Meng verdeler waarom en juiste uitleg

Bravenb

  • #1
Goedendag Klusidee lezer en professional,

In de afbeelding een oude Thermo Briljant verdeler. Is dit nu een mengverdeler?
Eigenlijk is het voor-mengen in de verdeler met de moderne CV ketels achterhaald omdat de aanvoertemperatuur op de ketel ook op 45 graden afgeregeld kan worden maar Thermo Briljant unit blijft dan mengen.
Mijn vraag; wat is de beste (betaalbare) verdeler vervanging (6-groep) om mijn Intergas Xtreme 30 goed op te laten werken?
Huis is een tussenwoning van 2004 met begane grond (keuken), 1e (woonkamer) en 2e verdieping (slapen badkamer).

Ketel hangt (begane grond) 1 meter vanaf de verdeler, dus zou een open verdeler een idee zijn zonder pomp of is de opbrengst dan naar woonkamer 1e verdieping en badkamer (thermostaatkraan) 2e verdieping te weinig?
Wat kan ik beste doen als ik de ketel terug op lagere CV temp zet?

Alvast dank voor jullie reacties

Thermo Briljant.png
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Je schrijft eerst dat een mengverdeler een achterhaald principe is en daarna vraag je of
een open verdeler een goed idee is. Daarbij geven we geen merk adviezen maar dat had je bij
het aanmelden natuurlijk al gelezen. Wat wil je nu?
 
  • Like
Waarderingen: Bravenb

Bravenb

  • #3
Hoi Ronnie, mijn vraag is letterlijk; wat is de beste (betaalbare) verdeler vervanging (6-groep) om mijn Intergas Xtreme 30 goed op te laten werken?
Een mengverdeler lijkt mij nu niet meer handig als je CV temp terug regelt op de ketel, maar is dat wel handig of denk ik verkeerd?
Een open noem ik omdat ik niet weet of de opbrengst van de CV pomp (Intergas) genoeg is om tussenwoning te voeden 2x vloerverwarming en 2e verdieping badkamer radiator...
 

Lange Herman

  • #4
Bedenk je wel dat als je aanvoertemperatuur op een lage temperatuur zet (45 graden) je radiatoren ook niet warmer dan 45 graden worden.
Een lagere radiator temperatuur resulteert in een lager vermogen, misschien is dat te weinig.
Als dat het geval is kun je eventueel een HT/LT regeling bouwen. (zie de installatiehandleiding van de Xtreme)
 
  • Like
Waarderingen: Bravenb

Bravenb

  • #5
Hi Lange Herman, de 45 graden zou prima werken ook in de badkamer want dat doe ik nu al deze winter met de Intergas CV temp 45 graden.
Waar ik tegenaan loop is de verdeler die mengt cv water met retour en dat lijkt mij dus nu niet meer juist.
Bedankt voor de LT/HT tip, ik was 'm vergeten had wel keer in manual gezien, maar dan moet er weer een-en-ander veranderd worden rondom de CV.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Zo'n ding is ontworpen om 5x meer water rond te pompen door de vloer dan de cv aanvoert.
De vloer is ontworpen om dat te doen met die verdeler, zet je daar een pomploze verdeler in dan moet de ketel dus 5x zoveel water door de vloer drukken, en ik denk sat de weerstand van de vloer veel hoger is dan die van een radiator, dus de vloer komt niet op temperatuur en de radiatoren wel, of de radiatoren niet meer omdat deze teveel weerstand krijgen om nog een fatsoenlijk transport door de radiatoren te krijgen.

Ik zou eerst eens kijken of ik met de huidige verdeler en de cv pomp op max de gewenste temperatuur kan krijgen in de verdeler, en natuurlijk ook de cv radiatoren iets knijpen zodat deze normaal meedoen.
 
  • Like
Waarderingen: Bravenb

Bravenb

  • #7
Headhunter, de originele vloerverwarming is een WTH, die mengt ook koud retour bij warm cv water.
Ik dacht dat de Thermo-Briljant dat niet deed, maar deze mengt ook koud bij warm.
Mijn gedachten zullen wel niet juist zijn, het huis wordt wel warm maar dat duurt gewoon lang en ik geef het mengprincipe de schuld.
I rest my case
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Het mengen is niet de oorzaak.
Je mengt omdat je dan met hoge temperatuur en lage stroming vermogen kan transporteren en met lage temperatuur en hoge stroming de vloer kan verwarmen.
(Q=m x c x dT)

Als je wilt dat de verdeler ophoud te mengen moet je zorgen dat de stroming vanaf de cv naar de set gelijk is of groter aan wat de set door de vloer stuurt.

Of een ander type verdeler maar dan moet de installatie dat wel trekken, en vaak is dat niet omdat deze is bedacht met een eigen vloertransport .

Maar vloerverwarming is traag door de lage temperatuur, en massa van de vloer zelf.
Daarom probeer je de temperatuur ook constant te houden omdat aanwarmen nu eenmaal tijd kost.

Volgens mij zit het grootste probleem hier niet zozeer in de installatie.
 

Bravenb

  • #9
Headhunter, nee ik denk dat ik zelf het (denk)probleem ben, maar wees eerlijk 80 graden cv aanvoer gebruiken we al lamg niet meer dus ik dacht dat moet anders kunnen waarbij cv water rechtstreeks de vloer ingaat zonder mengen, beter kan niet dacht ik......jij zal daar een mooie rekenformule voor hebben...
 

ADDave

  • #10
Er zijn nog zat woningen waar hoge temperatuur gebruikt wordt. Het ligt er maar net aan hoeveel warmteverlies er plaats vindt. Oude radiatoren geven bij laag temperatuur verwarming misschien maar 1/3 van het vermogen vergeleken met hoge temperatuur. Is het huis naderhand geïsoleerd dan kan je best wat lager gaan stoken.

Daarintegen maakt het niet heel veel uit of je nou 80 graden stookt of 50 graden.
Het vermogen dat je nodig hebt blijft namelijk hetzelfde. Zie ook de formule beschreven door headhunter. Het enige voordeel is dat je iets meer rendement uit je ketel haalt als de retourtemperatuur onder de 55 graden uitkomt.

Kortom, ik zou de verdeler lekker laten zitten. Pas als je overstapt op een warmtepomp zou ik voor een andere verdeler gaan, maar dan zijn er nog wel wat meer aanpassingen nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Bravenb

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Dus voor het rendement is het niet nodig de ketel op 45 graden te zetten, je kan hem gewoon vrijlaten, bij een juist ingeregelde installatie zal deze vrijwel altijd in hr bereik werken, alleen als het echt hard vriest zou bij aanwarmen de 80 graden gehaald worden.
 
  • Like
Waarderingen: Bravenb

Bravenb

  • #12
Dank voor jullie snelle reacties en duidelijke uitleg over rendement bij verwarmingsinstallaties. Ik ga mij daar eens in verdiepen ik denk daar te makkelijk over begrijp ik nu
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu