Verbruik op 1 groep

Ylvje

  • #1
Hallo, ik heb geen verstand van elektriciteit en heb een vraag:

Sinds kort woon ik in een oud appartement (uit 1960 volgens mij) met nog een ouderwetse geiser. Nou heb ik maar 3 groepen in de meterkast, dus ik gok 1 voor slaapkamers/woonkamer, 1 voor badkamer (met wasmachine) en 1 voor de keuken. Nu heb ik in de keuken een gasfornuis met elektrische oven (die het niet geweldig doet), een losse diepvries (tafelmodel, nieuw), een losse koelkast (tafelmodel, oud), een koffiezetapparaat (simpel) en een waterkoker in gebruik. De vriezer en koelkast heb ik in 1 stekkerdoos naar 1 stopcontact, en in het stopcontact erboven wil ik graag een stekkerdoos met daarin een koffiezetapparaat en een combi-magnetron. De combi-magnetron heb ik nog niet, maar wil ik graag en daar twijfel ik over.

De combi-magnetron die ik wil kan tot 2400 watt verbruiken bij de oven-funtcie. Ik vraag mij af of dit goed gaat met de overige apparatuur. Ik gebruik natuurlijk niet alles tegelijk, maar ik weet niet of dat meehelpt en hoe dat in zijn werk gaan, wat de groep aankan en wat 2 stopcontacten met stekkerdozen aankunnen? Dus voordat ik de combi-magnetron aanschaf, is er iemand die mij hier meer duidelijkheid over kan geven?

Bij voorbaat al mega dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nee, dit gaat niet goed.

Het is aan te bevelen (geen verplichting meer) om ieder apparaat met een aansluitwaarde van 2000 Watt op een eigen groep aan te sluiten.

Op 1 groep kun je max. 3680 Watt tegelijkertijd gebruiken.

Daarnaast is mij niet helemaal duidelijk wat je met een stekkerdoos bedoelt. De meeste verdeeldozen met snoer voor in huis kun je tot max. 1360 Watt belasten.
 

Ylvje

  • #3
Hmm oke, maar het lijkt mij ook sterk dat je 1 hele groep nodig hebt voor een combi-magnetron.. dat zou betekenen dat ik in de keuken alleen een combi-magnetron zou kunnen gebruiken en verder niks.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Toch is het zo. In 1960 waren er nog geen combi-magnetrons...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
1 groep in een keuken met allerhande apparatuur is simpelweg te krap.

Een verdeeldoos kan wel meer vermogen aan dan 1360 watt mits je een degelijke hebt, maar een oven zou ik er niet op aansluiten. Een keuken die aan elkaar hangt van de verdeeldozen is überhaupt niet zo veilig.

Het klinkt alsof jouw elektrische installatie wel aan een update toe is. Zit er überhaupt wel aardlek beveiliging in de groepenkast?
 

Ylvje

  • #6
Het is zeker niet veilig inderdaad, daarbij zijn alle stopcontacten ongeaard..Ik kan een goede kwaliteit stekkerdoos kopen, maar de stopcontacten blijven natuurlijk ongeaard. Ik heb dus ook geen aardlek beveiliging. Het gaat helaas om een huurhuis, dus ik heb de keuze niet om dit te veranderen. Als ik het zo hoor, kan ik maar beter geen combi-magnetron aanschaffen... helaas
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Randaarde is wat anders dan aardlek beveiliging. Maar wcd's zonder randaarde mogen ook al heeeeeel lang niet in een keuken. Spreek de verhuurder er maar eens op aan dat deze situatie echt niet veilig is .
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Wat @Vonken_trekker zegt. Geaarde contactdozen in de keuken was al vereist volgens NEN1010:1962 en dit is de oudste norm die nog gehanteerd mag worden in bestaande bouwwerken.

Een woning met ongeaarde contactdozen in de keuken mag niet verhuurd worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ylvje

  • #9
Aah ja sorry, bij thuiskomst even gecontroleerd en de stopcontacten in de keuken zijn als enige wel geaard. Dan zou ik daar naar mijn mening wel een combimagnetron op aan kunnen sluiten, dan maar zonder stekkerdoos ertussen. Mits dit natuurlijk kan qua vermogen icm de andere apparatuur.. maar dat lijkt mij wel! Zeker als je er rekening mee houdt en niet alle apparatuur tegelijk aanzet.

046681C5-83DB-4DC8-AD2F-08BF40FE5978.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
En je hebt zelfs aardlekbeveiliging op alle eindgroepen.

Als je er rekening mee houdt dat je maar één apparaat tegelijkertijd gebruikt gaat het natuurlijk goed. Maar een goede installatie is niet ontworpen op dat je overal rekening mee moet houden, een goed ontworpen installatie kun je gewoon gebruiken zonder overal rekening mee te hoeven houden. Daarom heeft de gemiddelde keuken tegenwoordig meer eindgroepen dan jouw gehele woning.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die woning kan zeker een updategebruiken qua aansluiting.
maar dat is helaas nog niet verplicht.

Vlak de waterkoker overigens niet uit die van mij is 2400 watt
je kan een combi magnetron op die groep gebruiken en er bestaan hulpmiddelen om meerdere grote gebruikers op 1 groep te zetten.
(vanzelfsprekend werkt er maar 1 tegelijk)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Vraag is ook of de bedrading in de woning wel is aangepast naar de moderne maatstaven.
 

Ylvje

  • #13
En je hebt zelfs aardlekbeveiliging op alle eindgroepen. -> wat houdt dat precies in?

Ik durf mijn broodrooster nu bijna niet meer te gebruiken op de andere (ongeaarde) stopcontacten in mijn keuken:?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Dat houdt in dat jouw 3 groepen bestaan uit aardlekautomaten. Dit zijn installatie automaten (zekeringen) en aardlekschakelaars in 1 component.

Het is sowieso slim om geaarde stekkers enkel in een geaard stopcontact te gebruiken.
 
Laatst bewerkt:

Ylvje

  • #15
Aah oke dankje! Ja dat snap ik, maar wordt toch moeilijk als je maar 2 geaarde stopcontacten hebt.. ik kan helaas niet alles daarin stoppen..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu