Verdelers vloerverwarming alleen op zolder?

Kluskar

  • #1
Ik ben mijn vloerverwarming aan het aanleggen, nu zou het makkelijkst zijn om 2 of 3 verdelers op zolder te plaatsen. Kan dit gewoon, of beter/verstandiger om op elke verdieping een verdeler te plaatsen?

Verwarming gaat door warmtepomp gedaan worden.

Buizen kunnen van zolder recht naar beneden, verlies max 6m, dus 12m naar beneden + naar boven. Komen in een geïsoleerde koof. (Gaat ook ventilatie door). De koof gaat door muren waar ik eigenlijk geen luikje kan maken om later nog bij de verdelers te kunnen komen, dus daarom liever alles op zolder.

60m2 per verdieping, 3 verdiepingen. Overal vloerverwarming.

Korte groepen van 50m met 20x2 buis. Met wat niet verwarmd oppervlak onder keuken bad enz, kom ik op 10 groepen per verdieping, dus 50m2 verwarmd oppervlak ongeveer.

Dus verdelers kunnen allemaal op zolder, of toch beter per verdieping?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
In theorie zou dat kunnen, maar je maakt het jezelf wel erg moeilijk (zo niet onmogelijk) als je al 12 meter verlies hebt bij groepen van 50 meter. Vergeet ook niet dat je 20 buizen van 20 mm in de koof kwijt moet kunnen.

Mocht je dit toch willen doen, zou ik je sterk aanraden om per verdieping alles uit te leggen. Dan weet je vanzelf of het uitkomt. Ik heb namelijk mijn twijfels of je met 10 groepen van 38 meter een oppervlakte van 50-60 m² gelegd krijgt - maar dat hangt ook grotendeels af waar de koof zit (het is immers makkelijker leggen als die ergens in het midden van het huis zit).

Je kunt overigens de verdeler ook gewoon buiten de koof plaatsen en er een ombouw omheen maken. Daar zou je jezelf een hoop gezeik mee besparen.
 

Kluskar

  • #3
Was ik niet helemaal duidelijk in, ik gebruik buizen van 60m, dus met verlies door koof, kunnen de groepen zelf ongeveer 5m2 blijven. Koof loopt in redelijk in het midden van de woning, dus dat is gunstig dat ik bijna direct met de slakkenhuizen kan beginnen en weinig verlies over de vloer meer heb.

Probleem is dat koof tussen badkamer en toilet. En tussen keuken en toilet komt. Betegelde waterdichte ruimtes, waar ik liever niet met luikjes/ombouw ga werken.

Alternatief is dat ik met de aanvoerleiding vanaf warmtepomp door de koof via verlaagde plafonds naar andere ruimtes ga om de verdelers op de verdieping zelf te plaatsen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Waarom wil je 20mm buis gebruiken en waarom bij 20mm buis zulke korte groepen.
Is echt niet nodig.
20mm buis kan je sowieso niet op 10 cm h.o.h.leggen. waarom geen 16 mm buis en dan voor elke etage een eigen verdeler met 6 groepen met h.o.h.10 cm.
 

Kluskar

  • #5
Ik heb ze op de boven verdieping al liggen h.o.h. 10 cm. Was me geadviseerd vanuit leverancier van warmtepomp om korte groepen van +- 50m met zo groot mogelijke buis te doen, hij adviseerde 18 buis ivm makkelijker buigen in de bochten, maar kon 20 voor een leuk prijsje krijgen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Met 20mm buis kan je met gemak groepen maken van 100 meter lengte.
18 of 20mm buis kan ik nog in komen, maar buisdianeters dunner dan 16 mm zou ik bij een warmtepomp zeker niet adviseren.
 

ABCDE

  • #7
Die 20 buizen in de koof gaan ook warmte afgeven op een plek waar je het niet wilt. Of ga je ze allemaal isoleren in die koof?

Die verdelers moet je toch ergens neerzetten, lijkt me logischer die gewoon per verdieping te doen.
 

Kluskar

  • #8
Bedankt voor de adviezen, ga morgen even bekijken of ik de verdelers ergens anders op de verdiepingen handig kwijt kan, moet ik legplan vloerverwarming ook een beetje aanpassen.

Nog een bijkomende vraag in dat geval. De aanvoerleiding naar de verdelers, splits ik die al op zolder met een 3-weg verdeler naar 3 aparte aanvoerleidingen voor elke verdeler. Of bij elke verdeler doorlussen met een t-stuk?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Als je nog de keuze hebt, zou ik aanraden om ze op de zolder al te splitsen. Zo kan je eenvoudiger per etage regelen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu