Ik ben een leek ivm cv installaties, een enige tijd terug ben ik zelf eraan begonnen met een opstelling (tekening) en wat uitleg van een verkoper waarvan ik de ketel en toebehoren heb gekocht. De evenwichtsfles en open verdelers met motor had ik reeds gekocht via een faillissement, ik weet nu dat het misschien beter was om te werken met pompgroepen, maar dat is nu niet meer mogelijk.

- Mijn vraag is, hoe kan ik mijn opstelling het beste laten werken ? Ik dacht om op al de collectoren een zone regeling te installeren, en de ketel op 70° te laten circuleren over de evenwichtsfles als er te weinig warmtevraag is en zo automatisch uitvalt ?
- Ik heb op internet vernomen dat die zone regelingen de motoren van de verdelers en de cv uitzet indien geen warmtevraag is (zie bijlage) De motor op de verdeler uitzetten begrijp ik, maar waarom de cv motor, die stopt toch automatisch als 70° is bereikt (circuleren over evenwichtsfles) of heb ik het mis ?
- Kan ik op de verdeler van de radiatoren (kelder) dezelfde soort zone regeling gebruiken als voor vloerverwarming, of zijn dit andere ?
- De weersafhankelijke regeling VRC700/5 ben ik daar eigenlijk wel iets mee in mijn situatie ?

Indien er een beter alternatief is, dan hoor ik het graag !


Alvast bedankt, Ivan


BD0753DF-2401-49F1-9C3D-47545B248883.jpeg
 

Ivan007

  • #2
Een paar foto’s zeggen misschien meer :

26D1F23A-455B-423E-A670-3F6768D081AF.jpeg 656EFB7D-9258-4BD4-BBD2-E724F69961A3.jpeg B9E8B5C8-AD96-44F7-8290-A8B1032A6699.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Heb je de kans om alles LtV te maken ga je met deze verdelers werken.
Gemiste kans.

Een ketel gaat niet uit bij 70 graden, de brander gaat uit de pomp blijft lopen en zal weer aanspringen als de temperatuur lager word in de verdeler.
Beetje als een auto op 2000rpm laten lopen bij het stoplicht omdat je straks misschien 70km/h rijd op 2000rpm.

De verdelers zijn hydraulisch neutraal, en dan weer een hydraulisch neutrale opwekking en dan extra pompen voor transport..

Weersafhankelijk regelen geeft meer comfort maar ook extra kosten.

Al met al is hier iemand spekkoper maar dat bent u iig niet.
Misschien omdat alles zo dicht bij elkaar zit is het even slikken en een stukje overnieuw maken om een zuinig rendabel systeem op te bouwen.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
- Aan het taalgebruik, en misschien aan de stopcontacten, vermoed ik dat dit in België is. Misschien is het beter in België raad te vragen, de meeste Hollanders weten niet wat in België precies de regels en gebruiken zijn. In Nederland lijkt dit wel de installatie van een landhuis.
Of nog beter: vraag raad aan iemand die dit als vak heeft bijvoorbeeld degene die de ketel e.d. heeft geïnstalleerd.
- In de CV ketel zit een pomp die het hete water in/door de open verdeler/'evenwichtsfles' pompt. Die open verdeler / 'evenwichtsfles' is in het schema niet te zien. Wat in deze situatie nut en noodzaak van dat ding is weet ik niet, maar zo'n open verdeler / 'evenwichtsfles' is een zodanig groot en dik ding, dat er geen drukverschil aan de andere kant is. Je moet ervoor zorgen dat ook in de afgaande kant een pomp zit die het water uit die open verdeler/'evenwichtsfles' naar je vloerverwarmingsverdelers pompt. Hoewel het er erg mooi en strak uit ziet, ben ik bang dat het niet gaat werken zo, en alleen de leidingen van en naar naar die rode pomp onderaan de eerste foto warm worden.
 

Ivan007

  • #5
Bedankt voor uw reactie, ik ben inderdaad van België ;-)

Ikzelf heb heel de installatie geïnstalleerd met de raad van een erkende installateur/verkoper die ik nu helaas niet meer kan bereiken.

De evenwichtsfles is geplaatst omdat er vloerverwarming (lage temperatuur) en radiatoren (hoge temperatuur) zijn geïnstalleerd, de radiatoren moeten nog geplaatst worden… misschien een maatje groter nemen, zodat deze ook op lage temperatuur kunnen ?

Na de evenwichtsfles gaat het water naar de verdelers waar een motor tussen zit, dus dat is volgens mij geen probleem ivm water krijgen ?

Zou ik dit alles op lage temperatuur kunnen laten draaien dmv een weersafhankelijke regeling met de thermostaat in de woonkamer ?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
je hebt de transport pomp nu alleen in gebruik voor je radiatoren als ik het goed ken volgen.
Echter op deze manier zal je vloerverwarming geen warmte krijgen.
Je vloerverdeler is hydraulisch neutraal dus deze haalt niets uit de open verdeler.
Je kunt achter je open verdeler beter de pomp zetten en voor de afzonderlijke groepen een zone klep met eindcontact plaatsen. Dit eind contact laat je de transport pomp schakelen en word pas vrij gegeven als de klep volledig is geopend. Tevens kan je dit contact ook je ketel laten schakelen.
Het openen en sluiten van de klep laat je via de kamerthermostaat van de desbetreffende ruimte geschieden.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu