Verdeler verticaal monteren

PMKoning

  • #1
Dag klussers,

Ik ben momenteel bezig om de cv op de BG aan te leggen en zal daarbij een combinatie mken van vloerverwarming en een paar kleinere radiatoren. Vanaf de ketel op zolder komt een flexibele 28mm leiding door een koof naar beneden alwaar ik die wil aansluiten op een 6 groeps verdeler en vervolgens de verdeler van de vloerverwarming.
Omdat de ruimte beperkt is vroeg ik me af of de gewone verdeler ook verticaal gemonteerd mag worden?? Moet ik dat dan nog op een speciale manier doen?? Of is het toch beter om deze gewoon horizontaal te monteren?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de boel maar ontlucht kan worden is er weinig aan de hand.
Als je de verdeler van de vloerverwarming bedoelt, de pomp moet wel met de as horizontaal staan.
 

PMKoning

  • #3
Het gaat om n gewone verdeler, die heeft dan de ontluchtingsventielen aan de zijkant. Is dat een bezwaar voor ontluchten?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Ja, want je krijgt de lucht niet uit de verdeler!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Echt wel dat je de lucht eruit gaat krijgen.
een verdeler heeft aan bijde zijden 2 aansluitingen. 4 in totaal dus.
de voeding voor de verdeler aan de onderzijde laten komen.
aan de bovenzijde, een verloop maken met een ontluchter erin.
het is er niet voor gemaakt, msar zou niet weten waarom het niet zou werken.

groeten b
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Maak eens een foto!
 

PMKoning

  • #7
Ben helaas nu even niet in staat om een plaatje te maken, maar als ik lees "eindpunt", dan weet ik al dat ik het niet moet doen. Het idee is nl. om aan de andere zijde van de radiator verdeler de aansluiting naar de vloerverwarming verdeler te krijgen, oftewel, de cv verdeler is maar een tussenstation.
Thanks voor de input!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Dat moet je sowieso al niet doen.
 

PMKoning

  • #9
Dag Obelix,

wat bedoel je precies? De verdeler als "tussenstop" gebruiken? Waarom niet? Of beter gezegd, waarom zit er dan een aan twee zijden van een verdeler een aansluiting? (heb ik meteen weer wat geleerd als ik weet waarom wel/niet )

Is het anders beter om de leiding af te takken naar de CV verdeler en op het einde van de hoofdleiding (zeg 10-30 cm verder) de vloerverwarmingverdeler aan te sluiten?

Heb ff gauw wat geschetst. "Ruimtetechnisch" zouden de twee verdelers ongeveer op dezelfde hoogte moeten komen en dan naast elkaar.
De aanvoer en retour zijn flex leiding van 28 mm die direct aangesloten zitten op de ringleiding op zolder, zeg 50 cm van de aansluitingen daarop op de CV, een Remeha Calenta CW5.



:o
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Verdeler heeft aan bijde zijdes aansluitingen omdat de fabrikant niet weet aan welke kant je de aanvoer en retour hebt.
of het werkt zoals jij wilt, hmm ik durf geen nee te zeggen in ieder geval.

groeten b
 

PMKoning

  • #11
Hi Boudewijn,

OK, duidelijk en op zich logisch. Ik heb ook geen idee, vandaar de vraag :lol:

Op zich zit ik niet vast aan mijn eerste idee, leek me simpelweg het meest eenvoudige en ik kon niet 123 bedenken wat er heel anders was dan een gewone "t" aftakking naar één radiator ofzo. Maar goed het zijn er dan nu wel 6 natuurlijk....

Als jullie van mening zijn dat methode 2 beter is dan doe ik dat natuurlijk gewoon, is alleen iets meer materiaal leggen, maar dat is heel overkomelijk. Wil in ieder geval voorkomen dat het niet gaat werken natuurlijk :roll:
 

Bolus

  • #12
Ik denk dat het niet veel uitmaakt hoe je de verdeler plaatst. Volg je verstand over waar lucht naar toe zal gaan, het hoogste punt dus. Zorg dat je daar kunt ontluchten en dat er niet te veel bochtenwerk in de leidingen zitten waar de lucht in blijft hangen.

Wat betreft situatie 1 en 2: volgens mij kan het beide, mijn voorkeur zou echter uitgaan naar situatie 2, om 2 redenen. De verdeling van het warme aanvoerwater is beter. In situatie 1 is namelijk al een hoop warmte afgegeven voor dat het bij de 2e verdeler is. Reden 2: bij situatie 2 kun je met behulp van kogelafsluiters een hele groep afsluiten. Je kunt dan eventueel problemen in een groep oplossen zonder het hele systeem leeg te laten lopen. Je kunt zelfs boven de cv aanlaten en beneden onderhoud uitvoeren, ideaal. Uiteraard moet je dan wel kogelafsluiters plaatsen voor de groepen. Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu