Verbruik meten mechanische afzuiging met perilex stekker

GKHB

  • #1
Goedendag,

In mijn woning heb ik reeds 18 jaar een storkAir CMFe hangen op de zolder voor de mechanische afzuiging. Deze is aangesloten met een perilex stekker op een dito contactdoos. Toch zou ik deze tijdelijk willen aansluiten op een energie meter. Echter ik zou niet weten hoe, en of dat verantwoord is.
welke contacten van de stekker zou ik dan met een normale randaarde stekker moeten verbinden, om deze dan vervolgens in een energiemeter te kunnen stoppen?

mvg. GKHB
 

GKHB

  • #2
Nog vergeten te vermelden: het betreft een gegoten stekker, en ik heb nog een schema gevonden, maar ik hoop dat iemand mij kan vertellen welke contacten van de stekker ik moet verbinden met een normale randaarde stekker. De mechanische ventilatie staat altijd in de laagste stand

mvg. GKHB

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Hoe wil je een perilex stekker verbinden met een randaarde stekker? Ik kan me geen manier indenken hoe dit veilig zou kunnen.

Wat voor een meter heb je? Eentje die je als stekker/contrastekker gebruikt? Of eentje met klemmen waarop je bedrading kunt aansluiten?
 

GKHB

  • #4
Bedankt voor je bericht,



De energiemeter moet ik in een wcd steken, en dan kan ik er een stekker met randaarde insteken.
Ik had gedacht om draadjes aan de pinnen van de perilex stekker vast te maken met isolatie tape, en de uiteinde van de dradan te verbinden met de randaarde stekker

Mvg, GKHB
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ga niet lopen klooien met elektriciteit. Als het een oude ventilatiebox is, is het altijd zinvol deze te vervangen. Op de motor of in de specs kan je meestal terugvinden hoeveel watt deze verbruikt. Op de meter in de meterkast kan je het ook soms zien.

Je zegt dat de box altijd op de laagste stand staat. Als deze wordt gebruikt in een woonhuis, gebruik je je ventilatiebox niet correct. Het gaat om je eigen gezondheid, goede ventilatie is heel belangrijk!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Niet doen, dit is absoluut niet veilig. Als je per se wilt meten, koop dan een geschikte meter.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Een veilige manier om te meten is om de Perilex-stekker af te knippen, nul, aarde en de juiste fasedraad aan te sluiten op een Schuko-stekker en eventueel in de box zelf een brug te leggen, zodat hij op de juiste stand draait. Nadat je hebt gemeten, zet je er een nieuwe Perilex-stekker op.
Daarvoor moet je je wel vertrouwd maken met het aansluitschema van je box (eventueel moet je dat opzoeken op Internet) en je moet adereindhulzen en bijbehorende tang hebben voor het veilig kunnen aansluten van de stekker.

Ik zou de moeite niet doen en gewoon een nieuwe box aanschaffen.
 

GKHB

  • #8
Oke, dank voor jullie adviezen. Ik zal er maar niet mee gaan "klooien".
Punt is dat in de gebruiksaanwijzing, in de laagste stand, een verbruik van 9 watt wordt genoemd, en ik op internet waardes van 25 watt tegenkom. Een nieuwe box zou 3 watt verbruiken. Vandaar dat ik dit zelf wilde meten. Een nieuwe box kost 168 euro. Dus in het geval van 25 watt zou ik deze binnen 4 jaar terug verdiend hebben, en bij 9 watt neer dan 14 jaar. Daar zit even het dilemma.

GKHB
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Je hebt de box ook vast wel op een hogere stand staan, dan is het verschil misschien groter. Vergeet ook niet dat de nieuwe waarschijnlijk stiller is, en een grotere capaciteit heeft. Je gezondheid heeft geen terugverdientijd nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu