Meerdere vloerverdelers op 1 warmtepomp

Imco

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een warmtepomp laten installeren voor de vloerverwarming in een deel van mijn woning. Ik ben nog aan het verbouwen en kan dus nog alle kanten op met leidingen.

1 vloerverdeler (8) voor woonkamer, keuken, bijkeuken.
1 vloerverdeler (4) voor eetkamer en gang
1 vloerverdeler (2) voor badkamer.

De badkamer zit 14m verder dan de warmtepomp. Eetkamer verdeler 5m verder.

Nu wil ik per verdeler een thermostaat in de ruimte. Dus niet per groep, zoals ik de voorbeelden tegenkom. Hoe doe ik dat?

Mijn idee is warmtepomp die een buffervat vult waaruit elk verdeler zijn warmte haalt. Heb ik dan ook 3 pompen nodig? Voor de duidelijkheid: ik heb de warmtepomp nog niet...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
je laat de qp de buffer opwarmen vanuit de buffer ga je naar 1 pomp en dan zou je per verdeler een klep kunnen plaatsen die opent en sluit bij warmtevraag van de betreffende verdeler en die de pomp dan aanstuurt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een warmtepomp werkt altijd met pomploze verdelers. Er is 1 centrale CV pomp bij de warmtepomp (of de warmtepomp heeft zelf al intern zo'n pomp).

Als je niet per groep (ruimte) gaat aansturen zal je een klep op elke verdeler moeten zetten die dan open en dicht gaat geregeld door de ruimtethermostaat.

De warmtepomp verwarmt inderdaad een buffervat. Dit is niks meer dan een opslagtank (voorraad) met warm water voor de CV. Hieruit wordt het water je woning in gepompt.

Het is wel raadzaam om alles waterzijdig in te regelen als alles draait. Anders zoekt het water de weg van de minste weerstand en zullen de kortste groepen of verdeler met de minste interne weerstand het meeste water doorlaten waardoor andere verdelers minder krijgen met een koudere vloer tot gevolg.
 

Imco

  • #4
Dank voor jullie reacties. De klep voor een verdeler... is dat hetzelfde als een klep die je voor een groep gebruikt? En is dat dan een klep waar je 2 draads een ruimte thermostaat op kan aansluiten?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
dat is een optie met een 4 draads motor neem dan wel minimaal een 3/4 of nog liever een 1" kraan of je pakt bijvoorbeeld een 2wegklep

P2311021139091688985_zoom.jpg
 

HenkL14

  • #6
Hier thuis zijn wel twee pompen geinstalleerd. 1 pomp voor de vloerverwarming + 1 lt-radiator op de begane grond.

De tweede pomp is voorbereid voor de 3 lt-radiatoren die in 2 slaapkamers op de 1e verdieping nog zullen komen.

De hoofdthermostaat in de woonkamer stuurt de ene pomp aan.

De radiatoren boven moeten nog aangelegd worden maar zullen per kamer aan een thermostaat gekoppeld worden en een elektrische knop op de radiator. Als er warmte nodig is, zal de radiator open gaan en iets vertraagd de pomp voor boven aan gaan.

Dus het kan wel met verschillende pompen denk ik ;)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Sowieso de verdelers met een zo dik mogelijke leiding aansluiten. 3/4” is eigenlijk al te dun.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu