Vreemde doorverbinding in aanvoer - retour warmteverdelers

IkWilHetOokWeten

  • #1
Na een verbouwing - voor mijn tijd - waarbij een radiator en de bijbehorende buizen zijn verwijderd, heeft men de desbetreffende aanvoer en de retour in de cv-verdeler niet afgesloten met afsluitdoppen.

In plaats daarvan heeft men de aanvoer en retour simpelweg doorverbonden met een stukje radiatorbuis van een meter. De A en R cv-verdelers zijn nu direct verbonden met een kort stuk buis.
Die korte buis is niet van binnen dichtgemaakt er stroomt gewoon water door. Bij een koud systeem wordt deze retour als eerste heet.

Ik heb laatst een CV monteur over de vloer gehad, die zei dat het geen probleem was.
Dat geloof ik graag... maar
wat ik mij afvraag is dat dit niet ontzettend veel gas kost. Het warmteverschil tussen A en R wordt kleiner en er stroomt per saldo minder water door de andere radiatoren.
Wat is uw mening? Afdoppen of zo laten ?
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een simpele doorverbinding, zonder drukregelaar (advo) is inderdaad niet gewenst.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Het kost niet veel meer gas. Gasverbruik wordt met name bepaald door de verliezen door de buitenschil van de woning, niet door verliezen in leidingwerk waarvan de warmte uiteindelijk toch binnen de woning blijft. Het kan wel zijn dat de ketel zijn volle vermogen niet haalt omdat door warm retourwater de meeste ketels in vermogen gaan terugregelen.

Is de buis dunner dan de anderen of zit er mogelijk een restrictie, regelventiel of iets dergelijks in? Het kan een hele goedkope manier zijn om een doorstroming in de ketel te garanderen als alle reguliere radiatoren dicht staan. Al is een AVDO also @AvDijk hierboven aangeeft natuurlijk een veel betere oplossing daarvoor.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is maar net wat je "veel" vindt.
De retour temperatuur wordt hierdoor hoger, een HR ketel zal hierdoor minder condenseren en dus meer gas verbruiken.

Of een drukregelaar nodig is, of dat simpelweg afdoppen kan is afhankelijk van de rest van de installatie.
Staan er altijd een paar radiatoren open (dus zonder thermostaatkranen) dan kan je waarschijnlijk afdoppen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu