2 actieve verdelers of toch neutraal maken?

Duncan_77

  • #1
beste medeklussers,

Denk dat ik bijna alle topics gelezen heb over vloerverwarming maar kom er toch niet helemaal uit. Ik wil kijken of ik de boel wat kan optimaliseren ten gunste van het gas verbruik.
Ik merk dat er behoorlijk wat kennis aanwezig is bij de forum leden.

Op zowel begane grond als 1e verdieping een 4 groeps verdeler. Vloerverwarming dient als hoofdverwarming.
Ketel (op zolder): Remeha Calenta 40 + isense thermostaat. Thermostaat continu op 19 graden, geen nachtverlaging.
Verdelers: Therminon met inregelventiel om retour bij te mengen. Verdeler kan dus neutraal of actief gemaakt worden. (zie foto)

Verdeler op de 1e verdieping kom ik goed bij en deze heb ik aantal jaren geleden actief gemaakt dus geen retour bijmengen. Voordeel hiervan is dat alle warmte die CV produceert ook de vloer ingaat. Nooit problemen gehad (zover mij bekend).

Verdeler op BG (achter in keukenkastje) staat bijmeng ventiel een beetje open. Nu zie ik dat de temperatuur die de vloer ingaat een stuk lager is dan boven omdat er dus retourwater bijgemengd wordt. CV staat ook altijd lang aan op lage aanvoertemperatuur. Ik dacht slim te zijn en deze dus ook actief te maken dus retourventiel helemaal dicht maar dan zakt mijn flow in naar 1 liter per minuut ook met pomp op een hogere stand. Waarschijnlijk omdat er dan 2 actieve verdelers staan te zuigen aan de aanvoer en de verdeler boven wint omdat deze het dichts bij de CV zit.

Ik vraag mij af wat nu verstandig is. Ik heb de volgende vragen aan jullie?

- Beide verdelers neutraal maken dus bijmeng ventiel wat openen? Temperatuur die de vloer in gaat, gaat dan wel om laag.

- Is mijn stelling correct dat 2 actieve verdelers vragen om problemen is en ik ze beter allebei neutraal kan maken door wat retourwater bij te mengen?

- Is het correct dat bij een neutrale verdeler de CV aanvoertemperatuur hoger moet zijn dan bij een actieve verdeler omdat er dus bijgemengd wordt.

- Hoe kan ik ervoor zorgen dat de aanvoertemperatuur van de cv omhoog gaat waardoor er bijgemengd toch rond de 35 graden de vloer ingaat of gaat de isense dat uiteindelijk zelf regelen als het niet warm wordt? Ik zou ook minimale aanvoertemperatuur kunnen ophogen in de instellingen.

- andere tips?

Mijn dank voor jullie hulp.

verdeler.JPG
 

Duncan_77

  • #2
kleine correctie op bovenstaande. Waar ik schrijf: "retourventiel helemaal dicht" bedoel ik: "bijmengventiel helemaal dicht". Retour ventiel staat op beide verdelers helemaal open.
 

Hans de L

  • #3
Fijn dat ge zelf al zag dat je een verwarrend taalgebruik had. Maar wat bedoel je nu precies met retour- of bijmengventiel? En hangt er verder nog iets aan deze installatie?
 

Duncan_77

  • #4
In mijn verdeler zit rechtsboven aan de zijkant een ventiel wat ik kan opendraaien. Als dit dicht staat dan komt al het water wat de vloer ingaat van de aanvoer van cv. Er zit wel een thermosstaat op voor als het water te warm zou zijn. Maar heb cv max temp begrenst op 45 graden maar de termostaat vraagt altijd een wat lagere temperatuur.

Als ik het ventiel open draai dan wordt er retour water van de vv gemengd met de aanvoer. Temp wat de vloer ingaat gaat dan wat omlaag maar flow gaat omhoog.

Wat is nu het beste:

Mengventiel open, verdeler is dan neutraal. Voordeel: hogere flow maar wat lagere temperatuur.

Mengventiel dicht, verdeler is dan actief. Voordeel hogere temp de vloer in maar lagere flow.

Ik merk dat in actieve stand de andere radiator weinig water krijgen omdat pomp al het water aanzuigt. Heb nog radiator in garage hangen maar deze is niet perse noodzakelijk.

Heb de minimale aanvoertemperatuur op ketel ingesteld op 38. Zo loopt er 35 de vloer in bij actieve stand. Bij neutrale stand en dus bijmenging is dit 30 en raak ik dus 5 graden in warmte kwijt. Lijkt mij zonde maar misschien compenseert de hogere flow dat. Geen idee.

Als ik zo op het forum lees dan hebben de meeste een neutrale verdeler dus aanvoer wordt bijgemengd met retour. Bij hoge cv aanvoertemperaturen is dit ook logisch. Cv maakt dan hogere aanvoer omdat je de radioatoren ook wilt voeden met water hoger dan 35 graden.

Hoop dat het duidelijk is. Heb veel woorden nodig merk ik.

20221202_153544.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu