Roestvorming WTH verdelers

Eborn

  • #1
Ons huis is voorzien van WTH verdelers voor de vloerververwarming. Op zowel de 1e verdieping als zolderverdieping zijn de koppelstukken tussen de aanvoer/retour en de verdeler enorm geoxideerd. Nu vraag ik mij af waardoor dit komt en of dit kwaad kan. Het systeem is uit 2012 en sinds die tijd operationeel. Er wordt zowel verwarmd als gekoeld via dit systeem, wat volgens mij gezien de specificaties van deze verdelers (staal) niet heel logisch is.

Tussen de schroefdraad van de koppelstukken lijkt ook een soort stof/vlas te zitten. Ik heb alleen geen idee waar dit voor dient. Weet iemand dit misschien?

20230830_153415.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is hennep en dient als afdichting.
Koppeling lekt, de reden van de roest.
 

Eborn

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Ik ga er even vanuit dat dit op de wat langere termijn zelfs kan zorgen tot een gesprongen koppeling? Zelf merk ik niets van lekkage (er ligt iig nooit water onder). Dus het zal minimaal zijn. Zou het eventueel ook door de condens kunnen komen van het koelsysteem? Er ligt namelijk dan wel regelmatig wat vocht op de verdeler.
 

Auto-Geen

  • #4
Dit is een gevolg van koelen onder de condensatie grens. Condens is vele malen agressiever dan het cv water waar geen zuurstof meer in zit. Omdat de twee verloopringen in de verdeler van onbehandeld gietijzer zijn tekent de roestvorming daar het meest. Om het probleem op te lossen, niet te koud koelen, leidingen en verdeler dampdicht te isoleren of kunststof verdeler (laten) plaatsen.
 

Eborn

  • #5
Dank, dat verklaart inderdaad een hoop. De koeling heeft geen douwpuntregelaar, dus gaat in principe 'continu' door. Overigens is ons 'CV' water onderdeel van een centraal systeem in de wijk, zonder warmtewisselaar. Het water gaat dus vanuit een centraal punt de hele wijk door, inclusief alle woningen. In verhouding zit hier helaas ook veel meer zuurstof in dan in normaal CV water bij een gesloten systeem.
 

Auto-Geen

  • #6
Het ziet er erger uit dan het is. Als de verdeler droog is de verloopringen roestvrij maken en een paar keer in de menie zetten. De verdeler is gepoedercoat en kan er redelijk goed tegen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
De 2 verloop ringen van 1" naar 3/4" zijn van ijzer en nergens mee behandeld de verdeler is beschermd door poedercoating en de andere fittingen zijn verzinkt, dus roestvrij maken en in de verf, probleem opgelost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu