Stroomverbruik bij inschakelen led verlichting

Willem16

  • #1
Mijn verhuurder laat overdag 16 van de 28 led armaturen branden.
Zij wil dit goed praten door te stellen dat het laten branden minder kost - dus minder energie gebruikt - dan het steeds aan en uit schakelen.
Naar mijn idee is dit de grootst mogelijke onzin
Ik ben benieuwd naar jullie meningen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Klok klepel verhaal.
Een ledlamp heeft een enorme inschakelstroom maar,ook maar heel kort.
Vermogen = stroom x spanning x tijd
Omdat de tijd dat seze hogere stroom loopt maar heel kort is is het verbruikte vermogen ook nagenoeg 0.
Dus een Ledlamp aan en uitzetten zal geen extra kosten meebrengen. Uitzetten is goedkoper.

Maar als.zij de verlichting graag aan heeft os dat haar keuze saar heeft u als verhuurder niets ober te zeggen tenzij dit is beschreven in een huurcontract.
 

Blauwbloes

  • #3
The headhunter schreef:
Vermogen = stroom x spanning x tijd
Kleine correctie
- Energie = stroom x spanning x tijd
- Vermogen = stroom x spanning
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Oké dan, als we zo gaan doen.

Schijnbaar vermogen = stroom x spanning
Werkelijk vermogen = stroom x spanning x COS Phi
(bij wisselspanning)
 

Blauwbloes

  • #5
Ja, dat klopt, maar hier ging het over energieverbruik niet over vermogen en tijd is hier essentieel. Tijd is niet relevant bij vermogen, een 10W lamp verbruikt 10W, na 2 sec of na 30u, maakt niet uit.

Het is bovendien niet Cos phi maar arbeidsfactor of power factor. Een Led-lamp heeft immers geen cos phi in de zin van faseverschuiving tussen spanning en stroom.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is ook niet altijd mogelijk om de armaturen afzonderlijk te schakelen. Daar komt bij dat je op sommige plaatsen, zoals bijvoorbeeld voor liftdeuren, een minimaal lichtniveau moet hebben. Licht uitzetten is dus niet altijd zonder meer mogelijk.

Ik ben zelf voorzitter van een VVE en daar komen nu ook vragen binnen of er geen verlichting kan worden uitgeschakeld om kosten te besparen. Dat is dus in de praktijk lastig te realiseren zonder grote kosten te maken om de installatie aan te passen.

Als er al led armaturen hangen, is de terugverdientijd veel te lang. Wij hebben ook iets van 28 armaturen hangen, totale verbruik 250 watt. Dat gaat nergens meer over, de maximale besparing is zo ongeveer bereikt.
 

Blauwbloes

  • #7
Het ”probleem” met Led verlichting is idd dat deze zo weinig verbruikt dat laten branden weinig uitmaakt in het globale verbruik van een woning.

Als je een 8W led lamp 24/24u laat branden is dat dat een jaarlijks verbruik van 70kWh. Drie 1kW kookplaten 1 uurtje/dag is 1100kWh, en dan heb je nog niet gewassen, TV gekeken en wat nog.
 

Willem16

  • #8
Heren,
geweldig om te zien dat mijn simpele vraag aanleiding is voor een diepgaande theoretisch-technische discussie. Dat gaat mij boven mijn leken pet.
Hoe dan ook: mijn vraag is beantwoord en ik dank jullie voor jullie bijdragen.
 

Willem16

  • #9
Mn22 heeft het over 28 armaturen met een totaal vermogen van 250W, totaal ruim 2.100 kWu Per jaar. Dat verbruik speelde rwee jaar geleden totaal geen rol maar dat is in de huidige tijd anders. Nu is alom de roep te horen om zuinig te zijn met energie.
Die 2.100 kWu kost naar huidige maatstaven een kleine € 1.300,00. Dit moet wel worden betaald door de bewoners/eigenaren.
 

Blauwbloes

  • #10
Willem16 schreef:
Die 2.100 kWu kost naar huidige maatstaven een kleine € 1.300,00. Dit moet wel worden betaald door de bewoners/eigenaren.
Uiteraard, maar dat staat normaal wel in verhouding tot de verhuurwaarde van dat pand. Best dat de TS hier wat toelichting geeft.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De armaturen branden bij ons niet allemaal 24/7. Enkel een paar armaturen bij liftdeuren en op donkere plaatsen. De rest gaat met een schemerschakelaar en brandt alleen 's avonds en 's nachts.

Besparingspotentieel is dan dus veel minder dan 2.100 kW/h, hooguit € 500 op jaarbasis en dan is je hele pand donker. Dat is ook niet wenselijk. Los daarvan kost een aanpassing van de installatie met sensoren e.d. een veelvoud van € 500,- en neemt de kans op storingen toe (reparaties kosten ook geld).

Kortom het heeft weinig zin om daar dan aandacht aan te besteden. Zeker nu niet duidelijk is hoe de huidige extreme situatie op de energiemarkt zich gaat ontwikkelen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
The headhunter schreef:
Dus een Ledlamp aan en uitzetten zal geen extra kosten meebrengen. Uitzetten is goedkoper.
Er zijn meer zaken die meespelen dan alleen aan/uit in het kostenplaatje.
De levensduur van een LED lamp wordt meestal aangegeven in branduren en in aantal keren aan/uit zetten.
De praktijk is dan ook dat LED lampen meestal niet stuk gaan door te laten branden maar door het aan/uit zetten.
Zet een LED lamp in een armatuur met bewegingsmelder en dezelfde lamp in een armatuur wat altijd brand en vrijwel gegarandeerd dat de lamp die altijd brandt gaat veel langer mee dan de lamp met de bewegingsmelder.
Hetzelfde geldt voor LED lampen achter een schermschakelaar en dan vaak met name goedkope schemerschakelaars met elektronische sturing. Vaak zie je dat die (na verloop van tijd) bij het aan of uit gaan niet in 1 keer uit gaan maar dat de lamp even snel staat te knipperen.
Funest dus voor de levensduur van de LED lamp.
Als je de kosten meerekent voor het vervangen van de lampen dan was het voorheen inderdaad goedkoper om ze gewoon altijd te laten branden. Met de huidige prijzen heb ik nog geen berekeningen langs zien komen maar verwacht dat het nu zo ongeveer om het even is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Naast technische aspecten speelt ook de leefbaarheid een rol. Een goed en helder verlicht complex voelt veel prettiger en vervuilt ook minder.

Los daarvan kun je op dit moment ook geen zinnige investeringsbeslissingen maken. De situatie op de energiemarkt moet daarvoor eerst stabiliseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu