Ventilatiesysteem-D alleen in de woonkamer

Cmf

  • #1
Ik heb al enige jaren een vochtprobleem in de woonkamer. Met name op de (gestucte) schoonmetselwerkmuren zijn veel spots te zien, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door condensatie (de muren zelf zijn kurkdroog).
Een gespecialiseerd bedrijf adviseert hiervoor een zogenaamd ventilatiesysteem-D.
Omdat het probleem zich alleen in de woonkamer voordoet, zou de unit in de woonkamer aan de buitenmuur bevestigd kunnen worden (voordeel is geen buizensysteem). De unit zuigt verse buitenlucht aan en voert vervuilde binnenlucht uit de woonkamer af.

Mijn vraag is: gaat dit werken op deze manier?

Groeten,
Kees
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een plaatselijk WTW-systeem is inderdaad mogelijk.

Maar wil je het paard achter de wagen spannen? Je kan beter het vochtprobleem oplossen.

Schets de situatie eens. Bouwjaar woning, (geventileerde?) kruipruimte, spouwmuren, isolatie enz.
 

Cmf

  • #3
Excuses IJkenhout, ik was een paar dagen niet in de gelegenheid om te reageren.

Ik heb het probleem van de muren al eerder beschreven in https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vochtplekken-op-binnenmuur-schoon-metselwerk.95512/.

Ik zou het vochtprobleem graag oplossen. Er is geen sprake van optrekkend vocht; de muren zijn kurkdroog (dat is gemeten met een vochtmeter). Het vocht komt dus uit het binnenklimaat. Een ventilatiesysteem lijkt daarvoor de oplossing.
Zoals je zelf in het andere onderwerp suggereert is het waarschijnlijk zo dat de aangetaste muren kouder zijn, waarop het vocht condenseert.
Dat de muren kouder zijn heeft waarschijnlijk te maken met de verwarming. In de woonkamer hangen twee radiatoren aan dezelfde muur onder de twee ramen. De warme lucht circuleert niet voldoende door de hele kamer waardoor de zijmuren (t.o.v de radiatoren) kouder blijven (zie plattegrond).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zal mijn antwoord in dat andere topic zetten, dan blijft het bij elkaar. Ook je reactie hierboven zet ik daar wel bij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu