Vloerverwarming verdeler instellen: hoe?

Pechkachel

  • #1
Geachte forumleden,

Ik heb zitten zoeken naar informatie mbt het instellen van de vloerverwarming maar heb tot nu toe nog een aantal vragen en vraag daarom jullie hulp.
Situatie: Frans vakantiehuis. Vloerverwarming met 6 circuits tussen 60 en 90 m elk. Verdeler van SST met Wilo Para 15/6 pomp en instelbare stroomventielen. 18 kW houtpellet gestookte CV ketel van RED. Zie bijgevoegde foto's. Alles functioneert naar behoren, maar ik vroeg mij af of ik het goed heb gedaan of dat het systeem nog geoptimaliseerd kan worden.
De toevoer naar de vloer heb ik met de witte thermostaat op 35 C gezet aan de hand van adviezen die wel te vinden waren. Het grijze kastje op de onderste buis is een thermostaat die de pomp afschakelt als de toevoer naar de vloer te heet wordt. Hiervoor kan ik geen info vinden, ook niet in de SST documentatie, dus heb ik 'm naar eigen inzicht op 45 C gezet. Heeft iemand een betere suggestie?
Voorts zit er in de bovenste buis aan de rechterzijde een bypass-stelschroef die bij opendraaien koud retourwater uit de vloer bij de warme toevoer uit de ketel mengt alvorens het de verdelerpomp en de vloer in gaat. Deze heb ik volledig opengezet om te voorkomen dat de thermostaatkraan de toevoer gaat knijpen waardoor de ketel afslaat. Deze is van nature al niet goed in modulatie, met een opstart en afsluitprocedure van elk ruim een kwartier. Om die reden heb ik het maximale vermogen van de ketel (voorlopig) ook getemperd. Beter zachtje continu branden dan hollen en stilstaan. Heeft iemand betere suggesties hoe deze bypass moet worden ingesteld?
Dan, de instelling van de pomp. Deze heeft 3 programma's teweten constante snelheid, constante druk en oplopende druk met elk 3 druk / flow curves. SST adviseert de constante druk instelling dus dat heb ik opgevolgd. Maar wat is jullie advies voor de flow? Ik weet ondertussen wel dat stand 3 hoorbaar is in de slaapkamer.
Tevens heeft de ketel zelf ook een Wilo pomp maar dan van het type Yonos. Verdere gegevens heb ik niet bij de hand, zover heb ik mijn hoofd niet in de ketel gestoken. Deze heeft een traploze constante druk en oplopende druk karakeristieken. Het zal voor een ieder lastig worden om hier advies over uit te brengen, maar de interactie met de andere pomp belangrijk kunnen zijn. Heeft iemand hier ideëen over?



20240106_112745.jpg
20240106_112732.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Over het algemeen gaan we dit zoeken in de apparaten die de boel warm moet houden.
Begin, omdat het eenvoudiger is dan isoleren, winddicht maken.
Het verlies aan warmte bepaald wat het apparaat moet gaan doen. Veel wind meer verwarmen. Oei de zon gaat schijnen minder verwarm enz. enz.
Een heel goede thermostaat die zeer nauwkeurig kan regelen met een bepaalde hoeveelheid warmwater die zijn warmte kwijt kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu